20 Ocak 2016 Çarşamba

Rar Nedir? Rar Dosyası Açma ve Rar Şifresi Kırma

RAR, Roshal Arcive'nin kısaltması olarak kullanılmakta olan WinRAR programının kullanmış olduğu bir dosya sıkıştırma prensibi ve formatıdır. Temelleri Eugene Roshal tarafından atılan RAR dosya formatının ismi de yine mucidinin soyadından alınmıştır. RAR dosya sıkıştırma formatıyla sıkıştırılmış olan tüm dosyaların formatı “.rar” olarak görünür. RAR'ın sağladığı fayda dosyaların veri boyutlarının küçültülmesi ve sıkıştırılması işlevinin yerine getirilmesidir. Bu da kullanıcılara sabit ve taşınabilir diskleri üzerinde daha fazla yer kalması demektir.

RAR Dosyası Açma

Her ne kadar RAR dosya uzantısı hayatımıza WinRAR ile birlikte girmiş olsa bile bugün bu dosya türünü açmak için WinRAR'ın yanı sıra 7-Zip ve WinZip gibi birçok aracı yazılımı kullanabiliriz. RAR dosya arşivleri büyük dosyaları parçalara bölerek sıkıştırıldığında uzantı “.rar, r00, r01, r02 ...” şeklinde görülebilir. Aynı zamanda RAR arşivlerini bir parola yardımıyla da koruma altına alabilmek mümkündür.

RAR Şifresi Kırma

Bir RAR dosyasının şifresini kırmak sanıldığı kadar kolay değildir. Zira RAR kendine ait bir şifreleme metodu kullanarak arşivin şifrelenmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle RAR şifresi kırmak için Brute-Force gibi alışıldık yöntemler ve parolayı öğrenmenize yardımcı olacak olan yazılımlar kullanılabilmektedir. Yine de bu yazılımların RAR şifresini kırma aşamasında size sunabileceği performans şifrenin ne kadar kuvvetli bir yapıya sahip olduğuyla tamamen doğru orantılıdır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/rar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder