Anakart, en basit tanımıyla bilgisayarın tüm iç donanımlarının ve dış donanımlarının etkili olduğu asıl devrelerin içerisinde yer aldığı baskılı devre kartıdır. Anakartı İngilizce’de mainboard, motherboard, baseboard, system board gibi farklı kelimelerle tanımlarken Türkçede yalnızca anakart tanımlamasıyla tanımlayabiliriz. Bilgisayarlarımız ve bilgisayar mantıklı olarak çalışan tüm makinaların içerisinde yer alan anakartların içerisinde RAM yuvaları, ekran kartı yuvaları, işlemciyuvası ve bilgisayarın çalışması için gerekli olan diğer yongalar ile bileşenler bulunmaktadır. Bilgisayarın içerisinde yer almakta olan tüm donanımlar bir şekilde anakartla bütünleşiktir ve anakart ile bağlantıları bulunmaktadır.
Anakart Modeli Öğrenme
Yeni bir işletim sistemi yüklediğinizde veya güncelleme yapacağınız zamanlarda ana kartınızın modelini öğrenmek zorunda kalabilirsiniz. Böyle durumlarda anakart modelinizi bilgisayarınızın içini açmadan öğrenmenize yardımcı olabilecek ADIA64benzeri yazılımları kullanabilirsiniz. Şayet windows işletim sistemi kullanıyorsanız o halde herhangi bir programdan da destek almadan ana kartınızın marka ve modelini basitçe öğrenebilirsiniz. Bunun için bilgisayarınızın Başlat menüsü içerisinde yer almakta olan çalıştır kısmına giriş yaptıktan sonra “dxdiag” (tırnaklar olmadan) yazın ve enter tuşuna basın. Karşınıza gelen pencere içerisinden ana kartınıza dair bilgilere ulaşabilirsiniz.
Anakart Güncelleme
Anakartınız da diğer sürücüler gibi belli bir zaman geçtikten sonra güncellenebilir. Öncelikle yukarıdaki adımda olduğu gibi anakartınızın modelini öğrenin ve daha sonra üreticinin internet sitesini ziyaret ederek ana kartınız için yeni bir güncelleme olup olmadığını gözden geçirin. Yeni güncellemeyi mutlaka üreticinin belirtmiş olduğu direktifler doğrultusunda kurun. Anakart güncelleme işlemi gerçekten ciddi bir iştir. Yapacağınız yanlış bir adım sonucunda ana kartınız bir daha kullanılamayacak şekilde hasar görebilir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/anakart
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder