1 Mayıs 2016 Pazar

Batarya Kalibre Nedir?

Batarya Kalibrasyonu Android işletim sistemine sahip olan cihazların bataryalarından tam performans alabilmek için gerçekleştirilen bir işlemdir. Android işletim sistemli telefonlarda kullanım arttıktan bir süre sonra yeni uygulamalar yüklememiş olmanıza karşın bataryanızın eskiye oranla çok daha çabuk bittiğini görürsünüz. Eğer bataryanız fiziksel bir darbeye maruz kalmadıysa ve cihazınızla birlikte elinize ulaşmış orijinal bir bataryaysa bu durumda batarya kalibrasyonuna ihtiyacınız var demektir.

Neden Bataryamı Kalibre Etmeliyim?
Batarya kalibrasyonunun aslında bataryayla neredeyse uzaktan yakından bir ilişkisi yoktur. Android işletim sisteminin içerisinde cihazınızın şarjını sürekli olarak takip etmekle görevli bir mekanizma vardır. Cihazınızı kullanmanızın üzerinden uzunca bir süre geçtikten sonra bu mekanizma tam performans ile çalışmayabilir. Sonuç olarak aslında daha bataryanız dolu olmasına karşın istatistik verilerinde bu görevli yazılım şarjın bittiğini telefona rapor eder ve telefonunuz kapatılır. Sonuç olarak telefonunuzun bataryası dolu olmasına karşın boşmuş gibi telefonunuz kendi kendini kapatır.
Yani, aslında daha yarısına yakını dolu olan bataryanızı tekrardan şarj etmek zorunda kalırsınız. Bu durum hem kullanımınızı olumsuz yönde etkiler hem de pil sağlığınıza ciddi derece etki eder. Bu nedenle bu durumdan şüphelenilmesi durumunda asıl bataryanızın tam performansını kullanabilmek için batarya kalibre işlemi yapak gereklidir.
Batarya Nasıl Kalibre Edilir?
Kalibrasyon işlemi son derece basittir ve ihtiyacınız olan tek şey zamandır. Kalibrasyon için cihazınızın Rootlu olmasına ihtiyaç yoktur;
  • Cihazınızı bir mobil oyun veya başka bir aktiviteyle kullanarak tamamen kapanana kadar kullanın. Cihazınızı siz kapatmayın, kendisi kapanıncaya kadar şarjını tüketin.
  • Daha sonra kapalı cihazınızı tekrar açmaya çalışın ve açılması durumunda tekrar şarjın tamamen bitip kapanmasını sağlayın.
  • Telefonunuz kapalı konumdayken cihazınızı şarja takın ve cihazınızın şarjının tam %100 oranında dolduğundan emin olana kadar şarjda bekletin.
  • Şimdi telefonunuzu şarjdan çıkartın ve açın. Cihazınızı açtığınızda telefonunuzun şarjı %100 görünmeyecektir. Telefonunuz açık konumdayken uçak moduna alın ve tekrar şarja takıp %100 olana kadar dolmasını sağlayın.
  • Şarj dolma işlemi tamamlandığında cihazınızı şarjdan çıkartıp kapatın ve tekrar açın. Şimdi cihazınızın şarjı %100 görünüyorsa kalibrasyon işlemi tamamlanmış demektir.
  • Şayet cihazınız hala şarjı %100 olarak göstermiyorsa bataryayı şarj edip telefonu kapatıp açmaya devam edin.
Böylelikle cihazımızı tam manasıyla kalibre etmiş olacağız ve artık cihazımızdan tam olarak bataryanın performansı kadar faydalanmasını sağlayacağız.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/batarya-kalibre

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder