24 Aralık 2015 Perşembe

JavaScript Nedir? JavaScript Dersleri ve JavaScript Kodları

İlk olarak Aralık 1995'te Netscape Navigator 2.0 ile piyasaya sürülen JavaScript, internet tarayıcılarda kullanılan, prototip-tabanlı, dinamik türlere ve birinci-sınıf fonksiyonlara sahip bir betik dilidir. Bir nevi C programlama dilinin tarayıcılara uyarlanmış halidir diyebiliriz. Semantiği ve tasarımı ise Self ve Scheme programlama dillerinden esinlenmiştir. Önceleri LiveScript olarak adlandırılmış ve Netscape 2.0 Beta3 ile birlikte ismi JavaScript olarak değiştirilmiştir.
JavaScript, Netscape'in piyasaya sürdüğü ilk script dilidir. HTML kodlarının içine yazılır. Yazılan kodun JavaScript kodu olduğunu göstermek için <script> etiketi kullanılır. JavaScript kodları ile bağımsız, tek başına çalışabilecek bir program oluşmaz. Yorumlanması için tarayıcılara ihtiyaç duyar.

JavaScript ile yazılan betikler aracılığı ile tarayıcının kullanıcıyla etkileşim halinde bulunması ve senkron olmayan bir şekilde sunucu ile iletişime geçmesi sağlanır. Ayrıca Node JS gibi platformlar aracılığı ile sunucu tarafında da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ayrıca bir başka programlama dili olan Java ile JavaScript arasında isim benzerliği haricinde hiçbir bağlantı yoktur.

Örnek JavaScript Kodu

Aşağıdaki örnek javascript kodunu bir HTML dosyasına yapıştırıp dosyayı açtığınızda ekrana "Merhaba Dünya" pop-up'ı gelecektir.
<script> alert('Merhaba Dünya!') </script>

JavaScript Dersleri ve JavaScript Kodları

JavaScript öğrenmek, JavaScript sorularınız ve JavaScript dersleri için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/javascript

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder