Script, Netscape Navigator 2.0 ile birlikte geliştirilen, JavaScript dili istemci taraflı script dilidir. Genellikle web sayfalarında dinamik içerik sağlamak, kullanıcılarla iletişim kurmak için kullanılır. Netscape Navigator tarihin tozlu sayfalarında yerini almadan önce, sadece bu tarayıcı için geliştirilen ve tasarlanan JavaScriptler, daha sonra diğer tarayıcılar tarafından da desteklenmeye başlandı ve günümüzdeki genel bir script dili haline geldi.
En kısa anlatımıyla script; HTML kodları arasına yerleştirdiğimiz küçük ama etkili kod parçacıklarıdır. Dilersek bu kodları HTML kodlarımız arasına eklemeden, tek başına .js uzantılı JavaScript kodları yazarak da kullanabiliriz. Eğer bu işlevsel kodları HTML kodlarımız içine yerleştirmek istersek,
<SCRIPT> </SCRIPT>
etiketini kullanmalıyız.
Scriptler en basit metin editörleriyle (notepad, notepad++ vb.) bile yazılabilirler. Bunların dışında çok sayıda geliştirilmiş script editörleri de yerini alır.
Script Türleri
1- Batch Files (.BAT) : Genel olarak bütün windows versiyonlarında ve DOS ortamlarında çalışır. Logon Script dosyalar .BAT olarak hazırlanabilir.
2- Command Files (.CMD) : Windows NT ile gelmiştir. 32- Bit Command Processor’ a ihtiyaç duyar. .BAT ile hemen hemen aynıdır.
3- JavaScript (.JS) : İnternet ortamında en yaygın kullanılan script türüdür. Scriptler komut satırından doğrudan yada (.js) uzantılı bir dosya hazırlanarak çalıştırılırlar.
4- Visual Basic Script (.VBS) : Microsoft Visual Basic gibi programlarda kullanılan scripttir. Visual script, programa bir nevi kıyafet giydirmek gibidir. Bu scriptler, programın görselliğini iyileştirmek için kullanılır.
5- PHP Script : En çok Webmaster’ lar tarafından kullanılır. Orta seviyeli bir dil olarak, oluşturulması zor bir script türüdür. Bir site açtığımız zaman, herhangi bir alt yapı kullanmayacaksak (wordpress, joomla, blogspot vb.) hostingimize PHP Script atmamız gerekmektedir. Bu tür scriptlerde tarama yapılmazsa, güvenlik sorunları meydana gelmektedir.
6- Shell Script : Genellikle işletim sistemleri arası iletişimde kullanılır. İki veya daha fazla windows bilgisayar arası konuşma ve iletişim için kullanılan scripttir.
7- Nulled Script : Webmasterlar yazdıkları bir temeda, eklentide veya visual basic için yapılmış bir temada kodların yani scripti lisanslamaya Nullet Script denir.
8- Apple Script : AppleScript size esnek Mac OS X betik yeteneklerini, UNIX shell araçlarıyla entegre olarak sunar. AppleScript'i yığın işleme, dosya dönüştürme ve değıştirme, işleri belirlenen zamanlarda yapma, veri tabanları ve diğer uygulamalar arasında bilgi transferi ve çoklu uygulamaların eylemlerini birleştirerek otomatik iş akışları yaratmak amacıyla kullanabilirsiniz.
9- Cgi Script : CGI (Common gateway Interface), Web Servisleri ile bu servislerin dışındaki programlar arasında etkileşim (ortak çalışma) platformu oluşturmak için geliştirilmiş bir standarttır. CGI, aslında bir script'tir. CGI scriptleri "çalıştırılabilir" kodlar olduğundan, bir başkası, kolaylıkla sizin sisteminizde script'i çalıştırabilir.
10- Mirc Script : Mirc scripting sadece Mirc programı içerisinde çalışabilecek şekilde dizayn edilmiş güçlü bir betik dildir veya Mirc scriptleri Mirc kodlama tekniği ile yazılmış toplu haldeki dosyalardır diye tanımlayabiliriz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/script
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder