31 Aralık 2015 Perşembe

Alan Adı Nedir? Alan Adı Sorgulama ve Alan Adı Alma

İnternet sektöründe sık sık duyabileceğiniz alan adı terimi, domain kelimesinin Türkçe karşılığıdır. Web sitelerinin internetteki adı, adresi anlamına gelen alan adı hakkında aşağıdaki bağlantıdan detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/alan-adi

Blog Nedir? Blog Siteleri ve Blog Açma

Günce veya web günlüğü anlamına gelen blog, insanların istediği şeyleri, istedikleri gibi özgürce yazabildikleri günlüğe benzer web siteleridir. Web ile log kelimelerinin birleşmesiyle oluşan weblog terimi zaman içinde kısalmış ve blog olarak kullanılmaya başlamıştır.
1999 ‘da Blogger’ın blog hizmeti vermeye başlaması ve kısa sonrasında bunu ücretsiz hale getirmesinden sonra yaygınlaşmıştır. Blog kullanımı yaygınlaştıkça sadece bloglar için özel olarak kurulmuş arama motorları kurulmuştur. Örneğin Google Blog Search (http://blogsearch.google.com/) bunlardan bir tanesidir. Ayrıca 2005 yılında Verisign tarafından satın alınan weblogs.com , dünyanın en büyük blog ping servisi olarak tüm arama motorlarına hizmet vermeye başlamıştır.
Blog, dünyada çok önemsenen ve ciddiye alınan bir kavram olmasına rağmen Türkiye'de 2005 yılına kadar çok fazla fark edilmiş değildi. Mayıs 2005 tarihinde Google'da Türkçe sayfalarda "blog" kelimesi 65.400 kez yer alırken Mayıs 2006'da bu sayı 5 milyona yaklaşmış, Mayıs 2008'de ise 10 milyonun üzerine çıkmıştır.

Blog Türleri Nelerdir?

Blogları; kişisel blog, temasal blog, topluluk blogu ve kurumsal blog olmak üzere 4 ana gruba ayırabiliriz. WM Aracı Blog sayfası temasal bloglara bir örnektir. Aşağıdaki bağlantıdan WM Aracı Blog’u takip edebilirsiniz.

Blog Nasıl Açılır?

Ücretsiz alt domain sağlayan blog servislerini kullanarak hiçbir yazılım ve kodlama bilgisi olmadan  kendi web bloğunuzu oluşturabileceğiniz gibi, kendinize ait bir domain ve hosting’e  kuracağınız yazılım ile blog sahibi olabilirsiniz.

Popüler Blog Servisleri

  1. Blogger ( www.blogger.com )
  2. Wordpress ( http://wordpress.com/ )
  3. Blog ( http://blog.com/ )
  4. Thoughts ( http://www.thoughts.com/free-blog )
  5. MyBlogSite ( http://www.myblogsite.com/ )
  6. Weblog ( http://weblog.com/ )
  7. FreeBlogIt ( http://freeblogit.com/ )
  8. SoulCast ( http://www.soulcast.com/ )
  9. LiveJournal ( http://www.livejournal.com/ )
  10. Blogabond ( http://www.blogabond.com/ )
  11. BusyThumbs ( http://www.busythumbs.com/ )
  12. Trippert ( http://www.trippert.com/ )
  13. Blogetery ( http://blogetery.com/ )
  14. Blogsome ( http://www.blogsome.com/ )
  15. Edublogs ( http://edublogs.org/ )
  16. Bravenet ( http://www.bravenet.com/webtools/journal/ )
  17. Tumblr ( http://www.tumblr.com/ )
  18. Blogcu ( http://www.blogcu.com/ )
  19. Blog Sayfası ( http://blogsayfasi.com/ )
  20. Benim Blog ( http://www.benimblog.com/blog.php )
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/blog

Yandex Nedir? Yandex Servisleri ve Yandex Türkiye

Yandex, %64’lük pazar payı ile Rusya’nın en büyük arama motorudur. Dünya’da ise 5. sırada olan Yandex ilk olarak 1997’te CompTek tarafından Yandex search adıyla yayınlanmıştır. Yandex ismini, 1996 yılında, şirketin kurucuları İlya Segalovich ve Arkady Volozh koymuştur. İngilizce “dizin oluşturmak” anlamına gelen “to index” fiilinden yola çıkarak “yet another indexer” (bir dizin oluşturucu daha) ifadesinin kısaltılmış hali olan "Yandex"te karar kılmışlardır.
Yandex, tüm dünyada 56 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmaktadır. Rusya’nın yanı sıra Beyaz Rusya, Kazakistan, Ukrayna ve Türkiye’de de hizmet vermektedir.

Yandex Türkiye

Eylül 2011’de İstanbul’da açtığı ofisle Türkiye pazarına açılan Yandex, arama motoru haricinde canlı trafik bilgisi ve panoramik fotoğraflar içeren Yandex.Haritalar, haberler ve e-posta gibi birçok farklı servisi de sunmaktadır.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/yandex

Yahoo Nedir? Yahoo Mail ve Yahoo Hikayesi

1995 yılında Stanford Üniversitesi öğrencileri Jerry Yang ve David Filo tarafından bir portal olarak kurulan Yahoo, başlangıç olarak bir arama motoru olarak hizmet vermesine rağmen zamanla e-posta, anında iletileşme, e-posta grubu ve benzeri hizmetlerle ön plana çıkmıştır.
Yahoo
Yahoo ana sayfası olan Yahoo.com günde 7 milyar sayfa gösterimi yapmaktadır. Özellikle bir dönem dünya çapında popüler olan Yahoo Messenger, özellikle ABD'de yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir. Yahoo! Movie ve Yahoo! Music şu anda dünyanın en büyük belgeliğini ve altyapısını oluşturmaktadır. Söylenenlere göre Yahoo! Music dünyada tüm müzik sektörüne tek başına karşı koyabilecek güçtedir.
2008 yılında Microsoft tarafından, 12bin çalışana sahip Yahoo için 44,6 milyar dolarlık bir satın alma teklifi yapılmış olmasına rağmen Yahoo bu teklifi reddetmiştir.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/yahoo

30 Aralık 2015 Çarşamba

WWW Nedir?

World Wide Web’in kısaltması olan WWW veya W3, dünya çapındaki ağ yani web’dir. Web ise internet üzerinde yayınlanan, birbiriyle bağlantılı hypertext dökümanlardan oluşan bir bilgi sistemidir. İnternet ve web terimleri aynı şey değildir.  Fakat web’in temeli internet’tir. Web, internet üzerinde kurulmuştur ve internet'in sunduğu mekanizmalardan çoğunun kullanılmasını sağlar.
World Wide Web'e bağlanmak için Mozilla Firefox, Chrome gibi bir web browser kullanmanız gerekir.
2001'deki araştırmaya göre, çoğunlukla görünmez web ya da derin web'de 550 milyardan fazla belge vardı. 2.024 milyon Web sayfasının anketinin belirlediğine göre İngilizce sayfalar %56,4'le birinci sırada, ardından %7,7 ile Almanca, %5,6 ile Fransızca ve son olarak %4,9 Japonca gelir. Örnek olarak 75 farklı dilde Web arması olarak kullanılan yeni bir çalışma, Ocak 2005 sonu itibariyle kamuya indekslenebilir 11,5 milyar Web sayfası bulunduğu belirlenmiştir. Mart 2009 itibariyle endekslenebilir Web 25 milyardan fazla sayfa içerir. 25 Temmuz 2008'de Google yazılım mühendisleri Jesse Alpert ve Nissan Hajaj, Google Ara'da benzersiz URL'ler bulduklarını açıkladı.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/www

W3C Nedir? W3C Standartları ve W3C Validator

W3C (World Wide Web Consortium) Tim Bernes Lee tarafından kurulan ve Web'in gelişiminde önemli bir etken olan oluşumdur. Bu konsorsiyumda, dünyaca ünlü bir çok yazılımcının katkısı vardır. W3C, Web'in standartlarını belirleyen bir örgüttür. Bu standartların temel amacı HTML dilinin devamını sağlamak amacıyla, HTML çıktılarının bütün tarayıcılarda ve cihazlarda (PC ve Mobil) aynı çıktıyı vermesini sağlamaktır.
İnternette gezindiğimiz sıralarda karşımıza çıkan bozuk görünüme sahip bir çok web sitesi ile karşılaşmışızdır. Bunun nedeni bu sitelerin W3C standartlarına uygun olarak kodlanmamış olmasıdır. Sitenizin W3C standartlarına uyumlu olup olmadığını öğrenmek için W3C Validator kullanmanız gerekiyor. Bu adres üzerinden sitenizin ilgili standartlarda olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Aldığınız hataları çözmeniz için temel CSS bilgisine sahip olmanız size kolaylık sağlayacaktır.
Bu hataların en alt düzeyde olması, size bir çok yarar sağlayacaktır. Bunlardan en önemlisi ise W3C'nin SEO ilişkisidir. SEO'nun manifestosu “Google gözünden görmek, Google gibi düşünmek” diyebiliriz. Google standartları sever. Standart olarak kodlanmış bir web dünyası Google botları için daha hızlı tarama ve anlamlandırma anlamına gelecektir. Bu nedenle W3C standartları Google tarafından her zaman desteklenir. Yukarıda vermiş olduğumuz linkten sitenizi kontrol edip, bu eksikleri en aza indirmeniz, Google tarafından iyi bir değer alacağınızı gösterir ve Trustrank değerinize de olumlu yönde bir etkisi vardır.

W3C Standartları Neden Önemlidir?

Arama Motorlarında Sıralama
Arama motorları Web Standartlarına Uygun Web Sitelerine daha çok önem verirler. Bunun haricinde diğer bir sebep ise Web Standartlarına uygun web siteleri, farklı ortam ve tarayıcılarda daima düzgün olarak görüntülenmektedirler. Bu nedenlerden dolayı Web Standartlarına Uygun olarak tasarlanmış ve kodlanmış bir web sitesi, her zaman için diğer web sitelerinden daha avantajlı olmaktadır.
Erişebilirlik
Farklı tarayıcılarda farklı görünümlerin önüne geçilmesi yani web sitesi görselinde bozulmaların ve değişmelerin meydana gelmemesi için önemlidir. Zira herkes aynı tarayıcıyı kullanmaz.Bu nedenle tasarımlar, her tarayıcıda denenmelidir.
Ulaşılabilirlik
Eğer sunum ve bilgiyi, yeni geliştirilen CSS kuralları ile kullanırsanız, sunulan bilgi, herkese ve her cihaza ulaşabilecektir. Kullanıcı, yepyeni bir bilgisayar ya da cep telefonu tarayıcısı ayni bilgiye sorunsuz bir şekilde ulaşabilmesi açısında önemlidir.
Hızlı Yüklenme
CSS ile yapılan bir sayfa ile tablo ile yapılmış bir sayfa arasındaki boyut farkı yüzde 25 ile 50 arasında değişmektedir. Bu nedenle eski usul tablo etiketleriyle oluşturulan siteler tercih edilmemelidir.
Güncelleme ve Bakım Kolaylığı
Bilgi ve işleyişin ayrılması sayesinde eğer site içinde, sitenin tamamını etkileyecek bir değişlik yapılması gerektiğinde, CSS stil dosyası üzerinde değişiklik yapılması, tüm siteyi etkileyecektir. Bu şekilde her bir sayfayı tek tek düzenleyeceğinize tek bir yerden değişiklikle sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Hukuksal sorumluluk
Bir çok ülkede engelli internet kullanıcıları için kanunlar çıkartılmıştır ve uyacağınız kurallar hukuksal sorunlarla karşılaşma ihtimaline karşı bir tedbir olacaktır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/w3c

UTF-8 Nedir?

Unicode Transformation Format’ın kısaltması olan UTF-8, 8 bitlik bir Unicode dönüşüm türüdür.  Rob Pike ve Ken Thompson tarafından geliştirilen UTF-8, Unicode karakterlerini değişken sayıda 8 bitten oluşan bayt gruplarıyla kodlamak için kullanılır.
Unicode, Unicode Consortium organizasyonu tarafından geliştirilen, her karaktere bir sayı değeri karşılığı atayan bir standarttır.
UTF’nin UTF, UTF-7, UTF-8, UTF-16 ve UTF-32 gibi çeşitli Unicode karakter kodlamalarını ifade eder.

Büyük Harfler İçin UTF-8 Karşılıkları:
  • Ü Ãœ
  • Ş Å
  • Ğ Ä
  • Ç Ã‡
  • İ Ä°
  • Ö Ã–
Küçük Harfler İçin UTF-8 Karşılıkları:
  • ü ü
  • ş ÅŸ
  • ğ ÄŸ
  • ç ç
  • ı ı
  • ö ö
Çeşitli Özel Karakterler İçin UTF-8 Karşılıkları:
  • € €
  • £ &pound
  • « «
  • » »
  • • •
  • † †
  • © ©
  • ® ®
  • ° °
  • µ µ
  • · ·
  • – –
  • — —
UTF Kodlamaları Örnekleri
<meta charset="UTF-8">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/utf8

Script Nedir? Script Türleri ve Script Yazımı

Script, Netscape Navigator 2.0 ile birlikte geliştirilen, JavaScript dili istemci taraflı script dilidir. Genellikle web sayfalarında dinamik içerik sağlamak, kullanıcılarla iletişim kurmak için kullanılır. Netscape Navigator tarihin tozlu sayfalarında yerini almadan önce, sadece bu tarayıcı için geliştirilen ve tasarlanan JavaScriptler, daha sonra diğer tarayıcılar tarafından da desteklenmeye başlandı ve günümüzdeki genel bir script dili haline geldi.
En kısa anlatımıyla script; HTML kodları arasına yerleştirdiğimiz küçük ama etkili kod parçacıklarıdır. Dilersek bu kodları HTML kodlarımız arasına eklemeden, tek başına .js uzantılı JavaScript kodları yazarak da kullanabiliriz. Eğer bu işlevsel kodları HTML kodlarımız içine yerleştirmek istersek, <SCRIPT> </SCRIPT> etiketini kullanmalıyız.

Scriptler en basit metin editörleriyle (notepad, notepad++ vb.) bile yazılabilirler. Bunların dışında çok sayıda geliştirilmiş script editörleri de yerini alır.

Script Türleri

1- Batch Files (.BAT) : Genel olarak bütün windows versiyonlarında ve DOS ortamlarında çalışır. Logon Script dosyalar .BAT olarak hazırlanabilir.
2- Command Files (.CMD) : Windows NT ile gelmiştir. 32- Bit Command Processor’ a ihtiyaç duyar. .BAT ile hemen hemen aynıdır.
3- JavaScript (.JS) : İnternet ortamında en yaygın kullanılan script türüdür. Scriptler komut satırından doğrudan yada (.js) uzantılı bir dosya hazırlanarak çalıştırılırlar.
4- Visual Basic Script (.VBS) : Microsoft Visual Basic gibi programlarda kullanılan scripttir. Visual script, programa bir nevi kıyafet giydirmek gibidir. Bu scriptler, programın görselliğini iyileştirmek için kullanılır.
5- PHP Script : En çok Webmaster’ lar tarafından kullanılır. Orta seviyeli bir dil olarak, oluşturulması zor bir script türüdür. Bir site açtığımız zaman, herhangi bir alt yapı kullanmayacaksak (wordpress, joomla, blogspot vb.) hostingimize PHP Script atmamız gerekmektedir. Bu tür scriptlerde tarama yapılmazsa, güvenlik sorunları meydana gelmektedir.
6- Shell Script : Genellikle işletim sistemleri arası iletişimde kullanılır. İki veya daha fazla windows bilgisayar arası konuşma ve iletişim için kullanılan scripttir.
7- Nulled Script : Webmasterlar yazdıkları bir temeda, eklentide veya visual basic için yapılmış bir temada kodların yani scripti lisanslamaya Nullet Script denir.
8- Apple Script : AppleScript size esnek Mac OS X betik yeteneklerini, UNIX shell araçlarıyla entegre olarak sunar. AppleScript'i yığın işleme, dosya dönüştürme ve değıştirme, işleri belirlenen zamanlarda yapma, veri tabanları ve diğer uygulamalar arasında bilgi transferi ve çoklu uygulamaların eylemlerini birleştirerek otomatik iş akışları yaratmak amacıyla kullanabilirsiniz.
9- Cgi Script :  CGI (Common gateway Interface), Web Servisleri ile bu servislerin dışındaki programlar arasında etkileşim (ortak çalışma) platformu oluşturmak için geliştirilmiş bir standarttır. CGI, aslında bir script'tir. CGI scriptleri "çalıştırılabilir" kodlar olduğundan, bir başkası, kolaylıkla sizin sisteminizde script'i çalıştırabilir.
10- Mirc Script : Mirc scripting sadece Mirc programı içerisinde çalışabilecek şekilde dizayn edilmiş güçlü bir betik dildir veya Mirc scriptleri Mirc kodlama tekniği ile yazılmış toplu haldeki dosyalardır diye tanımlayabiliriz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/script

29 Aralık 2015 Salı

Keyword Nedir? Keyword Tool ve Keyword Density

Keyword, sitenizin içeriği hakkında arama motorlarına ve ziyaretçilerinize fikir veren kelimelerdir. Kısacası sitenizin kelimeler halindeki özetidir.
Aynı zamanda kullanıcıların Google gibi arama motorlarında yaptıkları aramalar, anahtar kelimelerden oluşur. Arama motorları ise bu kelimeler ile ilgili olan siteleri kullanıcı için listeler.
Keyword’ü her ne kadar anahtar kelime olarak çevirsek te; tek bir kelimeden oluşmak zorunda değildir, kelime grubu olabilir. Örnek verecek olursak; “5 yıldızlı oteller” , “arabalar” , “tatil” birer anahtar kelimedir.

Keyword Density Nedir?

Türkçe’ye anahtar kelime yoğunluğu olarak çevrilebilir. Bir anahtar kelimenin web sayfası içindeki diğer anahtar kelimelere göre yoğunluğudur. Anahtar kelimelerin sayfa içindeki yoğunluğu arama motoru optimizasyonu (SEO) için önemli bir kriterdir.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/keyword

Hosting Nedir? Hosting Alma ve Hosting Sorgulama

Web site yayınlamak için; özel olarak üretilmiş, internete çok hızlı bağlanma imkanı sağlanan, binlerce ziyaretçiye aynı anda hizmet verebilecek ve sürekli çalışacak bilgisayarlara ihtiyaç duyulur. Barındırma da denilen hosting veya hosting hizmeti, web sitelerinde yayınlanan sayfaların, resim, video ve diğer dökümanların internet kullanıcıları tarafından erişilebilecek şekilde sürekli çalışan bilgisayarlarda tutulmasıdır. Bu bilgisayarlara ise web sunucusu veya web serverdenir.

Web hosting işini yapan yüzlerce firma ve her firmanın uygun olabilecek farklı boyutlardaki hosting paketleri vardır.
Fiyatı ve performansı etkileyen temel hosting özellikleri:
  • Hosting Depolama Alanı
  • Bant Genişliği Giriş ve Çıkış Trafiği
  • Sunucu İşletim Sistemi Tipi (Windows, Linux, Unix, Centos, Redhat, FreeBSD)
  • Veri Tabanı Desteği (MySQL, MSSQL, Access, ...)
  • Admin Paneli (Plesk, cPanel, Entrenix, ...)
  • SSL Desteği Güvenlik Sertifikası (VeriSign, Thawte, Comodo,...)
  • Server Side Scripts (ASP.NET, ASP, PHP, ...)

Hosting Türleri Nelerdir?

Paylaşımlı (Shared) Hosting: Hosting hizmeti veren firmanın, aynı web sunucusu üzerinde çok sayıda web sitesini barındırmasıdır. Oldukça ekonomiktir. Fakat yüksek trafikli web siteleri için uygun değildir.
Bayi (Reseller) Hosting: Hosting hizmeti veren firmanın web sunucusu büyük boyutlarda daha az sayıya bölünerek bayi hesapları oluşturulur. Bu bayi hesaplarından ise hosting hizmeti verilir.
Sanal Sunucu: Fiziksel bir web sunucusu üzerine birden fazla işletim sistemi kurularak oluşturulan sanal sunuculardır. Her sanal sunucu sahibi (kiralayan kişi) bu sunucuyu istediği gibi yönetme hakkına sahiptir.
Dedicated Hosting (Kiralık Sunucu): Web sunucusu fiziksel olarak tamamen size ait olarak kiralanır. Genel olarak proje ihtiyacına göre donanımsal ve yazılımsal olarak yapılandırılır.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/hosting

Hit Nedir? Hit Almak ve Hit Arttırmak

Hit, sitenize giren ziyaretçi sayısıdır. Aynı zamanda trafik olarak ta kullanılabilir. Günlük hit, web sitenize 24 saat içinde giren ziyaretçi sayısını, aylık hit ise 30 gün içinde sitenize giren ziyaretçi sayısını tanımlamak için kullanılır.
Hit, tekil ve çoğul olmak üzere 2’ye ayrılır.

Tekil Hit Nedir?

Belirlenen süre zarfında sitenize giren ziyaretçilerin aslında kaç farklı kişi olduğunu tespit etmek için kullanılır. Bir kullanıcı sitenizi gün içinde kaç defa ziyaret ederse etsin,  günlük tekil hit hesaplanırken o kişi 1 hit olarak değerlendirilir.

Çoğul Hit Nedir?

Belli bir süre zarfında sitenize giriş sayısıdır. Örnek vermek gerekirse bir ziyaretçi sitenize 10 kere girerse çoğul hitinize 10 eklenir.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/hit

Google Nedir? Google'ın Kuruluşu ve Hikayesi

4 Eylül 1998’de Kaliforniya’da "Don't be evil" (Kötü olma) sloganıyla kurulan Google, başta internet araması olmak üzere çevrimiçi bilgi dağıtımı ve reklam teknolojileri gibi birçok alana yatırımlar yapıp hizmet veren çok uluslu bir Amerikan şirketidir.
Şirket, Larry Page ve Sergey Brin tarafından, Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi oldukları sırada kurulmuştur. 16 yıl önce özel bir şirket olarak kurulan Google, 19 Ağustos 2004’te halka arz edildi. Bu dönemden itibaren Larry Page, Sergey Brin ve Eric Schmidt 2024’e kadar Google’da birlikte çalışmak üzere anlaştılar.

Toplam 56bin çalışanı olan ve dünya çapındaki veri merkezlerinde 1 milyondan fazla sunucuda çalıştığı bilinen Google’ın 1 milyardan fazla arama isteği işlediği, kullanıcılar tarafından oluşturulan verinin günlük 24 petabayt olduğu tahmin edilmektedir.
Orkut, Google Buzz ve Google Plus gibi sosyal ağlarla e-posta hizmeti  olan Gmail servisi gibi yazılımları bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca web tarayıcısı Google Chrome, fotoğraf görüntüleme ve düzenleme yazılımı Picasa ve anlık mesajlaşma Google Talk (yeni adıyla Google Hangouts) gibi uygulamalarla masaüstüne kadar uzanmaktadır. Bunlar dışında, Android mobil işletim sistemi gelişimine öncülük yapmıştır.
Google, 2001 yılından bu yana ağırlıklı olarak küçük girişim sermayeli şirketlere odaklanarak, birçok şirket satın aldı. 2004'de aldığı bu tip bir firma Keyhole, Inc'dır. Bu firma Earth Viewer adında bir ürün geliştirmişti ve bu ürünle kullanıcıya dünyanın 3 boyutlu görüntüsünü sunuluyordu. Google hizmeti 2005 yılında Google Earth olarak adlandırdı. 2 yıl sonra çevrim içi video sitesi YouTube'u 1,65 milyar $ (hisse senedi) karşılığı satın aldı. 13 Nisan 2007'de ise DoubleClick'i 3,1 milyar $'a satınalarak web yayımcıları ve reklam ajansları ile DoubleClick arasındaki ilişkiye sahip oldu. Aynı yıl GrandCentral'i 50 milyon $'a satınaldı ve bu site daha sonra Google Voice adını aldı. 5 Ağustos 2009'da ilk halka açık şirketini, video yazılımı üreten On2 Technologies'i 106,5 milyon $'a satınaldı. Google ayrıca bir sosyal ağ arama motoru olan Aardvark'ı da 50 milyon $'a alıp kendi dahili bloglarında "Nereye kadar götürebileceğimizi görebilmek için işbirliğine sabırsızlanıyoruz"(we're looking forward to collaborating to see where we can take it.(İngilizce)) yazmıştı. Nisan 2010'da ise donanım firması, Agnilux'u satın aldığını duyurdu.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/google

28 Aralık 2015 Pazartesi

CSS3 Nedir? CSS3 Dersleri ve CSS3 Kodları

Önceklikle CSS’nin genel tanımını inceleyelim. CSS (Cascading Style Sheets), web sitelerimize görsel güzellik katmamızı sağlayan, HTML’e ek olarak metin ve format biçimlendirmemize olanak sağlayan bir web teknolojisidir. CSS kodlarını kullanarak, hazırlanan site tasarımları, HTML‘in bize kısıtlı olarak sağladığı görünümlerden, daha cezbedici bir görünüm sağlar. Bu tasarımlardaki sınır tamamen kendinizsiniz.
CSS kodları, HTML kodlarının içine yazıldığı gibi, ayrı bir CSS dosyası oluşturularak da işlem yapılabilir. Fakat günümüzde artık bu seçenek tercih edilmemektedir. CSS dosyalarını, ayrı dosyalarda saklamak, bizleri farklı HTML sayfalarında tekrar tekrar yazma yükünden kurtarır.

CSS ve CSS2 web sayfalarında kullandığımız tüm objelere çeşitli stil özellikleri tanımlamaya yarayan teknolojinin adıydı. Bu iki versiyon bizlere sabit stil özellikleri sunuyordu. Fakat web tasarımcıların, sitelere daha aktif bir kullanım katmak için JavaScript’i daha etkin kullanmaya başlaması, CSS’nin yeni bir versiyona ihtiyaç duyduğunu gösterdi. Bu da, JavaScript ve CSS’yi daha iyi iletişime sokacak ve mobil cihazlar için daha etkili sonuçlar sunacak CSS3’ün ortaya çıkmasına neden oldu.
CSS3 sayesinde  gelişen web teknolojilerinin ihtiyaçlarına yönelik bir çok yenilik sunulmuştur. Bunlardan başlıcaları;
  • Text Properties (Yazı özellikleri) : Yazıya gölge verme (text-shadow), text-stroke, tarayıcı uyumlu özellikler ve RGB kullanarak saydamlık verme gibi birçok özellik, web sayfalarında kullanılan yazılara etki edebilir hale gelmiştir.
  • Layout Properties (Düzen özellikleri) : Kenarlıkları oval yapma (border-radius), box-shadow (gölgelendirme), çoklu yazı kolonları (multi-column text) ve donukluk (opacity) gibi özellikler de CSS3 ile birlikte gelmiştir.
  • Animated Property Transitions (Animasyonlu Özellik Geçişleri) : CSS3 ile birlikte gelen en etkileyici özelliklerden biri, HTML objelerinin özelliklerine animasyonlu geçiş efektleri tanımlayabilmektir. Bu özellik ile ilgili örnekli anlatımları CSS3 makaleleri altından takip edebilirsiniz.
  • Border Image (Kenarlık Resimleri) : CSS3 ile birlikte objelere uygulanan kenarlıklar için resim tanımlaması yapılır hale gelmiştir.
  • Gradients (Geçişler) : Web sayfasındaki resimlere ve uygun objelere, linear gradients (doğrusal geçişler), radial gradients (radyal geçişler) mozilla webkitleri gibi şık stil düzenlemeleri de yine CSS3 ile yapılabilmektedir.
  • 2D / 3D Transformations (Dönüşümler) : CSS3 ile birlikte nesnelere 2 veya 3 boyutlu dönüşüm efektleri verilebilmektedir.
  • Web Fontları : CSS3 ile birlikte gömülü ve her browsera ayrı olarak uyarlanabilecek yazı fontları ve formatları geliştirilmiştir. Ayrıca mobil cihazlar için kullanılabilecek yeni fontlar da CSS3 ile birlikte gelen kullanışlı yeniliklerdendir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/css3

Bing Nedir?

Haziran 2009 yılında Microsoft tarafından kurulan Bing, 58 dil desteği sunan ve "alışkanlıkları değiştirme" iddiasıyla yola çıkan genç bir arama motorudur. Fakat Microsoft CEO’su Steve Ballmer’ın "Dünyanın 2. bir arama motoruna ihtiyacı olduğunu düşünmüyoruz. Bing bir arama motorundan çok, bir karar verme motorudur." şeklindeki bir ifadesi mevcuttur.
Bing'in en büyük özelliklerinden biriside arama sonuçlarında reklam yayınlamamasıdır. Azımsanmayacak bir kullanıcı sayısına sahip olan Bing, Google’ın arama motoru alanında en güçlü rakiplerindendir.
Dünyanın en çok ziyaret edilen 25. web sitesi olan Bing, 29 Temmuz 2009’da Yahoo ile 10 yıllık bir anlaşma imzalamıştır. Bu anlaşmaya göre Yahoo, arama sonuçlarında Bing arama motorunun sonuçlarını kullanacaktır.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/bing

ASCII Nedir? ASCII Kodları ve ASCII Karakterleri

American Standard Code for Information Interchange’in kısaltması olan ASCII, Bilgi Değişimi İçin Amerikan Standart Kodlama Sistemi olarak Türkçe'ye çevrilebilir. 7 bitlik bir karakter seti olan ASCII, Latin alfabesi üzerine kuruludur. İlk olarak ANSI tarafından 1963 yılında standart olarak sunulmuştur.
ASCII'de 33 tane basılmayan kontrol karakteri ve 95 tane basılan karakter yer alır. Kontrol karakterleri metnin akışını kontrol eden ve ekranda çıkmayan karakterlerdir. Basılan karakterlerse ekranda görünen ve okuduğumuz metni oluşturan karakterlerdir. ASCII'nin basılan karakterleri aşağıdaki gibidir.

ASCII Kodları


ASCII Karakterleri

Simge
ASCII Sayısı
Çıkış Kodu
Simge
ASCII Sayısı
Çıkış Kodu
À
192
%c0
à
22*
%e0
Á
193
%c1
á
225
%e1
Â
19*
%c2
â
226
%e2
Ä
196
%c*
ä
228
%e*
Ã
195
%c3
ã
227
%e3
Å
197
%c5
å
229
%e5
Æ
198
%c6
æ
230
%e6
Ç
199
%c7
ç
231
%e7
Ð
208
%d0
È
200
%c8
è
232
%e8
É
201
%c9
é
233
%e9
Ê
202
%ca
ê
23*
%ea
Ë
203
%cb
ë
235
%eb
Ì
20*
%cc
ì
236
%ec
Í
205
%cd
í
237
%ed
Î
206
%ce
î
238
%ec
Ï
207
%cf
ï
239
%ef
Ñ
209
%d1
ñ
2*1
%f1
Ò
210
%d2
ò
2*2
%f2
Ó
211
%d3
ó
2*3
%f3
Ô
212
%d*
ô
2**
%f*
Ö
21*
%d6
ö
2*6
%f6
Õ
213
%d5
õ
2*5
%f5
Ø
216
%d8
ø
2*8
%f8
Œ
1*0
%8c
œ
156
%9c
Š
138
%8a
š
15*
%9a
Ù
217
%d9
ù
2*9
%f9
Û
219
%db
û
251
%fb
Ú
218
%da
ú
250
%fa
Ü
220
%dc
ü
252
%fc
Ý
221
%dd
ý
253
%fd
Ÿ
159
%9f
ÿ
255
%ff
Ž
1*2
%8e
ž
158
%9e
Þ
222
%de
þ
25*
%fe
153
%99
ß
223
%df
©
169
%a9
®
17*
%ae
£
163
%a3
¥
165
%a5
§
167
%a7
ð
2*0
%f0

ASCII Grafiği

ONLUKONALTILIKSimgeAçıklama
000NULNull karakter
101SOHBaşlık Başlangıcı
202STXMetin Başlangıcı
303ETXMetin Sonu
404EOTİletim Sonu
505ENQSorgu
606ACKOnay
707BELZil
808BSGeri Al
909HTYatay Sekme
100ALFSatır Besleme
110BVTDikey Sekme
120CFFForm Besleme
130DCRSatır Başı
140ESODışarı Kaydırma / X-Açık
150FSIİçeri Kaydırma / X-Kapalı
1610DLEVeri Satırı Çıkışı
1711DC1Cihaz Kontrolü 1 (genellikle XAÇIK)
1812DC2Cihaz Kontrolü 2
1913DC3Cihaz Kontrolü 3 (genellikle XKAPALI)
2014DC4Cihaz Kontrolü 4
2115NAKOlumsuz Onay
2216SYNEşzamanlı Boşta Kalma
2317ETBİletim Sonu Bloğu
2418CANİptal
2519EMOrtam Sonu
261AALTVekil
271BESCÇıkış
281CFSDosya Ayırıcı
291DGSGrup Ayırıcı
301ERSKayıt Ayırıcı
311FUSBirim Ayırıcı
3220 Boşluk
3321!Ünlem işareti
3422.Çift tırnak (veya tırnak işaretleri)
3523#Sayı
3624$Dolar
3725%Yüzde işareti
3826&Ve işareti
3927'Tek tırnak
4028(Parantez açma (ya da köşeli parantez açma)
4129)Parantez kapatma (veya köşeli parantez kapatma)
422A*Yıldız işareti
432B+Artı
442C,Virgül
452D-Kısa çizgi
462E.Nokta
472F/Eğik çizgi veya bölme işareti
48300Sıfır
49311Bir
50322İki
51333Üç
52344Dört
53355Beş
54366Altı
55377Yedi
56388Sekiz
57399Dokuz
583A:İki nokta üst üste
593B;Noktalı virgül
603C<Küçüktür işareti (veya açılı köşeli parantez açma)
613D=Eşittir işareti
623E>Büyüktür işareti (veya açılı köşeli parantez kapatma)
633F?Soru işareti
6440@Yer simgesi
6541ABüyük A harfi
6642BBüyük B harfi
6743CBüyük C harfi
6844DBüyük D harfi
6945EBüyük E harfi
7046FBüyük F harfi
7147GBüyük G harfi
7248HBüyük H harfi
7349IBüyük I harfi
744AJBüyük J harfi
754BKBüyük K harfi
764CLBüyük L harfi
774DMBüyük M harfi
784ENBüyük N harfi
794FOBüyük O harfi
8050PBüyük P harfi
8151QBüyük Q harfi
8252RBüyük R harfi
8353SBüyük S harfi
8454TBüyük T harfi
8555UBüyük U harfi
8656VBüyük V harfi
8757WBüyük W harfi
8858XBüyük X harfi
8959YBüyük Y harfi
905AZBüyük Z harfi
915B[Köşeli parantez açma
925C\Ters eğik çizgi
935D]Köşeli parantez kapatma
945E^İnceltme imi - zirkumfleks
955F_Alt çizgi
9660`Aksan imi (Grave)
9761aKüçük a harfi
9862bKüçük b harfi
9963cKüçük c harfi
10064dKüçük d harfi
10165eKüçük e harfi
10266fKüçük f harfi
10367gKüçük g harfi
10468hKüçük h harfi
10569iKüçük i harfi
1066AjKüçük j harfi
1076BkKüçük k harfi
1086ClKüçük l harfi
1096DmKüçük m harfi
1106EnKüçük n harfi
1116FoKüçük o harfi
11270pKüçük p harfi
11371qKüçük q harfi
11472rKüçük r harfi
11573sKüçük s harfi
11674tKüçük t harfi
11775uKüçük u harfi
11876vKüçük v harfi
11977wKüçük w harfi
12078xKüçük x harfi
12179yKüçük y harfi
1227AzKüçük z harfi
1237B{Küme ayracı açma
1247C|Dikey çubuk
1257D}Küme ayracı kapatma
1267E~Denklik işareti - tilde
1277F Silme
12880Avro işareti
12981  
13082Tek alt 9 tırnak işareti
13183ƒLatin alfabesinde çengelli küçük f harfi
13284Çift alt 9 tırnak işareti
13385Yatay üç nokta
13486Kama
13587Çift kama
13688ˆNiteleyici harf inceltme imi
13789Binde bir işareti
1388AŠLatin alfabesinde yumuşatma imli (karon) büyük S harfi
1398BTek solu gösteren açılı tırnak işareti
1408CŒLatin alfabesinde büyük OE ligatürü
1418D  
1428EŽLatin alfabesinde yumuşatma imli (karon) büyük Z harfi
1438F  
14490  
14591Sol tek tek tırnak işareti
14692Sağ tek tırnak işareti
14793Sol çift tırnak işareti
14894Sağ çift tırnak işareti
14995Madde işareti
15096-Tire
15197Uzun tire
15298˜Küçük tilde
15399Ticari marka işareti
1549AšLatin alfabesinde yumuşatma imli (ka küçük S harfi
1559BTek sağı gösteren açılı tırnak işareti
1569CœLatin alfabesinde küçük oe ligatürü
1579D  
1589EžLatin alfabesinde yumuşatma imli (karon) küçük z harfi
1599FŸLatin alfabesinde üstte çift noktalı büyük Y harfi
160A0 Bölünemez boşluk
161A1¡Ters ünlem işareti
162A2¢Sent simgesi
163A3£Sterlin işareti
164A4¤Para birimi işareti
165A5¥Yen işareti
166A6¦Boru, Kırık dikey çubuk
167A7§Bölüm işareti
168A8¨Üstünde çift nokta bulunan boşluk - umlaut
169A9©Telif hakkı işareti
170AAªDişi sıra göstergesi
171AB«Sol çift açılı tırnak
172AC¬Değil işareti
173AD Kesme çizgisi
174AE®Tescilli ticari marka işareti
175AF¯Uzatma imli (makron) boşluk - üst çizgi
176B0°Derece işareti
177B1±Artı eksi işareti
178B2²Üst simge iki - kare
179B3³Üst simge üç - küp
180B4´Vurgu imi (Akute) - boşluk vurgusu
181B5µMikro işareti
182B6Pilcrow işareti - paragraf işareti
183B7·Orta nokta - Gürcüce virgül
184B8¸Çengel imli (sedil) boşluk
185B9¹Üst simge bir
186BAºErkek sıra göstergesi
187BB»Sağ çift açılı tırnak
188BC¼Dörtte birlik kesir
189BD½İkide birlik kesir
190BE¾Dörtte üçlük kesir
191BF¿Ters soru işareti
192C0ÀLatin alfabesinde aksan imli (grave) büyük A harfi
193C1ÁLatin alfabesinde vurgu imli (akute) büyük A harfi
194C2ÂLatin alfabesinde inceltme imli (zirkumfleks) büyük A harfi
195C3ÃLatin alfabesinde dalga imli (tilde) büyük A harfi
196C4ÄLatin alfabesinde üstte çift noktalı büyük A harfi
197C5ÅLatin alfabesinde halka imli (ring) büyük A harfi
198C6ÆLatin alfabesinde büyük AE harfi
199C7ÇLatin alfabesinde çengelli büyük C harfi
200C8ÈLatin alfabesinde aksan imli (grave) büyük E harfi
201C9ÉLatin alfabesinde vurgu imli (akute) büyük E harfi
202CAÊLatin alfabesinden inceltme imli (zirkumfleks) büyük E harfi
203CBËLatin alfabesinde üstte çift noktalı büyük E harfi
204CCÌLatin alfabesinde aksan imli (grave) büyük I harfi
205CDÍLatin alfabesinde vurgu imli (akute) büyük I harfi
206CEÎLatin alfabesinde inceltme imli (zirkumfleks) büyük I harfi
207CFÏLatin alfabesinde üstte çift noktalı büyük I harfi
208D0ÐLatin alfabesinde büyük ETH harfi
209D1ÑLatin alfabesinde dalga imli (tilde) büyük N harfi
210D2ÒLatin alfabesinde aksan imli (grave) büyük O harfi
211D3ÓLatin alfabesinde vurgu imli (akute) büyük O harfi
212D4ÔLatin alfabesinde inceltme imli (zirkumfleks) büyük O harfi
213D5ÕLatin alfabesinde dalga imli (tilde) büyük O harfi
214D6ÖLatin alfabesinde üstte çift noktalı büyük O harfi
215D7×Çarpma işareti
216D8ØLatin alfabesinde eğik çizgili büyük O harfi
217D9ÙLatin alfabesinde aksan imli (grave) büyük U harfi
218DAÚLatin alfabesinde vurgu imli (akute) büyük U harfi
219DBÛLatin alfabesinde inceltme imli (zirkumfleks) büyük U harfi
220DCÜLatin alfabesinde üstte çift noktalı büyük U harfi
221DDÝLatin alfabesinde vurgu imli (akute) büyük Y harfi
222DEÞLatin alfabesinde büyük THORN harfi
223DFßLatin alfabesinde küçük keskin s harfi - ess-zed
224E0àLatin alfabesinde aksan imli (grave) küçük a harfi
225E1áLatin alfabesinde vurgu imli (akute) küçük a harfi
226E2âLatin alfabesinde inceltme imli (zirkumfleks) küçük a harfi
227E3ãLatin alfabesinde dalga imli (tilde) küçük a harfi
228E4äLatin alfabesinde üstte çift noktalı küçük a harfi
229E5åLatin alfabesinde halka imli (ring) küçük a harfi
230E6æLatin alfabesinde küçük ae harfi
231E7çLatin alfabesinde çengelli küçük c harfi
232E8èLatin alfabesinde aksan imli (grave) küçük e harfi
233E9éLatin alfabesinde vurgu imli (akute) küçük e harfi
234EAêLatin alfabesinde inceltme imli (zirkumfleks) küçük e harfi
235EBëLatin alfabesinde üstte çift noktalı küçük e harfi
236EC$ìLatin alfabesinde aksan imli (grave) küçük i harfi
237EDíLatin alfabesinde vurgu imli (akute) küçük i harfi
238EEîLatin alfabesinde inceltme imli (zirkumfleks) küçük i harfi
239EFïLatin alfabesinde üstte çift noktalı küçük i harfi
240F0ðLatin alfabesinde küçük eth harfi
241F1ñLatin alfabesinde dalga imli (tilde) küçük n harfi
242F2òLatin alfabesinde aksan imli (grave) küçük o harfi
243F3óLatin alfabesinde vurgu imli (akute) küçük o harfi
244F4ôLatin alfabesinde inceltme imli (zirkumfleks) küçük o harfi
245F5õLatin alfabesinde dalga imli (tilde) küçük o harfi
246F6öLatin alfabesinde üstte çiftnoktalı küçük o harfi
247F7÷Bölme işareti
248F8øLatin alfabesinde eğik çizgili küçük o harfi
249F9ùLatin alfabesinde aksan imli (grave) küçük u harfi
250FAúLatin alfabesinde vurgu imli (akute) küçük u harfi
251FBûLatin alfabesinde inceltme imli (zirkumfleks) küçük u harfi
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/ascii Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/awbs