9 Mayıs 2016 Pazartesi

Gnome Nedir?

GNOME (GNU Network Object Model Environment) Türkçesiyle; GNU Şebeke Nesne Modeli Ortamı ilk başta GNU projesinin bir parçası olarak geliştirilmeye başlanmış daha sonradan Unix ve Unix Türevi işletim sistemleri içerisinde kullanılmaya başlanmış bir masaüstü ve geliştirme ortamıdır.
Gnome, kendine ait Gnome kütüphaneleri ve GIMP Toolkit (GTK) kullanılarak geliştirilmektedir. Bugün aralarında Türkçe'nin de olduğu 40'ın üzerinde dilde %80 oranında tercüme edilmiş olan Gnome, özellikle birçok Linux dağıtımı için yüksek destek sunmakta ve kişisel kullanıcılara kullanılabilir bir masaüstü ortamı oluşturmaktadır.
Gnome artık günümüzde sadece masaüstü kullanıcıları tarafından değil, taşınabilir cihazlar tarafından da tercih edilen masaüstü ortamlarından biri haline gelmeye başlamıştır. Başta Nokia olmak üzere OpenMoka gibi taşınabilir aygıtlarda da kullanılan bir masaüstü arayüzü haline gelen Gnome'u ilerleyen zamanlarda muhtemelen daha çok taşınabilir aygıtın içerisinde görmeye başlayacağız gibi duruyor.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/gnome

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder