6 Ocak 2016 Çarşamba

IIS Nedir? IIS Kurulumu ve IIS Kullanımı

IIS yani açılımıyla Internet Information Services olarak tanımlanan Microsoft tarafından meydana getirilmiş olan bir İnternet bilgi sunucusudur. Daha basite indirgeyecek olursak IIS, işletim sistemi olarak Windows tabanı kullanan web sunucularında bulunur ve Asp.Net web yazılımlarının kolaylıkla görüntülenmesine yardımcı olur. Asp.Net diliyle geliştirilen tüm uygulamalar IIS üzerinde yer alır ve aynı şekilde IIS ile birlikte çalıştırılabilirler.
IIS Sadece web sunucusu Windows tabanlı olan sunucuların içerisinde yer alır ve en güncel sürümü şuan için IIS 8 olarak bilinen sürümüdür. IIS’i kullanmak için ayrıca basit bir kurulum işlemini kendi bilgisayarınızın üzerine gerçekleştirebilir ve IIS’i localhost içerisinde kullanabilirsiniz.

IIS Kurulumu

IIS’i kendi localhost’unuzun içerisinde kullanmak istiyorsanız Windows işletim sistemine sahip herhangi bir bilgisayarınızın olması yeterlidir. Yalın, yani Windows tarafından sunulan tüm işletim sistemleri içerisinde IIS yer alır fakat pasif konumdadır. Bilgisayarınızın içerisinden Denetim Masası > Programlar > Windows Özelliklerini Aç/Kapat kısmına giriş yaptıktan sonra bu özelliklerin arasından IIS’i bulup aktive edebilirsiniz.
Diğer işletim sistemleri içerisinde ise IIS mevcut olmadığı için Visual Studio kullanılması veya uzaktaki bir Microsoft Windows tabanlı web sunucusuna bağlanmak gerekecektir.

IIS Kullanımı

IIS’i Asp.net ile ilgili geliştirmeler yapacaksanız bu aşamada web yazılımlarını düzenlemek, geliştirmek ve görüntülemek için IIS’i kullanabilirsiniz. IIS’i local yani kendi bilgisayarınıza ait sunucu üzerinde çalıştırarak böylece uzaktaki bir sunucuya ihtiyaç duymaksızın Asp.net yazılımı yaratma ve geliştirme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/iis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder