Ethernet kartı, bilgisayarın fiziksel şekilde bir ağa bağlanmasına yardımcı olan arabirim kartıdır. Ethernet kartı kimi zaman bilgisayarların içerisinde Ethernet Kartıolarak görülürken (genelde eski bilgisayarlarda) kimi zamanda ana kartın üzerinde yer alabilmektedir. Ethernet kartı sayesinde bilgisayar fiziksel olarak bir ağ ile iletişime geçer ve bu verileri bilgisayara aktarır. Böylece bilgisayarın doğru şekilde internete bağlanmasına yardımcı olunur.
Ethernet Kartı Çeşitleri
Ethernet kartlarının bir çoğu dışarıdan bakıldığı takdirde aynı tip tasarıma sahiplermiş gibi görünüyor olsalar dahi içlerinde bazı farklılıklar vardır. Ethernet Kartıkartlarını iki farklı sınıf altında incelemek gerekir.
1. Konektör Yapılarına Göre Ethernet Kartı Çeşitleri
- BNC Konektörlü Ethernet Kartları: Bu tip kartlar kablo kullanmasıyla bildiğimiz ethernet kartlarıdır. Kablonun ucuna BNC konektörü takılır. Bu tip kartlar 10 mbs veri iletimine kadar yeterli performansı sunabilmektedir.
- RJ-45 Konektörlü Ethernet Kartları: Bu kartlar genellikle çift bükümlü kablo ile kullanılan ethernet kartlarıdır. 10, 100 veya 1000 Mbps'e kadar aktarımda yeterli performansı sunmaktadır.
2.Veri İletim Hızlarına Göre Ethernet Kartları
Bu kartlarda ise birbirleri arasında ayrıştırma kartın taşıyabileceği kapasiteye oranla belirlenir. Ev kullanıcıları için çok daha düşük bir internet gereksinimi oluştuğundan daha düşük seviyeli kartlar kullanılırken datacenter gibi asıl işi internet olan yerlerdeki bilgisayarlar çok daha yüksek bağlantı hızında yüksek performans sunabilecek ethernet kartları kullanmaktadır.
Ethernet Kartı Güncelleme
Bilgisayarınızın ethernet kartını güncellemek için takip edebileceğiniz 3 farklı yöntem bulunuyor. Bunlardan ilki bilgisayarınızın Ethernet denetleyicisinin marka ve modelini öğrendikten sonra güncel sürücüyü üreticinin internet sitesi üzerinden veya driver sitelerinden indirmektir. Diğer bir yöntem ise otomatik olarak driverlarınızı tanıyan ve sizler için güncelleme işlemi meydana getiren Driver sihirbazı programları kullanmaktır. Bu yazılımlar aracılığıyla da kısa süre içerisinde ethernet denetleyicinizin markasını ve modelini öğrenmenize gerek kalmadan ethernet kartınızın driver'ını güncelleyebilirsiniz. Son adımda ise eğer bir Windows işletim sistemi kullanıcısıysanız o halde bilgisayarınızın Aygıt Yöneticisi kısmına giriş yaparak ethernet kartınızı bulup Özellikler sekmesinden giriş yaptıktan sonra bu sayfa içerisinden Windows aracıyla otomatik olarak sürücü için güncelleme araması gerçekleştirebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/ethernet-karti
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder