10 Mayıs 2016 Salı

KDE Nedir?

KDE (K Desktop Environment) açık kaynak kodlu bir masaüstü ortamıdır. Matthias Ettrich ile birlikte 1996 yılında başlayan KDE projesi bugün daha hala varlığını devam ettirmektedir. Linux'un çeşitli dağıtımlarında kullanılması ve BDS ile Solaris'in çeşitli sürümlerinde KDE'nin tercih edilmesi KDE'yi diğer masaüstü ortamları kadar tanınır hale getirmiştir.

KDE tüm Linux ve Unix kullanıcıları için tamamıyla hazırlanmış ve kullanılmaya hazır, modern grafik arayüzlü bir masaüstü deneyimi sunmaktadır. KDE masaüstü arayüzü olarak biçim şeklinden incelediğimizde tıpkı Windows'dakine benzer bir masaüstü ortamıdır. Tabii, farklı işletim sistemi üzerinde eklenen yeni özellikler ve yazılımlar KDE'yi Windows tasarımından daha ziyade kendine has bir masaüstü ortamına çevirmektedir.
KDE kullanıcıların hemen kullanmaya başlaması için grafik temelli kullanıcı arayüzü (GUI), dosya yöneticisi, sistem konfigrasyonu ve bir son kullanıcının ihtiyaç duyabileceği birçok yazılımı içerisinde hazır olarak barındırmaktadır.
KDE masaüstü ortamı varsayılan olarak hazırlanmış aşağıdaki dağıtımlar popüler şekilde kullanılan KDE arayüzlü işletim sistemleridir;
  • Arch Linux
  • Chakra
  • Debian
  • Fedora KDE
  • FreeBSD
  • Gentoo
  • Kubuntu
  • Mageia
  • openSUSE
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/kde

Overclock Nedir? Overclock Programları ve Overclock Nasıl Yapılır?

Overclock veya bir diğer adıyla OC, bilgisayarın ayarlarını değiştirerek asıl hazının daha üstüne çıkartılması metodudur. Overclock işlemi genellikle Jumpers ve Dip Switches'in ince şekilde ayarlanması, CMOS ayarlarının düzenlenmesi, ekstra yazılımların kullanılması ve güncellenmesiyle gerçekleştirilir. Overclock kullanıcılara bilgisayarlarından ön görülen performansının daha üstünde bir performans sunar. Overclock ile en çok etkisi arttırılan donanımlar ise CPU ve ekran kartıdır.

Overclock Programları

Overlock işlemi sırasında en çok kullanılan ve bizim de önerebileceğimiz yazılımlar şunlardır;
CPU-Z – Bu yazılım gayet basit mantıkla çalışan bir tür görüntüleme yazılımıdır. Bilgisayarınızın işlemci hızını ve voltajını bir pencere üzerinden takip etmenize yardımcı olur. CPU-Z performansı arttırma yönünde hiçbir fonksiyona sahip değildir yine de bilgisayarınızda her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için iyi bir seçenektir.
Prime95 – Bu yazılım ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir benchmark yazılımıdır. Sıklıkla kullanılan bir yazılım olan Prime95, stress testi yapmanıza yardımcı olacaktır.
LinX – Bir diğer Stress programı, LinX daha hafif bir stres programıdır ve her bir değişikliği test etmek için oldukça kullanışlıdır.

Overclock Nasıl Yapılır?

Overclock nasıl yapılır yazısına geçiş yapmadan önce Overclock işleminin son derece ciddi ve yalnızca uzman seviyesinde bilgisi olan kişiler tarafından yapılması gerektiği konusunda sizi uyarmalıyız. Yapılan işlemler sonucunda donanımlarınız kalıcı şekilde hasar görebilir ve bilgisayarınız kullanılamaz hale gelebilir.
1-) Overclock'a Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler
  • İki sistemi aynı şekilde Overclock yapılamayabilir. Her ne kadar aynı donanımlara sahip olsa dahi iki farklı bilgisayara uyguladığınız Overclock işleminde farklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Bunun nedeni donanımların üretimi arasındaki çok ufak farklılıkların dahi değişikliklere neden olabilmesidir.
  • Eğer Overclock işlemindeki önceliğiniz oyun performansını arttırmaksa yalnızca grafik kartınızı geliştirmek için Overclock işlemine odaklanabilirsiniz. Bu sayede daha somut sonuçlar elde edebilirsiniz.
  •  Laptop (Dizüstü) bilgisayar Overclock işlemi için uygun değildir. Dizüstü bilgisayarların soğutma kapasiteleri çok daha sınırlı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle Overclock işlemleri çoğunlukla masaüstü bilgisayarlarda tercih edilmektedir.
2-) Ana Kart ve İşlemcinizi Kontrol Edin
Farklı ana kartlar ve farklı işlemciler Overclock işleminde farklı kapasitelere sahiptir. Özellikle AMD işlemciler ile Intel işlemcilerin arasında daha ufak farklılıklar görebilirsiniz.
  • Bazı ana kartlar daha üretim aşamasındayken Overclock için tasarlanırlar. Bu ana kartlarda Overclock işlemi için tam kontrole sahipsinizdir ve daha çok işlem gerçekleştirebilirsiniz. Bu bilgiyi edinmek için ana kartınızın dokümantasyonunu incelemeniz gerekecektir.
  • Ana kartlarda olduğu gibi bazı işlemciler de Overclock işleminde diğerlerine göre büyük bir avantaja sahiptir. Örneğin Intel'in “K” çizgisindeki i7 işlemcileri daha kolay overclock edilebilir. (Intel i7-2700K gibi) Eğer bilgisayarınızın işlemcisinin modelini öğrenmek istiyorsanız Windows ve Pause tuşuna basarak Sistem sekmesinden detayları inceleyebilirsiniz.
3-) Bir Baseline Stress Testi Yapın
Overclock işlemine başlamadan önce stress testi yapmanız overclock işlemine başladıktan sonra nasıl bir değişim elde ettiğinizi görebilmeniz için önemli bir adımdır. Böylece yapacağınız değişimler sonrasında durumun iyiye mi kötüye mi gittiğini görebilir ve doğru yerde müdahale edebilirsiniz.
  • Baseline Stress testinde sıcaklık değerlerini kontrol edin. Şayet sıcaklık değerleri 70°C (158°F) sıcaklığına yakınsa o halde Overlock için öncelikle daha güvenli bir ısıya ulaşmanız gerekir. Bunun için termal macun değişimi yapmanız veya yeni bir soğutma ünitesi eklemeniz gerekecektir.
  • Test sırasında sisteminizde çökme meydana gelirse o halde bilgisayarınızın donanımlarıyla ilgii bir sorun meydana geliyor olabilir. Mutlaka bilgisayarınızın RAM Belleklerini test edip herhangi bir hatayla karşılaşıp karşılaşmadığınızı kontrol edin.
4-) Base Clock'u Arttırmak
Öncelikle bilgisayarınızın BIOS ayarlarına giriş yapın. Bazı bilgisayarda BIOS menüsüne Del tuşuyla giriş yapılırken bazısındaysa F10, F2 veya F12 gibi tuşlar kullanılıyor olabilir. Tıpkı BIOS'a giriş tuşları arasında farklılık olduğu gibi BIOS menüsü içerisindeki başlıklar ve yerlerin adı da her bilgisayarda farklılık gösterebilir. Bu nedenle iyice okuyun ve tam olarak ihtiyacınız olanın karşılığını bularak işlemleri gerçekleştirin.
Şimdi BIOS menüsü içerisinden “Frequency/Voltage Control” menüsüne giriş yapın. Bu menü sizin bilgisayarınızda daha farklı bir şekilde adlandırılmış olabilir veya “Overclocking” sekmesi altında yer alabilir. Bu menü Overclock işleminde vaktinizi en çok harcayacağınız kısım olacaktır. Buradaki ayarlar yardımıyla CPU'nun hızını ve Voltajını ayarlayacağız.
İşlemler sırasında bellek hatası almamak için RAM Belleklerinin BUS hızını düşürmek faydalı bir işlem olacaktır. Bu seçenek BIOS menüsü içerisinde “Memory Multiplier” veya “DDR Memory Frequency” yada “Memory Ratio” gibi farklı menüler içerisinde yer alabilir. Bu seçenekten bellek bus hızını mümkün olduğunda en alt sınıra çekin.
Şayet tüm BIOS ekranında aramanıza rağmen Bellek Frequncy'i bulamıyorsanız BIOS ekranındayken CRTL+ALT+F1 tuş kombinasyonunu kullanmak yardımcı olabilir.
Şimdi Base Clock'u %10 oranında arttırmamız gerekiyor. Bu seçenek genellikle BUS veya BUS Speed gibi seçeneklerin hemen yanında yer alır. Birçok işlemci başlangıç aşamasında %10'luk artışla rahatlıkla baş edebilir. Biraz daha örnek vermek gerekirse buradaki sınır 100 MHz ve Multiplier 16 ise işlemcinin hızı 1.6 GHz olacaktır. %10'luk artış durumunda 110 MHz olacak ve işlemci hızı 1.76 GHz'ye ulaşacaktır.
5-) Tekrardan Stres Testi Yapın
Yazının başında faydalanmanız için Overclock test yazılımlarının adına ve kısa açıklamasına yer vermiştik. Şimdi kısaca tekrardan bir test yaparak %10'luk değişim sonucunda değerlerde nasıl bir oynama olduğunu gözlemlemeniz gerekiyor. Test sonucunda şayet hiçbir sorunla karşılaşmıyorsanız Overclock işlemi başarılı olmuş demektir. Şayet burada herhangi bir sorunla karşılaştıysanız muhtemelen sisteminiz Overclock için uygun değildir. Bu durumda ayarlarınızı tekrardan orijinal değerlere döndürmek en iyisi olacaktır.
Bunun yanı sıra çarpanların arttırılması ve daha diğer birçok yazılımsal işlemi uygulayarak Overclock işlemini devam ettirebilmeniz mümkündür. Bunun için ya uzman seviyesinde bilgisayar bilgisine sahip olmanız yada Overclock konusunda daha detaylı sunulan kaynakları incelemeniz faydalı olabilir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/overclock

Majestic Nedir? Majestic SEO ve Majestic Backlink

Majestic, İngiltere merkezli bir link analiz yazılım ve SEO şirketidir. Dünya çapında sayısız başarı elde eden şirket SEO dünyasının en önde gelen araçlarından biri olarak bilinmekte ve kullanılmaktadır. Bünyesinde barındırdığı link haritası ve medya araçlarıyla kullanıcılara hizmet sunan Majestic'in hem ücretli hem de ücretsiz üyelik paketleri bulunmaktadır.

Majestic SEO

SEO'da başarılı olmanın en önemli adımlarından biri doğru analizleri yapabilmek ve takibi hiçbir zaman bırakmamaktadır. Majestic SEO, SEO ile ilgilenen kullanıcıların hem kendi siteleri hem de rakip siteleri için detaylı analiz işlemleri gerçekleştirebileceği, link kontrolü yapabileceği bir sistemdir. Majestic SEO'nun kaliteli bir yapıya sahip olmasının önemli nedenlerinden biri de üyelerin ücretli paketler kullanıyor olmasıdır. Sürekli olarak geliştirilen Majestic'in SEO araçlarını tam performansla kullanabilmek için Majestic SEO'nun belirlemiş olduğu üyelik tiplerinden herhangi birini satın almanız gerekiyor.

Majestic Backlink

Majestic'i kullanarak backlink analizi gerçekleştirebilmek ve rakiplerinizin veya kendi sitelerinizin durumunu kontrol etmek, Majestic'in kullanıcılarına sunduğu başlıca araçların arasında yer alıyor. Üstelik Majestic, kendi sitelerine gitmeye gerek kalmaksızın backlink analizleri gerçekleştirebilmeniz için Mozilla Firefox ve Google Chrome'da kullanılabilir eklentilere sahiptir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/majestic

Kayıt Defteri Nedir? Kayıt Defteri Açma ve Kayıt Defteri Temizleme

Kayıt Defteri, işletim sisteminin içerisinde yer alan girdi kayıtlarını, ayarları, tercihleri ve diğer verileri barındıran bir ana yazılımdır. Bilgisayarınıza yeni bir program yüklediğiniz anda bu programa dair ayarlar, bu programın hangi dizinde yer aldığı, programın versiyonu gibi daha birçok bilgi yeni bir anahtar olarak kayıt defterine kaydedilir.
İlk başta Microsoft Windows bu tür kayıtları yüksek boyutlu “.ini” dosyalarının içerisinde barındırıyordu. Daha sonradan hem güvenlik hem de kullanışlılık açısından kayıt defteri sisteminin daha mantıklı bir seçenek olduğuna karar verildi. Kayıt defterinin içerisinde her ne kadar birçok ince veri yer alıyor olsa dahi hala bazı yazılımlar için ekstradan “.ini” dosyaları kullanılmaktadır.


Kayıt Defteri Açma

Kayıt defterini aşağıdaki adımları takip ederek kolayca açabilirsiniz;
  1. Başlat menüsüne giriş yapın.
  2. Arama kutusu veya Çalışır'a tıklayın.
  3. Regedit yazdıktan sonra Enter tuşuna basın.
Bu aşamayı tamamladıktan sonra kayıt defterinin pencere ekranı karşınıza gelecektir.

Kayıt Defteri Temizleme

Sürekli olarak kullanılan ve aktif şekilde yazılım yüklenip/kaldırılan bilgisayarlarda bazı yazılımlar kaldırılmış olsa dahi bu yazılımlara dair DLL bilgileri başta olmak üzere birçok sistem bilgisi kayıt defterinin içerisinde yer alabilir. Böyle bir durumda aslında en çok tavsiye edilen yöntem manuel olarak Kayıt defterini açmanız ve silmek istediğiniz yazılımlara dair verileri temizlemektir. Yine de bu uzman derecesinde işletim sistemine hakim olmak anlamına gelir. Eğer bu derecede bilginiz yoksa aşağıdaki temizleme yazılımlarından yardım alabilirsiniz;
  • CCleaner
  • Glary Utilities
  • EasyCleaner
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/kayit-defteri

9 Mayıs 2016 Pazartesi

Gnome Nedir?

GNOME (GNU Network Object Model Environment) Türkçesiyle; GNU Şebeke Nesne Modeli Ortamı ilk başta GNU projesinin bir parçası olarak geliştirilmeye başlanmış daha sonradan Unix ve Unix Türevi işletim sistemleri içerisinde kullanılmaya başlanmış bir masaüstü ve geliştirme ortamıdır.
Gnome, kendine ait Gnome kütüphaneleri ve GIMP Toolkit (GTK) kullanılarak geliştirilmektedir. Bugün aralarında Türkçe'nin de olduğu 40'ın üzerinde dilde %80 oranında tercüme edilmiş olan Gnome, özellikle birçok Linux dağıtımı için yüksek destek sunmakta ve kişisel kullanıcılara kullanılabilir bir masaüstü ortamı oluşturmaktadır.
Gnome artık günümüzde sadece masaüstü kullanıcıları tarafından değil, taşınabilir cihazlar tarafından da tercih edilen masaüstü ortamlarından biri haline gelmeye başlamıştır. Başta Nokia olmak üzere OpenMoka gibi taşınabilir aygıtlarda da kullanılan bir masaüstü arayüzü haline gelen Gnome'u ilerleyen zamanlarda muhtemelen daha çok taşınabilir aygıtın içerisinde görmeye başlayacağız gibi duruyor.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/gnome

Android Root Nedir? Android Root Yapmak ve Android Root Kaldırma

Android işletim sistemine sahip akıllı cihazlar ve tablet bilgisayarlarda bazı uygulamaları çalıştırabilmeniz için cihazınızda Root yetkisine sahip olmanız gerekir. Birçok avantaja sahip olan Root işlemini gerçekleştirmek eskiden çok zor bir işlem olmasına karşın artık yalnızca 5 dakika içerisinde cihazınızı Root'layarak istediğiniz uygulamaları kurabilir ve cihazınız üzerinde ileri seviye değişiklikler gerçekleştirebilirsiniz. Bunu yapmaya Android Root denir.

Android Root Yapmak

Android cihazınızı Root yapmak için bu başlık altında analatacağımız yöntemden faydalanmanız yeterli olacaktır. Bu işlem için ise sizlere bilgisayar, telefonunuzu bilgisayarınıza bağlamak için USB kablosu ve bir de internet bağlantısı lazım olacaktır.
Öncelikle cihazımızı Root'a hazır hale getirmek için Ayarlar menüsü altından Cihaz Hakkında seçeneğine giriş yapıyoruz. Bu kısımda Yapım Numarası seçeneğini buluyor ve ardı ardına bu seçeneğe tıklıyoruz. Birkaç kere tıkladıktan sonra cihazımız bize geliştirici yetkisine sahip olmak için kaç kere daha tıklamamız gerektiğini söyleyecektir. Cihazın söylediği kadar tıklamayı yaparak cihazımızda Geliştirici modunu aktif hale getiriyoruz.
Şimdi tekrardan Cihaz Hakkında kısmına geri dönüş yaptığımızda Geliştirici Seçenekleri adında bir menünün geldiğini göreceğiz. Bu menüye girip, USB Hata Ayıklama seçeneğine tik atarak aktif hale getiriyoruz. Cihazımız üzerinden yapmamız gereken işlemler bu kadardı. Şimdi bilgisayarımıza geçiş yaparak Root işlemini tamamlayacağız.
Bilgisayarımıza Root işleminde bizlere yardımcı olacak olan Kingo Root isimli yazılımı indiriyoruz. Basit bir kuruluma sahip olan yazılımı kurduktan sonra aktif hale getiriyoruz. Yazılım bilgisayarımızda tam olarak açıldığında mobil cihazımızı USB yardımıyla bilgisayarımıza bağlıyoruz. Karşımıza gelen USB seçeneklerinden ise hiçbirini seçmememiz gerekiyor.
Cihazımızı yazılım tanıdığı anda bize “Root” butonunu aktif edecektir. (Cihazınızı HTC olarak tanıyabilir, bunu lütfen ciddiye almayın.)  şimdi bu butona basarak cihazımızda Root işleminin tamamlanmasını bekleyeceğiz. İşlem tamamlandığındaFinish yazısı ekrana yansıyacaktır.

Android Root Kaldırma

Yukarıdaki anlatımdan faydalanarak cihazınızı Root ettiyseniz, Kingi Root yazılımını açıp telefonunuzu bağladığınızda “Unroot” seçeneği karşınıza gelecektir. Bu butona basarak Root işleminin geri alınmasını sağlayabilirsiniz.
Diğer bir yöntemle Root işlemi gerçekleştirdiyseniz cihazınıza Hard Format atarak veya tekrardan yazılım yükleyerek Root işleminin geçersiz olmasını sağlayabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/android-root

Unity Nedir? Unity Dersleri ve Unity Oyunları

Unity 3D çapraz platformlu olarak kullanılabilen gelişmiş bir oyun motorudur. Aynı anda Windows, Mac, Linux ve Mobil işletim sitemleri içerisinde çalışabilen Unity günümüzün en sık tercih edilen oyun motorlarından biri haline gelmiştir.
 Unity aracılığıyla geliştiriciler kendilerine farklı bir oyun motoru yazmak yerine Unity tabanını kullanarak istedikleri uygulamaları çok daha az kod yazarak ve fonksiyonla uğraşarak meydana getirebilirler. Java Script, C# ve Boo gibi betiklerle birlikte kullanılan Unity oyun motoru aracılığıyla istenen detayda oyunlar kolaylıkla meydana getirilebilir.
Bugün Unity tüm platformlar tarafından desteklenen bir oyun motoru olmasının yanı sıra internet tarayıcıları üzerinde de eklentinin yüklenmesi sonrasında kolaylıkla çalışabilme gibi gelişmiş özelliklere sahiptir.

Unity Dersleri

Unity'i uzman seviyesinde kullanmak, diğer oyun motorlarını kullanmaktan çok daha kolaydır. Çünkü Unity'nin gelişim amacının temelinde geliştiricilere gelişmiş ve tasarlanabilir esnek bir sistem yapısı sunma fikri yer alır. İnternet üzerinde Unity'nin kendi web sitesi ve yazılım sitelerini ziyaret ederek Unity Derslerine giriş yapabilir ve Unity ile yazılım ve uygulama geliştirmeyi öğrenebilirsiniz.

Unity Oyunları

Unity konusunda biraz daha emin olmak ve Unity ile yapılmış olan oyunları görmek istiyorsanız, Unity'nin kendi web sitesi üzerinde yer alan galeriyi inceleyebilirsiniz. Galeriye ulaşmak için buraya tıklayın.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/unity

UEFI Nedir? UEFI Kurulum ve UEFI Format

UEFI (Unified Extensible Firmware) Türkçe tanımıyla Birleşik Genişletilebilir Bellenim Arabirimi bilgisayarlarımız içerisinde yer alan BIOS'un yerini alması amacıyla tasarlanmış olan EFI'dir. UEFI ilk defa Intel tarafından geliştirilmeye başlanmış daha sonra diğer teknoloji şirketleriyle birlikte çalışılarak UEFI ortak geliştirilen ve ortak kullanılan bir hal almıştır. UEFI'nin en büyük faydası boot süresini düşürüyor olması ve bilgisayarların donanımları konusunda daha yüksek bir destek deneyimi sunmasıdır. Yeni nesil bilgisayarların birçoğu artık UEFI desteğine sahip olarak kullanıcılara ulaşmaktadır.

UEFI Kurulum ve UEFI Format

UEFI kurulum veya UEFI format ile söylenmek istenen asıl şey UEFI'ın kendisi değil işletim sistemidir. Bir sistem üzerinde UEFI sistemi yer almıyorsa zaten bu sisteme sonradan bu desteği katılabilmesi mümkün değildir. Özellikle Windows'un 64-bit'lik yeni nesil işletim sistemleri başta olmak üzere artık birçok işletim sistemi UEFI kurulum modunda kurulması gerekir.
UEFI kurulum yapmak ise son derece basittir. Bilgisayarınıza bir kurulum medyası taktıktan sonra boot seçenekleri içerisinde UEFI seçeneğiyle kurulum medyanızı başlatmak için bir seçenek göreceksiniz. Bu seçimden boot işlemine başlayarak UEFI kurulum yapabilir ve bilgisayarınıza format atabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/uefi

8 Mayıs 2016 Pazar

Root Nedir? Root Atma ve Root Kaldırma

Root, esasen kök dizin ve yönetici olarak tanımlayabildiğimiz tam yetki modudur. Android cihazlarda bazı uygulamaların telefonunuzda çalışabilmesi için veya Android cihaz üzerinde bazı ileri seviye değişikliklerin yapılabilmesi için cihazda Root yetkisine sahip olmanız gerekir. Root yetkisine sahip olduğunuzda cihaz üzerinde normalde değiştirme izniniz olmayan kısımlarını değiştirebilir sistem üzerinde tam yönetim hakimiyetine sahip olabilirsiniz.

Root Atma

Cihazınıza Root yetkisi vermek için Root atma işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Root atma işlemini gerçekleştirmek için sayısız farklı yol var. Biz bu yazımız içerisinde hem en kolay hem de en zahmetsiz olanını gerçekleştireceğiz.
Cihazınıza root atmak için ilk adımda Ayarlar menüsüne giriş yaptıktan sonra Cihaz Hakkında kısmına geçiş yapın. Burada yer alan Yapım Numarasının üzerine gelerek bir kaç kere tıklayın. Birkaç tıklama yaptıktan sonra cihazınız size “Geliştirici olmak için x kere daha tıklayın.” benzeri bir bildirim gösterecektir. Burada sizden istendiği kadar tıklayın.
Geliştirici modunu aktif ettiğinizde artık cihazınızın Cihaz Hakkında menüsü içerisinde Geliştirici Seçenekleriçıkacaktır. Buraya girerek USB Hata Ayıklamayı aktif hale getirin. Buraya kadar ki işlemler cihazımız üzerinden yapmamız gereken işlemlerden ibaretti. Şimdiyse bilgisayarımıza geçiş yaparak Root yapma işlemini tamamlayacağız.
Birçok cihaz için root atma işleminde basit ve bir o kadar kullanışlı olan Kingo Root isimli yazılım kullanılmaktadır. Bu yazılımı internet üzerinde herhangi bir kaynaktan indirin ve basit şekilde kurulumunu gerçekleştirin. Kurulum başarıyla tamamlandıktan sonra programı aktif edin.
Kingo Root'u çalıştırdıktan sonra bir USB kablosu yardımıyla cihazınızı bilgisayarınıza bağlayın. Cihazınız üzerinde USB seçenekleri çıkacaktır. Bu seçenekler arasından kesinlikle seçim yapmayın. Programa geri döndüğünüzde yazılım cihazınızı tanıyacak ve “Root” şeklinde buton gösterecektir.
Bu butona tıkladıktan sonra Root işlemi başlayacak ve işlem başarıyla tamamlandığında Finish yazısı ekranda görünecektir.

Root Kaldırma

Cihazınızı yukarıdaki anlattığımız yöntemle Root'ladıysanız aynı şekilde yazılımı açıp cihazınzı açtığınızda karşınıza “Unroot” butonu gelecektir. Bu butona tıklayarak telefonunuzdan otomatik olarak Root'u kaldırabilirsiniz. Ayrıca cihazınıza Hard format veya yeniden yazılım yükleme yoluyla da cihazınızdan Root'u kaldırabilmeniz mümkündür.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/root

Registry Nedir? Registry Cleaner ve Registry Booster

Registry veya Türkçesiyle Kayıt Defteri bilgisayarınız üzerinde yer alan yazılımların ve donanımların yazılımsal bilgilerini, çalışma tercihlerini, ayarlarını ve sürüm bilgilerini içerisinde barındıran ana kayıt mekanizmasıdır. Bilgisayarınıza yeni bir yazılım yüklediğinizde bu yazılıma dair gerekli olan verilerin önemli bir kısmına burada yer verilerek yazılımın sorunsuz şekilde çalışması sağlanır.

Registry Cleaner

Bilgisayarınıza eğer sürekli yeni bir yazılım yüklüyor ve kaldırma işlemi yapıyorsanız yada uzun süredir aynı Windows'u kullanıyorsanız muhtemelen sizin de kayıt defteriniz içerisinde birçok çöp veri yer alıyor demektir. Bu verileri temizlemek sistemin daha kararlı çalışması için birçok bilgisayar uzmanı tarafından önerilen yöntemlerden biridir. Registry içerisindeki verilerin normal şartlarda manuel olarak düzenlenmesi ve silinmesi en iyi seçenek olarak kabul ediliyor. Yine de amatör kullanıcılar için tercih edilebilecek otomatikleştirilmiş yazılımlar da bu işleri sizin için yapabiliyor;
Registry yani Kayıt Defteri temizliği için en çok tercih edilen ve bizim önerimiz yazılımlar;
  • CCleaner
  • Glary Utilities
  • EasyCleaner
  • Registery Booster

Registry Booster

Registry Booster yukarıdaki programlar gibi kayıt defteri girdilerinizi düzenleme ve temizleme işlevini gören gelişmiş bir yazılımdır. Yukarıdaki yazılımlardan Registry Booster'ı ayıran en önemli özelliğiyse ücretli bir lisansa sahip olması ve bu nedenle kullanıcılara daha yüksek performans sunmasıdır.
Temel kullanıcı arayüzü sayesinde kolaylıkla kontrol edilebilen Registry Booster, bilgisayarınız içerisinde yer alan kayıt girdilerinizi düzenleme, gereksiz olanlarını silme ve hatta birleştirme gibi işlemleri saniyeler içerisinde gerçekleştiriyor. Yazılımın deneme sürümü bu bahsettiğimiz işlemleri yalnızca %15'e kadar gerçekleştiriyor. Programın tam performansından faydalanmak için ise yazılım için bir lisans anahtarı satın almanız gerekiyor.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/registry

XFCE Nedir?

XFCE, Unix ve Unix Türevi Linux gibi işletim sistemleri içerisinde kullanılan açık kaynak kodlu masaüstü ve geliştirme arayüzüdür. Düşük boyutu, hızlı yapısı, özelleştirilebilme kapasitesi, minimum kaynak tüketimi ve kolay kullanım özelliği XFCE'yi  başlı başına kullanışlı bir ortam haline getirmektedir.
Resmi olmayan takma adıyla “Cholesterol-Free Desktop Environment” şeklinde de isimlendirilen Xfce, GTK+2 toolkit'ini kullanıyor ve son derece şık bir masaüstüyle kullanıcılara ulaşıyor. Diğer birçok Linux dağıtımlarındaki gibi Xfce de 8'e kadar farklı çalışma alanı desteği sunabiliyor. Bu çalışma alanları arasında sizin belirlediğiniz kısayol tuşları aracılığıyla geçiş yapılabiliyor ve yine kısayol tuşlarıyla herhangi bir işlem farklı bir pencereye taşınabiliyor.

Xfce'nin panelleri diğer birçok masaüstüne oranla oldukça özgürlükçü bir yapıya sahip. Bu konuda menüler tamamen sizin tercih ve hayal gücünüze bağlı olarak gelişiyor. Menünüzü ister Windows'daki gibi ekranın altına alabiliyor isterseniz de Mac OS X'de olduğu gibi Dock şekli verebiliyorsunuz. Dilerseniz panelleri Unity'deki gibi sola veya sağa alabiliyor dilerseniz de yukarıya yerleştirebiliyorsunuz.
Tüm bu gelişmiş özelliklerinin yanı sıra Xfce masaüstü ve geliştirme ortamı en çok kullanılan Linux dağıtımlarından biri olan Ubuntu'nun Xubuntu dağıtımıyla varsayılan olarak kullanılabiliyor. Tabii dilerseniz diğer Linux dağıtımlarında da Xfce masaüstü ortamını sonradan edinebilmeniz mümkün. XFCE'yi daha yakından incelemek ve tanımak için resmi sayfası olanhttp://www.xfce.org/ internet adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/xfce

64 Bit Nedir?

64-Bit veya diğer yazılışıyla 64Bit işlemci 64 bit veri genişliği ünitesine sahip olan işlemcilerdir. IBM'in ürettiği IBM 7030 Stretch ilk defa bundan yıllar önce 64-Bit mimarili işlemcileri kullanan süper  bilgisayarlardan biridir. 64-Bit'in ilk kullanımı 1961 yılına kadar dayanıyor olmasına karşın ev bilgisayarları içerisinde bu işlemcileri kullanmamız 2000'li yılların başlarında gerçekleşmiştir.
2000'li yılların başında 64-Bit'lik işlemcilerin kullanılmaya başlamasıyla birlikte Microsoft, Windows XP'nin 64-Bit için olan sürümünü yayınlamış ve ardından geliştiriciler yeni yazılımları 64-Bit mimarisi üzerine konumlandırmıştır. Çok çekirdekli yapısı ve ev kullanıcılarına sunmuş olduğu yüksek performansı nedeniyle özellikle son 10 yıl içerisinde 64-bit işlemcilerin sayısı her geçen gün biraz daha artmış ve pazarın lideri haline gelmiştir. Bugün, 32-bit işlemciler artık güçlükle bulunurken istenilen 64-bitlik işlemciler kolaylıkla bulunabilmektedir.

64-Bit'in 32-Bit İşlemcilerle Farkları Nelerdir?
  • 64-Bit işlemciler hem 32-Bit hem de 64-Bit için tasarlanan işletim sistemlerini çalıştırabilirler. Fakat 32-bit işletim sistemlerinde işlemcinin tam performansından faydalanamazlar.
  • 64-Bit işlemciler genellikle birden çok çekirdeğe sahiptir. Bu 64-bit işlemcilerin saniye başına daha çok işlem gerçekleştirebilmelerine olanak sunmaktadır.
  • 64-Bit işlemcilerde 4 GB'a kadar takılan RAM bellekleri sorunsuz şekilde desteklenir.
  • Yaygın ve aktif pazarı vardır. 32-Bit işlemcilere göre hem çok daha kolay bulunabilir hem de daha uygun fiyatlarla satın alınabilir.
  • 16-Bit'lik programları çalıştıramazlar. 32-Bit'lik ise bazı programları 64-Bit işletim sistemi üzerinde çalıştırabilirler.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/64-bit

7 Mayıs 2016 Cumartesi

32 Bit Nedir?

32-Bit veya bir diğer yazılışıyla 32Bit işlemciler 1990'lı yılların başından sonuna kadarki süreç içerisinde yaygın olarak kullanılan işlemci mimarisidir. Bu zaman dilimi içerisinde Intel Pentium ve AMD işlemcilerin tamamı 32-Bit'lik işlemcilerden oluşuyordu. 32-Bit işlemciler 32 bit'lik veri ünitesi genişliğine sahiptir. Bu nedenle bilgisayarlarda kullanılacak olan işletim sistemlerinden yazılımlara kadar her şey o zamanlar için 32 bit temeli düşünülerek hazırlanıyordu.  Daha sonradan çıkan 64-Bit mimarisiyle birlikte yeni nesil bilgisayarların neredeyse tamamı içerisinde 64-bit'lik işlemcilere yer verilmeye başlanmıştır.

32-Bit'in 64-Bit ile Farkları Nelerdir?
  • 32-Bit işlemciler yalnızca 32-bit sürümü işletim sistemlerini çalıştırabilirler.
  • 32-Bit işlemciler yalnızca tek kanallı hesaplama (çekirdek) işlemleri gerçekleştirebilirler. Bu da hesaplama hızının 64-bit'e oranla daha yavaş olmasına neden olur.
  • 32-Bit işlemciler yalnızca tekil 3-4 GB'lık RAM belleğine sahip olabilirler.
  • 32-Bit işlemciler artık yaygın değiller. Bulunması ve satın alınması daha güç olması nedeniyle tercih edilmemektedir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/32-bit

1080P Nedir?

1080P, HDTV görüntü türlerinin kategorisi içinde kullanılan bir isimdir. Daha genel anlamıyla bugün Full HD veya HDolarak etiketlenmiş olan video ve ekranları bu kategorinin içerisine sokabiliriz. 1080P, dikey piksellerin 1080 olduğunu belirten videolar anlamına gelmektedir. HD'nin asıl karşılığı 1920x1080 olmasına karşın Full HD veya HD sadece bu çözünürlüklerle sınırlanmamalarıdır. 1920X1080 çözünürlüğünün üzerindeki videolar da Full HD özelliğine sahip videolar olabilmektedir. 


Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/1080p

4K Nedir?

4K Teknolojisi bilgisayarlarımız ve hatta belki televizyonlarımızda dahi birçoğumuzun kullanmış olduğu maksimum çözünürlük zirvesi olan 1920x1080 yani 1080P'nin tam 4 katı büyüklüğünde çözünürlük demektir. HD görüntülerde1920x1080 oranında bir çözünürlüğe sahip olurken, 4K televizyon ve görüntü sistemlerinde  3840x2160 oranında bir görüntüyle karşı karşıya kalıyoruz. Bu da görüntülerin hiç olmadığı kadar daha net ve keskin hatlara sahip olması, renklerin gerçeğe bir adım daha yakınlaşması anlamına geliyor. 4K teknolojisinin isim olarak 4K şeklinde isimlendirilmesinin nedeniyse 3840 kısmının 4000'e olan yakınlığıdır.

4K teknolojisi görüntülerde gerçeklik açısından her ne kadar büyük bir devrim niteliğinde sayılsa da henüz bu ekranlara ulaşabilen insanların sayısının oldukça sınırlı olduğunun altını çizmemiz gerek. Zira bu görüntü cihazları şuan için birçok bütçeyi aşacak rakamların üzerinde satılıyor. Ekonomik ve 4K desteği sunan televizyonlardaysa 4k için elde edilmesi gereken performanstan çok daha düşük performans elde ediliyor.
4K teknolojisinin henüz yaygın olarak kullanılıyor olmamasının bir diğer nedeni de 4K için hazırlanan içerik dünyasının henüz oldukça küçük olmasından kaynaklanıyor. Birçok film ve oyun için henüz 4K gibi gelişmiş görüntüler kullanılamıyor olmasının yanı sıra 4K ekranlara uygun Wallpaper'ların bile oldukça güç bulunduğu büyük bir gerçek.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/4k

3D Nedir?

3D, herhangi bir resim veya görüntünün aynı anda hem derinlik hem genişlik hem de yüksekliğinin olması halidir. 3D'yi en somut şekilde basit bir örnekle açıklamaya çalışalım; diyelim ki bilgisayarınızdan herhangi bir elma fotoğrafı açtınız. Bu fotoğrafta elmanın yalnızca genişlik ve yüksekliğini göreceksinizdir. Yani bu fotoğrafta gözünüze yansıyanlar yalnızca görüntünün genişliği ve yüksekliği olacaktır. Bu fotoğrafın derinliğini göremediğiniz durumlarda bu görsel 2 boyutlu/2D olarak adlandırılır.

Görsel içerisinde aynı anda derinlik, genişlik ve yüksekliğini gördüğünüzdeyse bunu 3 boyutlu/3D bir görüntü olarak kabul edebiliriz. Anlaşılması açısından bir örnek daha sunacak olursak bilgisayar oyunlarının içerisinde birçok hareket eden nesne yer alıyor. Bu nesneleri şayet her açıdan gözlemleyebiliyorsak bu oyun muhtemelen 3D grafik özelliklerine sahip bir oyun demektir.
Örnekleri bilgisayarlar üzerinden veriyor olmamıza karşın 3D yalnızca bilgisayar ve görüntü dünyasında kullanılan bir terim değildir. Endüstriyel alanda gerçekleştirilen birçok çalışmada kalıpların 3D yani 3 boyutlu haline ihtiyaç duyulur. Dahası bugün inşa edilen modern yapıların bir çoğu henüz inşa aşamasına başlanmadan önce bilgisayarlarda yer alan 3D destekli çizim programları yardımıyla plan şeklinde meydana getirilir.
3D teknolojisi son yıllardaysa aktif olarak sinema filmlerinde, oyunlarda ve ses sistemlerinde kullanılmaktadır. Normal yaşantımız içerisinde birçok nesneyi 3 boyutlu olarak görebiliyor olmamız nedeniyle 3D unsuru kullanılan yapımlar 2D yapımlara göre daha büyük gerçekçiliğe sahiptir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/3d

6 Mayıs 2016 Cuma

JigoShop Nedir? JigoShop Temaları ve JigoShop Eklentileri

JigoShop, küçük ve orta ölçekli e-ticaret siteleri meydana getirmek isteyen kişilerin kullanabileceği basit ve kullanışlı bir WordPress tabanlı e-ticaret sistemidir. WordPress sistemini güçlendirerek E-ticaret için elverişli hale getiren yazılım açık kaynak kodlu olarak dağıtılıyor ve kullanıcılara ücretsiz lisans avantajıyla birlikte sunuluyor. Tüm dünyada kullanılan popüler bir sistem olması nedeniyle hem destek konusunda sıkıntı yaşanmıyor hem de WordPress altyapısı kullandığı için sizi bambaşka bir sistemin kucağına bırakmamış oluyor.

JigoShop Temaları

JigoShop yazılımını özelleştirmek için hem özel hem de resmi site üzerinden yayınlanan sayısız farklı tema yer alıyor. Ayrıca dilerseniz WMAracı forumunda yer almakta olan JigoShop Temaları kategorisine de göz atarak işe başlayabilirsiniz.

JigoShop Eklentileri

Her ne kadar WordPress altyapısı kullanılıyor olsa bile JigoShop için ayrı eklentilerin kullanılarak sistemde istenilen özelleştirmelerin yapılması gerekebiliyor. Bu durumda da JigoShop için geliştirilmiş özel eklentileri kullanmak gerekiyor. JigoShop için üyelerimizin paylaştığı eklentileri görmek veya eklenti paylaşımında bulunmak için JigoShop Eklentilerikategorimize göz atabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/jigoshop

VirtueMart Nedir? VirtueMart Temaları ve VirtueMart Eklentileri

VirtueMart, dünyanın en çok tercih edilen CMS sistemlerinden biri olan Joomla üzerine entegre edilerek kullanılan bir modül sistemidir. Hazır web siteleri meydana getirme konusunda başarılı CMS sistemlerinden biri olan Joomla'nın üzerine kurulan VirtueMart ile Joomla tabanlı e-ticaret siteleri meydana getirebilirsiniz. VirtueMart sayesinde ürünlerinizin kolayca takibini yapabilir, sanal pos entegrasyonlarını gerçekleştirebilir, kargo takibi ve bir e-ticaret sitesinde olması gereken daha birçok gelişmiş özelliği sisteminize kazandırabilirsiniz. VirtueMart'ın sıklıkla tercih edilen sistemlerden biri olmasının önemli nedenlerinden biri sistem esnekliği, modüllerinin fonksiyonları ve ücretsiz lisans avantajlarıdır.

VirtueMart Temaları

VirtueMart ile oluşturmuş olduğunuz e-ticaret sisteminizi özelleştirmek için VirtueMart kullanıcıları için tasarlanan temaları kullanabilirsiniz. WMAracı forumu içerisinde yer alan VirtueMart Temaları kategorisine giriş yaparak tema paylaşımı yapabilir ve üyelerimiz tarafından paylaşılan temalardan faydalanabilirsiniz.

VirtueMart Eklentileri

VirtueMart'ın sıklıkla tercih edilen e-ticaret sistemlerinden biri olmasının ardında yatan önemli nedenlerden biri de VirtueMart'ın kullanıcılara sunduğu eklenti özelliğidir. WMAracı forumunda yer alan VirtueMart Eklentileri kategorisine göz atarak VirtueMart için eklentileri keşfetmeye başlayabilirsiniz. 
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/virtuemart

Termal Macun Nedir? Termal Macun Nasıl Sürülür?

Termal Macun, başta işlemciler olmak üzere ekran kartı çipleri ve daha birçok soğutma üniteli çiplerin üzerine sürülen yapışkan kıvamlı macundur. Termal macunun işlevi çip ile soğutma ünitesi arasında bir katman oluşturmak ve bu katman sayesinde soğutma ünitesinin daha başarılı şekilde işlevinin yerine getirilmesini sağlamaktır. Termal macunun bir diğer fonksiyonuysa çipler ile soğutma ünitesi arasında oluşabilecek hava boşluğunu ortadan kaldırmaktır.
Termal Macun Değişimi Ne İşe Yarar?
Sağlıklı çalışması için termal macuna ihtiyaç duyan çiplerin tamamı zaten fabrikasyon olarak bu macun işleminden geçirilmiş şekilde kullanıcıya ulaştırılır. Fakat uzun süre kullanım ve yüksek ısılara maruz kalınması gibi durumlar göz önüne alındığında termal macun katmanı eskisi kadar dayanıklı olmayıp deforme olabilir. Termal macunun değişimi CPU ve GPU'nun üzerinde yer alan soğutma ünitesinin tam performansla çalışmasına yardımcı olur. Bunun sonucunda çip daha az ısınır ve daha yüksek performans sunar.

Termal Macun Nereden Satın Alınır?
Termal macunu herhangi bir bilgisayar dükkanından satın alabileceğiniz gibi artık gelişmiş teknoloji marketlerinde de bulabilmeniz mümkün oluyor. Daha alternatif bir çözüm olaraksa interneti kullanmanızı önerebiliriz. Fiyatları maksimum 20 TL'ye kadar ulaşacak olan termal macunların bir tüpü ortalama olarak 10 değişim için yeterli olacaktır.
Termal Macun Nasıl Silinir?
Çipinizi soğutma ünitesinden ayırdıktan sonra öncelikle üzerinde yer alan eski macunu temizlemeniz gerekir. Çoğu zaman evinizde bulabileceğiniz ıslak mendil dahi termal macunun silinmesi için işinizi fazlasıyla görecektir. Profesyonel olarak ise termal macunun temizlenmesi aşamasında izopropil alkol bazlı temizleyiciler kullanılmaktadır. Hafifçe ovalayarak işlemcinizin üzerini yalnızca birkaç dakika içerisinde eski termal macundan tamamen arındırabilirsiniz.

Termal Macun Nasıl Sürülür?

Termal macun sürerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta çıplak elle uygulama yapmamanızdır. Macunun içerisinde barındırdığı yağ nedeniyle bu durum zaman zaman çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Genellikle macunun yanında ekstradan sürme işlemi için ıspatula yer alır. Eğer böyle ekstradan bir aparat elinizde yoksa kartvizit veya benzeri bir kart da işinizi fazlasıyla görecektir.
Termal macunun çip üzerinde çok ufak bir katman olarak yer alması gerekir. Daha çok sürülmesi işlemciye ve soğutma ünitesine hiçbir fayda sağlamayacaktır. Bu nedenle elinizden geldiğince ince tabaka olacak şekilde ve tüm işlemcinin üzerini kaplayacak şekilde termal macununuzu sürün. Ardından soğutma ünitesini üzerine yerleştirerek birkaç dakika kadar bekleyin.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/termal-macun

Pentium Nedir?

Pentium, Intel'in ilk defa 22 Mart 1993 yılında duyurulan beşinci nesil x86 mimarisine sahip mikroişlemcisidir. Intel ve diğer mikroişlemci üreticilerinin bir çoğunun 90'lı yıllarda işlemci isimlendirmeleri birbirine benzer şekilde yapılıyordu. Çoğunlukla hızlarının rakamlarıyla ifade edilen işlemciler daha sonradan hem kullanıcılar hem de markalar için büyük bir karmaşa meydana getirmeye başlamıştı. Bu nedenle Intel hem rakiplerinden etkilenmemek hem de kendine özgün bir seri üretebilmek için işlemcilerini Pentium ismi altında isimlendirmeye başlamıştır.

Pentium, Yunanca'da beş manasına gelmektedir ve işlemcilerin beşinci nesil olmasına atıfta bulunulmuştur. Intel'in üretmiş olduğu Pentium markası kısa süre içerisinde kullanıcılar için yaşanan isim benzerliği sorununu ortadan kaldırmış ve Pentium işlemci konusunda önemli markalardan biri haline gelmiştir.
Uzun bir süre boyuncu varlığını aktif şekilde sürdürmeyi başaran Pentium daha sonradan Intel tarafından değiştirilmiş ve yerine “Intel Core” markası çıkartılmıştır. Her ne kadar Pentium'un üzerine daha sonradan farklı başka isimlerde işlemciler çıkartılmış olsa da Pentium bugün dahi hala işlevini tam olarak kaybetmemiştir. Birçok bilgisayarın içerisinde kullanılan Pentium işlemciler hala üretilmekte ve eskiye nazaran çok aktif olmasa da kullanılmaktadır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/pentium

5 Mayıs 2016 Perşembe

Xoops Nedir? Xoops Temaları ve Xoops Eklentileri

Xoops (Extensible Object Oriented Portal SystemNesne Yönelimli Genişleyebilir Portal Sistemi) PHP ve MySQL kullanılarak hazırlanan açık kaynak kodlu bir CMS sistemidir. Diğer CMS sistemlerinin ortak özelliklerinin tamamını içerisinde barındıran Xoops ekstradan bir portal içerisinde yer alması gereken materyallere de sahiptir. Tüm bileşenleri kurumlumla birlikte gelen Xoops açık kaynak kodlu olması nedeniyle geliştiriciler tarafından ücretli veya ücretsiz olarak sunulan eklentilerin kullanılabildiği gelişmiş bir sistemdir.  Xoops'un çalışması için kurulumun yapılacağı web barındırma alanının Apache ve IIS'e sahip olması, PHP ve MySQL için güncel sürümlere sahip olması gerekmektedir.

Xoops Temaları

Açık kaynak kodlu olması ve diğer CMS sistemlerinin aksine portal ihtiyacını da karşılıyor olması nedeniyle Xoops için he kolayca temalar geliştirilebilir, hem de kullanıcılar için geliştirilen temalar basit bir kurulum işlemi sonrasında kurulabilir. Xoops Temaları için ayrıca Xoops Temaları kategorisine göz atabilirsiniz.

Xoops Eklentileri

Geliştirilebilir yapısı ve modüler bir sisteme sahip olması Xoops'u eklentiler yönünden zengin CMS sistemlerinden biri haline getirmiştir. Bilgi paylaşımı ve eklentilere göz atmak için WMAracı forumunun Xoops Eklentileri kategorisine göz atabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/xoops

240P Nedir?

240P, Daha çok eski televizyonların yayınlarında kullandıkları ve çoğu VCD Player ile elde ettiğimiz bir ekran çözünürlüğü daha doğrusu piksel sayısıdır. 240P ile söylenmek istenen asıl şey bu videonun maksimum performansı için ekranın 352 x 240 ebatlarında olması gerektiğidir. Bu ebatlardan daha büyük olan ekranların tümünde 240P görüntülenen alan büyüklüğünden dolayı kalitesiz bir görüntünün ortaya çıkmasına neden olacaktır. Artık birçok Video sitesi 240P gibi seçeneği sunmuyor olmasına karşın 240P'nin tam olarak ömrünü yitirdiğini söylememiz güç. Çoğu yerde duyduğumuz SDkalitesi esasen 240P'yi işaret etmektedir.



Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/240p

360P Nedir?

360P, günümüz standartlarında birçok ekranda düşük kalite olarak adlandırabileceğimiz ekran çözünürlüklerinden biridir. Çoğu zaman 360P'yi videoların yanında veya izleme seçenekleri arasında görüyor olmamızın esas nedeni 360P'nin bir video çözünürlük belirleyicisi olmasıdır. 360P etiketine sahip olan videoların asıl değeri; 480 x 360 çözünürlüktür.
YouTube dahil birçok video izleme aracının kalite ayarlarında en düşük seçeneklerden biri olarak karşınıza çıkacak olan 360P, yavaş internet bağlantısına sahip olduğunuz anlarda düşük kalite fakat kesintisiz bir seyir için ideal oranlardan biridir.


Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/360p

480P Nedir?

480P birçok video izleme aracında karşınıza gelecek en popüler video çözünürlüklerinden biridir. 480P ile söylenmek istenen asıl şey bu videonun çözünürlük oranının 640x480 olmasıdır. Çoğu zaman “DVD kalitesi” olarak da internette görebileceğiniz bu kalite günümüzün HD kalitesinde yayın gösterme kapasitesine sahip olan televizyonlar ve ekranlar için pek ideal bir görüntü çözünürlüğü değildir.
HD oynatabilme kapasitesine sahip TV ve HDTV'ler için daha yüksek çözünürlükleri tercih etmek daha keskin hatlarla birlikte yaşanacak bir seyir keyfi demektir. Buna karşın düşük bağlantı hızına sahip bilgisayar ve telefonlarda 480P'yi tercih etmeniz kesintisiz bir seyir sağlayabilir.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/480p

4 Mayıs 2016 Çarşamba

720P Nedir?

720P, Videonun çözünürlük oranının 1280x720 olduğunu gösteren kısaltmadır. 720P tam HD dediğimiz 1080P'nin yarısı oranında yüksek kaliteye sahip video çözünürlüğüdür. Çoğunlukla HDTV'lerin ve HD destekli ekranlarda oynatılan bu videolarda gerçeğe yakın görüntü dokusu elde edilir.
Önemli spor müsabakaları ve birçok dizi/film artık televizyonlarda dahi 720P kalitesiyle kullanıcıya aktarılır. Full HD olarak adlandırdığımız 1080P'nin gerisinde kalıyor olmasına karşın insan gözünün gerçekçi bir görüntü elde edilebilmesi için 720P yeterli sayılabilecek bir video çözünürlüğüdür.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/720p

Emoji Nedir?

Emoji, Başta Android ve iOS cihazlarda olmak üzere e-maillerde, yazılı mesajlarda ve internette kullanılan Unicode karakter setlerinden biridir. ASCII  surat ifadelerine benzerlik gösteren Emojilerin en büyük özelliği ifadeleri karşıdaki kullanıcıya daha net aktarmaya yardımcı olmasıdır. Yazı dilinin ifadede yetersizliğini ortadan kaldırarak internet üzerindeki insanların kendini daha net ifade etmesine yardımcı olan bu emojiler ilk defa Japonya'da kullanılmıştır. Kısa süre sonra Japonya'dan yola çıkan Emoji kullanımı tüm dünyaya yayılmış ve sistemlerin dahi ayak uydurmasını sağlamıştır..
Emojilerin büyük bir kısmı ifadeleri karşıya aktarmaya yardımcı olan yüz ifadelerinden oluşmaktadır. Bunun yanı sıra artan ifade eksikliği nedeniyle artık farklı varyasyonlarda emojileri de klavyelerimiz üzerinde daha sonradan dahil edilmiştir. Emojiler'in çoğunluklu kullanımı mobil cihazlar olsa bile emojiler sadece mobil kullanıcılar için değildir. Emoji trendine ayak uyduran dev siteler Facebook, Twitter ve hatta WordPress blogları üzerinde “:),:(“ gibi yaptığımız karakterler sonucunda emojileri ekrana yazdırabilmemiz mümkündür.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/emoji

Tweak Nedir?

Tweak, bilgisayar veya benzeri sistemler üzerinde cihazın hızını arttırmak veya cihazı özelleştirip ona ekstradan özellikler katmak için yapılan işlemlerdir.  Bir bilgisayarın performansını arttırmak için donanım veya yazılımları üzerinde Tweak'ler yapılarak sistemin daha çok istenilen şekilde çalışması sağlanabilir. Örneğin yazılımsal olarak geliştirilen bir Tweak sayesinde masaüstünüzü daha önce hiç olmadığı  kadar kişiselleştirebilir ve ona istediğiniz gibi şekil verebilirsiniz.
Her ne kadar bilgisayarlar için sıklıkla kullanılan bir terim olmasına karşın Tweak mobil cihazlar içerisinde de kullanılır. Özellikle Apple kullanıcılarının Jailbreak işlemi yaptıktan sonra kullanmış oldukları modifikasyon yazılımlarının tümüne Tweak adı verilmektedir. Bu Tweak'ler yardımıyla cihaza üst düzey özellikler eklenebilir ve basit kişiselleştirmeler sağlanabilir.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/tweak

3 Mayıs 2016 Salı

MPEG Nedir?

MPEG, DVD dosyalarının açılabilmesi için yaygın olarak kullanılan kodeklerden (çözücülerden) biridir. Bilgisayarınızda bir video izlerken oynatıcınız tarafından MPEG ile ilgili bir hata alıyorsanız bunun nedeni muhtemelen video dosyasının oynatılabilmesi için gerekli olan  MPEG kodeklerinin  yüklü olmayışıdır.
MPEG kodeklerini yüklemek için çoğu zaman oynatıcınızın sizi yönlendirdiği adımları takip etmeniz yeterli olacaktır. Gelişmiş oynatıcıların birçoğu artık MPEG kodeklerini içerisinde barındırıyor olmasına karşın daha basit oynatıcılar dosyayı çalıştırmak için ekstaradan bir MPEG kodeğine ihtiyaç duyabilir. MPEG'in ayrıca farklı tipleri de bulunmaktadır. Bunlar; MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, MPEG-7, ve MPEG-21'dir.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/mpeg

LAN Port Nedir?

LAN Port veya Ethernet Port bilgisayarın kablolu şekilde internete veya ağlara bağlanabilmesine yardımcı olan giriştir. Bilgisayarların fonksiyonel bir şekilde günümüzde çalışıyor olmasının önemli nedenlerinden biri de ağlardır. Wireless'in olmadığı zamanlarda sıklıkla internet bağlantısına sahip olmak için kullandığımız LAN Portlar hala yeni nesil bilgisayarlarda ve hatta dizüstü bilgisayarda dahi yer almaktadır.
LAN Port'a bağlanan bir Ethernet girişi sayesinde bilgisayar doğrudan bir ağa veya internete bağlanabilir. Lan Port'a geçerli bir bağlantı kablosu takıldığında girişin aktif olduğunu göstermek için giriş üzerinde yer alan (Genelde yeşil) iki ışık yanar. LAN Portları dizüstü bilgisayarların %99'unda tümleşik olarak gelirken Masaüstü bilgisayarlarda bazen harici olarak da yer alabilmektedir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/lan-port

Jailbreak Nedir? Jailbreak İndir ve Jailbreak Kaldırma

Jailbreak, Apple'ın iPhone, iPad ve iPod Touch kullanıcılarının işletim sistemi üzerinde izin verilmeyen kodları çalıştırılmasına yardımcı olan teknik bir işlemdir. İlk defa 2007 yılında kullanılmaya başlanan bu yöntem sayesinde kullanıcılar normalde Apple'ın onay vermediği kodları cihazları üzerinde çalıştırabilir ve cihazlarının üzerinde çeşitli modifikasyonlar meydana getirebilir.
Apple tarafından desteklenmeyen bir uygulama olarak bilinen Jailbreak, günümüzde çoğunlukla korsan uygulamalara erişebilmek ve bu uygulamaların ücretsiz olarak kullanılması için yapılmaktadır. Jailbreak işlemleri genelde belli başlı Çin merkezli Hacker gruplarının ücretsiz olarak dağıtmış olduğu Jailbreak Tools'lar aracılığıyla yapılır.
Yapılan Jailbreak işlemi sonrasında Apple'ın cihaz üzerindeki tüm kod korumaları devre dışı kalır. Yetkilendirme sistemi devre dışı bırakıldığı için Jailbreak işlemine uğratılmış cihazlarda  işletim sistemine dair kodlar değiştirilebilir ve App Store dışındaki uygulamalar onay gerekmeksizin yüklenebilir.
Jailbreak yapılan bir cihazın içerisine Jailbreak ile ilgili yazılımları kurmak için Cydia uygulaması gelir. Cydia uygulaması aracılığıyla kullanıcılar Repo adresleri ekleyip, bu repo adresleri üzerinden paylaşıma sunulan mobil yazılımları indirip cihazlarına kurulum yapabilirler.

Jailbreak İndir

iOS işletim sistemi kullanan bir cihaza Jailbreak yapmak istiyorsanız ilk adımda cihazınızın iOS sürümünün ne olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Cihazınızın “Ayarlar” menüsü içerisinden sürüm bilgisine ulaşabilirsiniz. Şimdi, bu iOS sürümüne uygun bir Jailbreak işlemi aramanız ve ardından uygun aracı bulmanız gerekiyor.
Her işletim sistemi sürümü için kullanılan Jailbreaking aracı farklı olabilmektedir. Örneğin iOS 6 öncesi için hazırlanan araçlar sadece iOS 6'nın belli sürümlerinde Jailbreak işlemi yapmaya yardımcı olurken, iOS 7 için geliştirilen araçlar yalnızca iOS 7 sürümlerinde etkili olabilmektedir.
WMAracı forumu içerisinden iOS kategorisini ziyaret ederek Jailbreak hakkında üyelerimizle düşüncelerinizi paylaşabilir ve paylaşılan yöntemler aracılığıyla Jailbreak yapabilirsiniz.

Jailbreak Kaldırma

Jailbreak işlemi yaparken bir araca ihtiyaç duyuyor olmamıza karşın Jailbreak'li bir cihazı orijinal şekline geri getirmemiz için orijinal Apple yazılımları haricinde ekstradan farklı bir araca ihtiyacımız yok.
Jailbreak kaldırma işlemi için;
  1. Bilgisayarınıza geçerli ve güncel iTunes sürümü kurun.
  2. Cihazınızı kablo yardımıyla bilgisayarınıza bağlayıp, cihazınızın bilgisayar ve iTunes tarafından tanındığına emin olun.
  3. iPhone'u Sıfırla seçeneğine giriş yapın.
  4. iPhone'unuzu yeni bir cihaz olarak ayarla seçeneğiyle birlikte tekrardan yazılım kurma işlemini tamamlayın.
Bu işlemin sonucunda cihazınızdan Jailbreak ile birlikte tüm dosyalarınız da kaybolacaktır. Bu nedenle dosyalarınızın yedeği yoksa iTunes veya iCloud aracılığıyla henüz Jailbreak kaldırma işlemini gerçekleştirmeden önce yedeklerinizi almayı unutmayın.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/jailbreak