Datacenter yani Türkçesiyle Veri Merkezi içerisinde özel kabinlerinin yer aldığı, özel iklimlendirme tiplerinin ve ağ çeşitlerinin kullanıldığı, web sunucularının (server) barındırıldığı merkezlere verilen isimdir. Datacenter içerisinde firma hem kendilerine ait olan sunucuları barındırabilir hem de aynı zamanda Co-location olarak farklı firmaların web sunucularını ücret karşılığında barındırabilir.
Datacenter Standartları
Datacenter içerisinde barındırmış olduğu web sunucularının tam olarak aktif şekilde kalmasını sağlaması için ev içerisindeki ortamdan daha farklı bir yapıya sahip olmalıdır. Zira, sunucuların ihtiyaçları ev ortamı içerisinden de karşılanabilecek olmuş olsaydı birçok büyük firma ve şirket kendi web sunucularını meydana getirerek maliyetlerini fazlasıyla kısabilirlerdi. Fakat Datacenter kurmak oldukça masraflı ve profesyonellik gerektiren bir iştir.
Datacenter içerisindeki sunucuların soğutulması, nem oranının dengelenmesi, gücün kesilmesi durumunda ekstradan kullanılacak güç kaynaklarının ayarlanması, sunucuların yerleştirileceği kabinler, gerekli kabloların kullanımı ve en önemlisi de yüksek erişim hızına sahip olan internet hattı ihtiyaçları bulunmaktadır. Tüm bu ihtiyaçları giderirken de TIA-942: Data Center’lar için Telekomünikasyon Altyapı Standardı kullanılmaktadır.
Datacenter Kurulumu
Kendinize bir datacenter yani veri merkezi kurmak istiyorsanız araştırmanız ve öğrenmeniz gereken çok fazla şey var demektir. Öncelikle bir veri merkezinin kurulabilmesi için fiziki şartların yeterliliğinin sağlanması ardından ise bu veri merkezinin kullanım amacına göre kabinlendirilerek gerekli teknolojilerin ve altyapıların kurulumunun sağlanması gerekmektedir. Eğer Datacenter kurmak istiyorsanız fakat tam olarak nereden başlamanız gerektiğini ve ürünleri nerelerden alabileceğinizi bilmiyorsanız bu konuda size yardımcı olabilecek “Datacenter çözümleri” sunan firmaları ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/datacenter
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder