9 Mayıs 2016 Pazartesi

UEFI Nedir? UEFI Kurulum ve UEFI Format

UEFI (Unified Extensible Firmware) Türkçe tanımıyla Birleşik Genişletilebilir Bellenim Arabirimi bilgisayarlarımız içerisinde yer alan BIOS'un yerini alması amacıyla tasarlanmış olan EFI'dir. UEFI ilk defa Intel tarafından geliştirilmeye başlanmış daha sonra diğer teknoloji şirketleriyle birlikte çalışılarak UEFI ortak geliştirilen ve ortak kullanılan bir hal almıştır. UEFI'nin en büyük faydası boot süresini düşürüyor olması ve bilgisayarların donanımları konusunda daha yüksek bir destek deneyimi sunmasıdır. Yeni nesil bilgisayarların birçoğu artık UEFI desteğine sahip olarak kullanıcılara ulaşmaktadır.

UEFI Kurulum ve UEFI Format

UEFI kurulum veya UEFI format ile söylenmek istenen asıl şey UEFI'ın kendisi değil işletim sistemidir. Bir sistem üzerinde UEFI sistemi yer almıyorsa zaten bu sisteme sonradan bu desteği katılabilmesi mümkün değildir. Özellikle Windows'un 64-bit'lik yeni nesil işletim sistemleri başta olmak üzere artık birçok işletim sistemi UEFI kurulum modunda kurulması gerekir.
UEFI kurulum yapmak ise son derece basittir. Bilgisayarınıza bir kurulum medyası taktıktan sonra boot seçenekleri içerisinde UEFI seçeneğiyle kurulum medyanızı başlatmak için bir seçenek göreceksiniz. Bu seçimden boot işlemine başlayarak UEFI kurulum yapabilir ve bilgisayarınıza format atabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/uefi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder