Web site yayınlamak için; özel olarak üretilmiş, internete çok hızlı bağlanma imkanı sağlanan, binlerce ziyaretçiye aynı anda hizmet verebilecek ve sürekli çalışacak bilgisayarlara ihtiyaç duyulur. Barındırma da denilen hosting veya hosting hizmeti, web sitelerinde yayınlanan sayfaların, resim, video ve diğer dökümanların internet kullanıcıları tarafından erişilebilecek şekilde sürekli çalışan bilgisayarlarda tutulmasıdır. Bu bilgisayarlara ise web sunucusu veya web serverdenir.
Web hosting işini yapan yüzlerce firma ve her firmanın uygun olabilecek farklı boyutlardaki hosting paketleri vardır.
Fiyatı ve performansı etkileyen temel hosting özellikleri:
- Hosting Depolama Alanı
- Bant Genişliği Giriş ve Çıkış Trafiği
- Sunucu İşletim Sistemi Tipi (Windows, Linux, Unix, Centos, Redhat, FreeBSD)
- Veri Tabanı Desteği (MySQL, MSSQL, Access, ...)
- Admin Paneli (Plesk, cPanel, Entrenix, ...)
- SSL Desteği Güvenlik Sertifikası (VeriSign, Thawte, Comodo,...)
- Server Side Scripts (ASP.NET, ASP, PHP, ...)
Hosting Türleri Nelerdir?
Paylaşımlı (Shared) Hosting: Hosting hizmeti veren firmanın, aynı web sunucusu üzerinde çok sayıda web sitesini barındırmasıdır. Oldukça ekonomiktir. Fakat yüksek trafikli web siteleri için uygun değildir.
Bayi (Reseller) Hosting: Hosting hizmeti veren firmanın web sunucusu büyük boyutlarda daha az sayıya bölünerek bayi hesapları oluşturulur. Bu bayi hesaplarından ise hosting hizmeti verilir.
Sanal Sunucu: Fiziksel bir web sunucusu üzerine birden fazla işletim sistemi kurularak oluşturulan sanal sunuculardır. Her sanal sunucu sahibi (kiralayan kişi) bu sunucuyu istediği gibi yönetme hakkına sahiptir.
Dedicated Hosting (Kiralık Sunucu): Web sunucusu fiziksel olarak tamamen size ait olarak kiralanır. Genel olarak proje ihtiyacına göre donanımsal ve yazılımsal olarak yapılandırılır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/hosting
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder