4 Eylül 1998’de Kaliforniya’da "Don't be evil" (Kötü olma) sloganıyla kurulan Google, başta internet araması olmak üzere çevrimiçi bilgi dağıtımı ve reklam teknolojileri gibi birçok alana yatırımlar yapıp hizmet veren çok uluslu bir Amerikan şirketidir.
Şirket, Larry Page ve Sergey Brin tarafından, Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi oldukları sırada kurulmuştur. 16 yıl önce özel bir şirket olarak kurulan Google, 19 Ağustos 2004’te halka arz edildi. Bu dönemden itibaren Larry Page, Sergey Brin ve Eric Schmidt 2024’e kadar Google’da birlikte çalışmak üzere anlaştılar.
Toplam 56bin çalışanı olan ve dünya çapındaki veri merkezlerinde 1 milyondan fazla sunucuda çalıştığı bilinen Google’ın 1 milyardan fazla arama isteği işlediği, kullanıcılar tarafından oluşturulan verinin günlük 24 petabayt olduğu tahmin edilmektedir.
Orkut, Google Buzz ve Google Plus gibi sosyal ağlarla e-posta hizmeti olan Gmail servisi gibi yazılımları bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca web tarayıcısı Google Chrome, fotoğraf görüntüleme ve düzenleme yazılımı Picasa ve anlık mesajlaşma Google Talk (yeni adıyla Google Hangouts) gibi uygulamalarla masaüstüne kadar uzanmaktadır. Bunlar dışında, Android mobil işletim sistemi gelişimine öncülük yapmıştır.
Google, 2001 yılından bu yana ağırlıklı olarak küçük girişim sermayeli şirketlere odaklanarak, birçok şirket satın aldı. 2004'de aldığı bu tip bir firma Keyhole, Inc'dır. Bu firma Earth Viewer adında bir ürün geliştirmişti ve bu ürünle kullanıcıya dünyanın 3 boyutlu görüntüsünü sunuluyordu. Google hizmeti 2005 yılında Google Earth olarak adlandırdı. 2 yıl sonra çevrim içi video sitesi YouTube'u 1,65 milyar $ (hisse senedi) karşılığı satın aldı. 13 Nisan 2007'de ise DoubleClick'i 3,1 milyar $'a satınalarak web yayımcıları ve reklam ajansları ile DoubleClick arasındaki ilişkiye sahip oldu. Aynı yıl GrandCentral'i 50 milyon $'a satınaldı ve bu site daha sonra Google Voice adını aldı. 5 Ağustos 2009'da ilk halka açık şirketini, video yazılımı üreten On2 Technologies'i 106,5 milyon $'a satınaldı. Google ayrıca bir sosyal ağ arama motoru olan Aardvark'ı da 50 milyon $'a alıp kendi dahili bloglarında "Nereye kadar götürebileceğimizi görebilmek için işbirliğine sabırsızlanıyoruz"(we're looking forward to collaborating to see where we can take it.(İngilizce)) yazmıştı. Nisan 2010'da ise donanım firması, Agnilux'u satın aldığını duyurdu.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/google
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder