HDD, çok basit bir tanımlamayla; bilgisayarlarda kullanılan veri depolama aygıtı olarak açıklanabilir. Sabit disk ve hard disk olarak da adlandırılır. Verilerin depolanması amacıyla kullanılan bu manyetik aygıtların sürekli değişen ve gelişen teknolojik koşullar çerçevesinde ilk zamanlarına oranla bir hayli küçüldüğü görülmektedir. Fotoğraf, video, ses, program verileri ve yazılımlarla veri tabanları HDD’ler vasıtası ile saklanır. Günümüzde yapılan işlemin boyutu eğer ramin kaldıramayacağı büyüklükteyse HDD de yardımcı işlev birimi olarak kullanılır. Bilgisayar içerisinde sabit olarak bulunan HDD’lerin yanı sıra taşınabilir olanları da son yıllarda bir hayli revaçta.
HDD Nasıl Çalışır?
HDD’ler yapı itibariyle dönen disklerden meydana gelir. Ve bu disklerin hepsinin yüzeyinde manyetik bir bant bulunur. Bu bantlar manyetik alan etkisi yaratacak özelliklerdedir. Disk plakları, cam veya alüminyum gibi manyetik özellik barındırmayan maddelerden imal edilir. Disklerin üst kısmına oldukça yakın bir şekilde bulunan okuma ve yazma kafaları bulunur. Manyetik kafanın yapı nitelikleri dolayısıyla veri, bu plaka üzerinde işlenir.
Bu veri işlemi “track” ya da “iz” olarak bilinen halka benzeri setlerle gerçekleştirilir. Bu izler birbirine eşit derecede genişliktedir ve sayıları binlerle ifade edilmektedir. Bunun yanı sıra bütün halka setleri arasında da belirli büyüklükte boş alanlar mevcuttur. Bahsettiğimiz boşlukların amacı kafanın yanlış hiza almasını veyahut manyetik özellik taşıyan alanlara girişim yapmasını engelleyerek hata yapılmasının önüne geçmektir. Dönmekte olan diskin merkez kısmına yakın bulunan bir bit sabit olan bir kısımdan merkeze uzak bir bite oranla çok daha yavaş biçimde geçmektedir. Okuma özelliği bulunan kafa, bitleri okuduğu sırada hız farkından dolayı oluşması muhtemel hatalar ve yavaşlamayı engelleyebilmek amacıyla bütün bitler belirli hızda okunmak mecburiyetindedir. Bunun da gerçekleşebilmesi için diskin segmentlerine kaydedilen bitlerin arasındaki boş kısımların çoğaltılması gerekir. Böylelikle verinin, sabit hızıyla dönmekte olan diskte sabit bir oranla taranmasına olanak sağlanır.
HDD Veri Kurtarma
Mevcut HDD’nizin düşme, darbe alma, sıvı teması ya da yazılımsal bir sebeple kullanım dışı kalması son derece kötü bir durumdur. Bütün bilgilerinizin, fotoğraf, video ya da diğer birçok verinizin ulaşılamaz durumda olması bin bir türlü emeğin ve uykusuz zamanların bir anda çöpe gitmesi gibi bir anlam ifade edebilir. Arızalanan ya da kullanım dışı kalan HDD’nizden veri kurtarımı için mutlaka ince eleyip sık dokumalısınız. Verilerinizi kendiniz de bir takım programlar vasıtası ile kurtarmayı deneyebilirsiniz ancak çok önemli dosyalarınız varsa mutlaka alanında uzman bir veri kurtarma firmasına başvurmalısınız. Veri kurtarma işleminin bir deneme tahtası olmadığının bilincinde olarak hareket etmeniz yararınıza olacaktır. Veri kurtarma firmalarında söz konusu arızalı HDD’niz başkaca cihazlar yardımıyla kısa bir süreliğine hayata döndürülüp içindeki verilerin alınması sağlanabiliyor. İnternette bulunan veri kurtarma programları ise kısıtlı hizmet vermeleri sebebiyle çok da iyi sonuçlar veremiyor.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/hdd
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder