Node.js açık kaynaklı (open source) olup sunucu tarafından çalışabilen ağ ile ilişkili uygulamalar için geliştirilen bir çalışma ortamıdır (runtime environment). İlk olarak 27 Mayıs 2009'da yayınlanmıştır. Nodejs joyent'in bir markasıdır.
Node.js uygulamaları genel olarak javascript ile geliştirilir. En önemli avantajı javascript'in sağladığı non-blocking I/Oimkanı sayesinde yüksek ölçeklenebilirlik (ing. scalability) ve yüksek veri aktarabilme kabiliyetleridir. Bu teknolojiler sıklıkla gerçek zamanlı web uygulamalarında tercih edilmekle beraber, kullanım alanı popülaritesiyle orantılı olarak genişlemiştir. Node.js Google V8 javascript motorunu kullanarak betik dilini yorumlar. Node.js içerisinde standart olarak dağıtılan kütüphaneler sayesinde ek bir sunucu yazılımına (Apache HTTP Sunucusu, Nginx, IIS vb.) gerek kalmadan uygulamanın web sunucusu görevi görmesine de imkan verir.
Popülerliği zamanla artan bu platform milyonlara hitap eden web uygulamalarının da tercihi oldu. Örneğin Linkedin mobil sunucu tarafında NodeJS'e geçmeden önce Rails kullanıyordu. NodeJS 'e geçişten sonra server maliyeti 30 sunucudan 3 sunucuya düştü ve bazı işlemlerde 20 kata kadar varan hız artışı sağlandı. Aynı şekilde Paypal NodeJS'ye geçiş yapan devler arasında. Ürün ortamını riske etmemek adına direkt NodeJS'e geçişi göze alamayan PayPal, Java ve NodeJS olarak 2 plaftormda paralel olarak geliştirmeye başlıyor. Java takımında 5 kişilik bir ekip varken NodeJS tarafında 2 kişilik bir ekip çalışıyor. Java tarafında hazır olan geliştirme ve çalışma ortamını kurmak NodeJS ekibinin 2 ayını alıyor. Yani 2 ay boyunca java takımı geliştirme yaparken NodeJS takımı sadece gerekli alt yapıyı kurmakla uğraşıyor. 6 ayın sonunda ise NodeJS ekibi java ekibini yakalıyor aynı fonksiyonaliteye sahip uygulamayı geliştirmeyi başarıyorlar. Daha az kişilik bir ekiple 2 aylık gecikmeyle 2 katı bulan geliştirme hızına ulaşmış, %33 oranında daha az satır kod yazılmış ve %40 daha az dosya ile geliştirme yapılmasına imkan tanımıştır.
Node JS Kurulumu
Node.js'yi bilgisayarımıza kurmak için http://nodejs.org/download/ sayfasından kurulum paketini indirebilirsiniz. Node.js'yle birlikte NPM (node package manager) de kurulmuş olacak. NPM, node.js'de yazılmış kütüphanelerin bilgisayarınıza kurulmasını sağlar.
Node.exe'i çalıştırdıktan sonra çalıştığını kontrol etmek için aşağıdaki kodu yazabilirsiniz:
console.log(wmaraci nodejs testi)
Bu kodu yazdığınızda ekrana wmaraci nodejs testi yazacaktır.
Node JS Dersleri
Node JS öğrenmek, Node JS kaynakları ve sorularınız için WM Aracı forumunu kullanabilir, aşağıdaki kaynaklardan yararlanabilirsiniz.
- Node JS Kaynakları: https://wmaraci.com/forum
- Node JS Sitesi: https://nodejs.org
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder