31 Mart 2016 Perşembe

Gif Nedir? Gif Dosyası ve Gif Yapma

GİF, (Graphics Interchange Format) bugün internet dünyasında sıklıkla kullanılan 1987 yılında CompuServe şirketi tarafından meydana getirilen bir dosya formatıdır. GIF kullanıcılarına sunmuş olduğu destek ve taşınabilir olma özelliği sayesinde bugün dünya çapında en yaygın olarak tercih edilen görüntü formatlarından da biridir.

GIF Dosyası

GIF (GİF) dosyası her görselde 8 bit piksel başında olmak üzere 256 farklı renge kadar destek sunmaktadır. Bu dosya formatı profesyonel fotoğraflar ve görseller için pek kullanışlı bir renk skalasına sahip olmayışına karşın, basit kullanımlı görseller ve grafik logolar için fazlasıyla kullanışlıdır. GIF görseller Lempel-Ziv-Welch olarak adlandırılan kayıpsız sıkıştırma yöntemi kullanılarak meydana getirilir ve görselin gerçek kalitesi üzerinde herhangi bir bozulma meydana gelmez.

GİF Yapma

GİF'ler hem sabit görseller olabileceği gibi hem de animasyonu içerisinde barındıran görseller olabilir. Sabit görselleri aşamalı olarak birleştirerek animasyonlu GİF dosyaları meydana getirebileceğiniz gibi doğrudan animasyon içermeyen dosyaları da GİF formatına çevirebilirsiniz.
GİF yapmak için internette kolayca erişebileceğiniz sayısız GİF yapma aracı yer alıyor. Bu araçları kullanarak ister farklı bir dosya formatını GIF dosya formatına çevirebilir isterseniz de sabit görselleri birleştirerek hareketli GIF dosyaları meydana getirebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/gif

BMP Nedir? BMP Dosyası ve BMP Dönüştürücü

BMP, “Bitmap” sözcüğünün kısaltılmasından meydana getirilmiş bir dosya biçimidir. Bmp dosya biçimi Windows platforma sahip olan bilgisayarlar için kullanılmakta olmasına karşın kullanılan farklı programlar sayesinde diğer işletim sistemlerinde ve Mac'ler de açılabilmektedir.

BMP Dosyası

BMP dosya formatı, görüntü içerisinde her bir piksel için geçerli olan sıkıştırılmamış veri bilgisi içerir. Örnek vermek gerekirse 10x10 bir BMP dosyası 100 piksel için ayrı veri bilgisini içerisinde barındıracaktır. Verilerin yoğun şekilde saklanması nedeniyle BMP dosya formatı genellikle kaliteli görsel dosyalar için tercih edilir. İçerisinde yoğun veri depolaması olduğu için BMP dosyalarının boyutu çoğu zaman yüksek boyutlara ulaşır.
Günlük bilgisayar kullanımımızda sıklıkla karşılaştığımız diğer popüler görsel uzantıları JPEG ve GIF'de aynı zamanda bir bitmap'dir fakat bu dosya biçimleri içerisinde kullanılan sıkıştırma algoritması nedeniyle bu dosya biçimlerinin boyutları çok daha düşüktür. Boyutlar arasındaki farklılıklar nedeniyle JPEG ve GIF gibi dosya formatları internet üzerinde kullanılırken BMP dosyaları daha çok yazdırılabilir görsel dosyalar için kullanılır.

BMP Dönüştürücü

Bir BMP dosyası dönüştürülmek istendiğinde tercih edilebilecek iki farklı yöntem vardır. Bunlardan biri internet üzerinde yer alan online çeviri araçlarını kullanmak diğeriyse çeviri işlemine yardımcı olabilecek yazılımları kullanmaktır.
BMP Dosyalarınızı Online Çeviri Araçlarıyla Dönüştürün;
BMP Dosyalarınızı istediğiniz diğer herhangi bir dosya biçimine çevirmek için internet üzerinde popüler olarak kullanılanzamzar.com veya online-convert.com internet adreslerini kullanabilirsiniz. Bu web sitelerine giriş yaptıktan sonra karşınıza gelen boşluktan istediğiniz BMP dosyasını seçmeniz ve ardından istediğiniz dosya formatını seçmeniz yeterli olacaktır.
BMP Dosyalarınızı Yazılımlarla Dönüştürün;
Eğer Windows kullanıcısıysanız, bilgisayarınız içerisinde yer almakta olan Paint, bir bmp dosyasını istediğiniz formata çevirme konusunda size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Çevirmek istediğiniz bmp dosyasını Paint ile açıktan sonra farklı kaydet seçeneğine giriş yapın. Daha sonra dosya türü kısmından istediğiniz dosya türünü seçerek Bmp dosyanızı kaydedin.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/bmp

Animated Gif Nedir? Animated Gif Nasıl Yapılır?

Animated GIF, Birden fazla görsel dosyanın tek bir GIF dosyası haline getirilerek animasyonlu şekle dönüştürülmüş halidir. Animasyonlu GIF dosyaları birden fazla görselle anlatılmak istenen durumu tek bir görsel içerisinde anlatmak, yada video ile alıntı yapmak yerine kareleri bir GIF haline getirmek için oldukça yaygın bir kullanıma sahiptir.
GIF uzantısı bilgisayarlarımız ve mobil cihazlarımız içerisinde kullanılan hemen hemen tüm Web tarayıcıları tarafından desteklenmektedir. GIF dosyalarının tek dezavantajıysa boyutlarının kısmen diğer dosya uzantılarına göre daha yüksek olması ve içerisinde animasyon içerdiği için tarayıcının çalışmasını çok az da olsa yavaşlatmasıdır.



Animated GIF Nasıl Yapılır?



Özellikle liste trendinin ülkemizde de yer almasıyla birlikte GIF dosya formatıyla daha sık karşılaşır bir hal aldık. Tek bir yalın fotoğrafla anlatmak yerine GIF dosyalarla tek bir animasyon içerisinde birden çok şeyi anlatabiliyor ve video kullanmaktan kaçınabiliyoruz. Eğer GIF yapmadan önce aklınızda herhangi bir anahtar kelime varsa en geniş arşive sahip olan GIF arama motoru www.giphy.com internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Kendi animasyonlu GIF'inizi kendiniz meydana getirmek istiyorsanız, bunu hem programlar hem de bazı yardımcı web siteleri aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.
Animasyonlu GIF'ler Hazırlamak için Yardımcı Web Siteleri;
MakeAGIF, internet üzerinde tercih edilebilecek en kullanışlı online GIF yapma sitelerinin arasında yer alıyor. Bu site aracılığıyla ister istediğiniz görselleri kombine ederek GIF dosyaları meydana getirebiliyor, isterseniz de bir video'dan istediğiniz bölümü kesip alabiliyorsunuz. Ayrıca YouTube kliplerinden de GIF hazırlama gibi gelişmiş seçeneği bulunan MakeAGIF istediğiniz GIF animasyonları meydana getirmenin en kolay yollarından biri. Üstelik WebCam'den görüntü alarak bunları anında GIF animasyona çevirmek gibi daha birçok seçenek MakeAGIF'de sizi bekliyor.
Imgflip, sizlerin YouTube videoları veya kendi Upload edeceğiniz videolar üzerinden GIF'ler meydana getirmenize veya istediğiniz fotoğrafları birleştirerek GIF dosyaları oluşturmanıza yardımcı oluyor. Oldukça gelişmiş bir kontrolü kullanıcıya sunmasının yanı sıra hız konusunda da Imgflip diğer servislere oranla fazlasıyla önde. Imgflip'de eğer özel bir GIF dosyası hazırlarsanız işlem bittikten sonra size doğrudan indirme olanağı sunuyor, yapacağınız GIF'i herkese açık olarak tasarlarsanız da GIF'inizi her yerde kullanabilmeniz için size bir embed kodu veriyor.
Gifmaker.Me'nin en öne çıkan özelliği kısa sürede işinizi bitirmeye yardımcı olmasıdır. Öyle ki hiçbir kayıt işlemiyle uğraşmanıza gerek kalmadan siteye giriş yaptığınız gibi GIF'i hazırlama aşamasına geçiş yapabiliyorsunuz. Çoklu olanaklarıyla göz dolduran Gifmaker.me hazır halde olan bir GIF dosyasını da düzenlemenize imkan tanıyan nadir GIF araçlarından biri.
Gicker yalnızca YouTube ile GIF dosyaları hazırlamanıza yardımcı olan bir araç. İstediğiniz YouTube videosundan hazırladığınız Gif'i de daha sonrasında dilerseniz Flickr dilerseniz de Picasa hesabınıza atabiliyorsunuz.
Animasyonlu GIF'ler Hazırlamak için Programlar;
Photoshop CC
Windows ve Mac kullanıcılarına hitap eden Photoshop CC bir GIF tasarlayıcısının ihtiyacı olan her şeyi içerisinde barındırıyor. Gelişmiş araçlara sahip olan Photoshop CC içeriye videolar aktarma ve bu videolardan GIF'ler oluşturmaya kadar size istediğiniz tüm olanakları sunuyor. Biraz da GIF hazırlamak için yeteneğinizin olduğunu düşünüyorsanız PS CC ihtiyacınız olan tek araç olabilir. Tek sıkıntıysa Photoshop CC'yi kullanarak hayalinizdeki GIF'leri meydana getirmek için aylık 9.99 Dolar lisans bedelini ödemeniz gerekiyor.
GIMP
Hem Windows hem Mac hem de Linux kullanıcılarına hitap eden ücretsiz fotoğraf düzenleme aracı GIMP sayesinde istediğiniz GIF'leri meydana getirmek sandığınızdan daha kolay olabilir. Birçok platform içerisinde sorunsuz şekilde kullanabileceğiniz GIMP farklı taslaklarla ve layer'la kolayca animasyonlu GIF dosyaları meydana getirmenize yardımcı oluyor. Ücretsiz olmasına karşın GIMP'in arayüzü ilk kullanımda size biraz değişik gelebilir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/animated-gif

Ai Nedir? Ai Dosyası ve Ai Açma Programı

AI(açılımıyla Adobe Illustrator Artwork) vektörel tabanlı çizim yazılımı olan Adobe Illustrator yazılımının kullanmış olduğu bir dosya uzantısıdır. 

AI Dosyası

AI Dosyaları vektörel tabanlı popüler çizim ve tasarım yazılımı olan Adobe Illustrator'ün bir uzantısıdır.

AI Dosyası Açma

Bİlgisayarınız içerisinde AI uzantısına sahip herhangi bir dosyayı çalıştırmak istiyorsanız Adobe Illustrator yazılımını bilgisayarınıza kurmanız size yardımcı olacaktır. AI dosyalarını açmaya ve görüntülemeye yardımcı olan bazı diğer 3.parti yazılımlar da bulunuyor fakat bu tür yazılımlarla görüntüleme işlemi yaptığınızda dosyanın vektörel yapısının dışına çıkılma ihtimali de meydana geliyor.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/ai

30 Mart 2016 Çarşamba

Tiff Nedir? Tiff Dosyası ve Tiff Converter

TIFF(Tagged Image File Format) görsel dosyalar için kullanılmakta olan bir dosya formatıdır. TIFF ilk defa 1986 yılında kullanılmaya başlanmış ve Aldus isimli şirket tarafından meydana getirilmiştir.

TIFF Dosyası

TIFF Dosyası son derece esnek ve düzenlenebilir bir dosya formatıdır. İçerisinde etiketlerin kullanılması sonucunda içerisinde birden fazla görsel dosyası barındırması sağlanabilir ve böylece tek bir görsel içerisinde birden fazla görsellere yer verilebilir. Sayfa biçimini desteklemesi sayesinde bir TIFF dosyası içerisinde birçok görüntüye yer verilebilir.
TIFF Dosyaları kayıpsız görüntü depolama özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde kullanıcılar tarafından arşiv dosyaları meydana getirilmek için kullanılırlar. Yüksek renk derinliği olan görüntüler için uygun olan TIFF dosyasının bilgisayarlarda görülen uzantısıysa *tif'dir.

TIFF Converter

Elinizde bir TIFF dosyası var ve bu dosyayı daha farklı bir dosya formatına çevirmek istiyorsanız bu linkte yer alan aracı kullanabilirsiniz. Linkte yer alan araca çevirmek istediğiniz TIFF dosyasını ister doğrudan ister uzak bir kaynaktan isterseniz de Dropbox ve Google Drive benzeri bir depolama servisinden yükleyebilirsiniz. Ardından seçenek menüsünden TIFF dosyasının çevirileceği formatlardan istediğinizi seçtikten sonra çevirme işlemi kısa süre içerisinde tamamlayabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/tiff

JPG Nedir? JPG Dosyası ve JPG Dönüştürme

JPG veya JPEG olarak karşınıza çıkabilecek olan kısaltma Joint Photographic Eperts Group'un kısaltmasından oluşan, kayıplı bir dosya sıkıştırma uzantısıdır.

JPG Dosyası

JPG uzantısı artık birçok üretici tarafından kabul edilmiş ve özellikle fotoğraflar için en ideal uzantılardan biri olarak görülen bir kayıplı dosya uzantısıdır. JPG dosyaları toplam dosya boyutunu boyutun %5'ine kadar düşürebilme yetisine sahiptir. Bu sıkıştırma işlemi sonrasında görsele ait bazı minik detaylar ortadan kaybolmaktadır.

JPG Dönüştürme

Bir JPG dosyasını GIF, PNG veya istediğiniz daha farklı bir dosya uzantısına dönüştürebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için http://image.online-convert.com/convert-to-jpg gibi yıllardır kullanılan bir online çeviriciden yardım alabilirsiniz. Yukarıdaki linkte yer alan araç sayesinde istediğiniz JPG dosyasını bilgisayarınıza hiçbir yazılım yüklemenize gerek kalmadan istediğiniz daha farklı bir uzantıya çevirebilirsiniz.
Eğer JPG dönüştürme işlemi sırasında online bir yardımcı yerine bir yazılımdan faydalanmak istiyorsanız, yaygın olarak tercih edilen ImageConverter isimli yazılımı da deneyebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/jpg

PNG Nedir? PNG Dosyası ve PNG Yapma

PNG(Portable Network Graphics) dijital cihazlar içerisinde kullanılan, sıkıştırılmış bir görüntü dosya formatıdır. Eski dönem içerisinde daha sık kullanılan PNG formatının artık İnternet dünyasında daha sık karşılaştığımız GIF dosya formatıyla yer değiştirilmesi bekleniyor.

PNG Dosyası

PNG dosyası Unisys'in sahipliğinde bulunan bir dosya formatıdır. Bu nedenle eskiden yaygın kullanım alanına sahip olan bu dosya formatı artık zamanla yerini GIF dosya formatına bırakır hale gelmiştir. PNG dosyasının en büyük dezavantajıysa görüntülenme esnasında tüm resim bilgilerinin tekrardan değişime uğramasıdır. PNG dosyasının en büyük avantajıysa kuşkusuz sıkıştırma işlemi yapıldığında kullanıcıya kazandırmış olduğu alandır. Bir PNG dosyası sıkıştırılma esnasında GIF dosya formatına göre %10'dan %30'a kadar daha büyük bir alan performansı sunar. Bu nedenle eski bir sıkıştırma yöntemi olmasına karşın PNG dosya formatı henüz hala geçerliliğini yitirmemiştir.
PNG Dosyasının Sahip Olduğu En Önemli Özellikler
  1. Dosya içerisindeki transparanlığı ayarlayabilir ve arka planı saydam olan görseller meydana getirebilirsiniz.
  2. GIF formatına ve diğer görüntü formatlarına göre daha gelişmiş bir yapısı bulunmaktadır.
  3. Kontrast derecesini ayarlamak sizin insiyatfinizdekir.
  4. Görseller gerçek renkleriyle birlikte kayıt edilebilir.

PNG Yapma

PNG Yapma ile bilgisayar kullanıcılarının kast ettiği şey; bir görseli arka planından ayırarak onu saydam arka plana sahip bir hale getirmektir. İstediğiniz hangi görüntü dosyası olursa olsun gelişmiş bir görsel düzenleyici yazılım kullanarak (Örn; Photoshop veya ücretsiz kullanımlar için ideal olan GIMP) istediğiniz tüm dosyalar içerisindeki kısmı arka planından ayırarak o görsele PNG formatıyla birlikte transparan olma özelliği sunabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/png

WBMP Nedir?

WBMP açılımıyla Wireless Bitmap File Format artık günümüzde pek geçerliliği kalmayan bir görüntü dosya biçimidir. WBMP, mobil cihazlardan giriş yapılması amacıyla tasarlanmış WAP içerisinde optimize edilmiş görsellerdir.
WBMP formatındaki görsel dosyalar bit dosya türünde kayıt edilir. Görsel içerisindeki her bir pixel yalnızca 1 bit olarak kayıt edilir. Bu dosya formatında sadece siyah ve beyaz renkler vardır. Diğer renkler bu görüntü biçimi içerisinde yer almaz.

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/wbmp

29 Mart 2016 Salı

ini Nedir? ini Dosyası ve ini Dosyası Oluşturma

ini, Microsoft Windows işletim sistemi sürümleri içerisinde kullanılan bir dosya uzantısıdır. “Intialization” yani“Başlatma” anlamına gelmektedir. Bu dosya genellikle içerisinde kod satırları ve değerli parametreleri barındırmaktadır.

.ini Dosyası

Windows işletim sistemi içerisinde kullanılan bir dosya uzantısı olan “.ini” dosyası, genellikle Windows kullanıcılarının karşısına system.ini veya win.ini şekillerinde çıkar. Bu dosyaların isimleri de çoğu zaman bizlerin hangi yardımcı araçla bu dosyaları açabileceğimiz konusunda fikir sunabilir. Yine de alternatif yöntemlerle uğraşmanıza gerek kalmadan çoğu .ini dosyasını açmamız için basit bir metin editörü (NotePad vb.) kullanmanız yeterli olacaktır.
Windows 9598 ve NT sürümlerinde Windows içerisinde sıkça gördüğümüz bu dosyalar daha sonradan Kayıt defteriiçerisinde kendine bir yer edindi ve biz kullanıcılar da bu ayar dosyalarını daha az görür hale geldik. Yine de hala özel yazılımlar bazı .ini dosyasını içerebilmektedir.
Özel programların içerisinde yer alan .ini dosyası yardımı sayesinde kullanılacak olan yazılım için basit ayarları görebilir ve bunları düzenleyebilirsiniz. Örneğin ini dosyası yardımıyla ekran çözünürlüğü parametresini değiştirerek istediğiniz çözünürlüğü belirleyebilirsiniz. Bu ayarları bir metin editörü yardımıyla düzenleyebilir ve programa özel ayarları ara yüz kullanmanıza gerek kalmadan  yerine getirebilirsiniz.

.ini Dosyası Oluşturma

Windows için oluşturduğunuz bir yazılımda ayar dosyası olarak .ini dosyası kullanmak istiyorsanız birkaç basit adımda kendinize hemen bir .ini dosyası oluşturabilirsiniz. İni dosyası oluşturmak için;
  1. Masaüstüne geçiş yapın.
  2. Sağ tıklayın ve ardından Yeni Sekmesinden Yeni Metin Belgesi seçeneğini seçin
  3. Dosyaya herhangi bir isim verin ve dosyanın uzantısında yer alan “.txt” ekini silip yerine “.ini” dosya ekini ekleyin.
  4. Enter tuşuna basıp oluşturduğunuz .ini dosyasını kaydedin.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/ini

Frame Rate Nedir?

Frame Rate, birim zamanda yer alan bir görüntünün kare oranıdır. Frame Rate'i artık çoğumuz oynadığımız video oyunlarında performans kriteri kabul edilen şekliyle yani FPS (Frame Per Second) olarak tanıyoruz. Kare başına düşen saniye anlamına gelen FPS bir görüntünün yenilenme hızı anlamına geliyor. Bilgisayarımız veya mobil cihazlarımız içerisinde izlediğimiz her şeyin birim zamanda bir kare oranı bulunuyor. İnsan gözünün kolayca algılayabildiği bu oranı biz kullanıcılar ise en bariz şekilde hızla orantılandırmaktayız.

Bir bilgisayar oyununda her şeyin akıcı olması için ortalama olarak 30 FPS gereklidir, 30 FPS'de oynadığınız bir bilgisayar oyunu içerisinde ekrana yansıyan her şey akıcı olacak ve görüntüde takılmalar en az seviyede gerçekleşecektir. FPS oranı 30'dan aşağıya indiğinde ise ekranda takılmalar olacak ve bunu gözünüz oldukça kısa bir süre içerisinde fark edecektir. Her ne kadar örneği bir bilgisayar oyunu üzerinden vermiş olsak dahi bu oran bilgisayar ve mobil cihazlarda kullandığımız birçok oyun benzeri grafik bazlı yazılımlarda geçerlidir. Yüksek teknolojili simülasyonları görüntüleyen cihazlar için de bu oran yine oldukça önemlidir.
Bir FPS oranının yüksek olmasının veya düşük olmasının nedeniyse görüntü aktarımını sağlayan donanımlarla alakalıdır. Ne kadar yüksek performansa sahip bir ana kart, işlemci ve bellek bir ekran kartıyla ve monitörle eşleşirse alınacak verim de o oranda yüksek olacaktır. FPS tekil kullanımlarda kullanıcılara pek bir şey ifade etmiyor olsa dahi özellikle Multiplayer oyunlarda ve hassas olarak yapılması gereken işlerde FPS oranı oldukça dikkat edilesi bir değerdir.
Nitekim daha yüksek FPS oranına sahip olmak demek ekrandaki görüntünün çok daha hızlı yenilenmesi ve kullanıcının olası durumlara daha kolay tepki vermesi anlamına gelir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/frame-rate

Tag Nedir? Tag Araçları ve Tag Oluşturma Programı

Tag veya Etiket bir içeriğin kolayca kategorize edilebilmesine yardımcı olması amacıyla oluşturulan belirteçlerdir. İnsanların bugün aktif olarak kullanmış olduğu dillerin tamamına yakını oldukça büyük bir kelime hacmine sahiptir. Aranan bir başlık kişilerin dil alışkanlıkları göz önüne alındığında defalarca kez farklı kelimelerle aynı anlama gelecek şekilde yazılabilir. Tag'ler sayesindeyse bir yazı veya içeriği farklı şekillerde etiketlenerek kategorik hale getirebilir ve içeriği hakkında kullanıcılara daha fazla bilgi sunabiliriz. Böylece kullanıcılar aradıkları içeriklere daha kolay ulaşabilirler.
Tag Denildiğinde bir diğer akla gelen terim ise bir sayfanın hakkında arama motorlarına ve kısmen kullanıcıya bilgi sunmak için oluşturulan Meta-Tag'dir. Meta-Tag sayesinde bir sayfanın özellikleri hem arama motoruna hem de kullanıcılara belirtilebilir. Örneğin web sitesinde her giriş yaptığımız internet sitesinin sahip olduğu başlık, bizlere Meta-Tag sayesinde yansıtılmaktadır.

Tag Araçları

Tag yani etiketleri aynı zamanda “Hashtag” adıyla sosyal platformlar üzerinde de kullanıyoruz. Özellikle bu paylaşımlarda daha çok etkileşim elde edebilmek için daha bulunabilir olmanız, dolayısıyla da en popüler hashtag'lere ulaşmanız gerekir.

Tag Oluşturma Programı

Tag bulma konusunda size en çok yardımcı olabilecek olan araçlardan biri http://hashtagify.me/ internet sitesidir. Tüm dünyadan kullanıcıların yer aldığı bu platforma giriş yapıp yalnızca kullanmak istediğiniz Tag'i yazmanız size o Tag'in popülaritesi hakkında sonuçlar ve yeni fikirler verebilir. Böylece çok daha isabetli etiketler oluşturarak içeriklerinizi meydana getirebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/tag

Txt Nedir? Txt Dosyası ve Txt to PDF

TXT, birçok işletim sistemi içerisinde kullanılabilen metin dosyası uzantısıdır. Text yani Yazı sözcüğünün kısaltılmasından oluşturulmaktadır. TXT dosyaları birçok farklı metin editörü tarafından kullanılabilmektedir.

TXT Dosyası

TXT Dosyası içerisinde insanların okuyabileceği karakterleri ve kelimeleri içeren, bilgisayarlar tarafından okunabilen dosya formatıdır. Text dosya formatının keskin bir standardı yoktur. İçerisinde birçok yaygın format kullanılabilir. Bir Text dosyası içerisinde ASCII veya ANSII gibi kodlama türleri kullanılabilir.

TXT to PDF

TXT to PDF; “.txt” dosya uzantısına sahip olan bir metin dosyasının Printable Document Format (PDF) dönüştürme işlemine verilen kısa isimdir. İngilizcedeki “to” ekinin solunda yer alan dosya formatı sağında yer alan dosya formatına çevrilmesi manasında kullanılır.
Bir TXT dosyasını PDF'ye kolayca çevirmenizin iki farklı yolu var.
1.Online Çevirici Araçları yardımıyla .TXT dosyasını PDF'e dönüştürün;
Elinizdeki TXT dosyasını PDF'e çevirmek için bilgisayarınıza hiçbir yazılım indirmenize gerek kalmadan size yardımcı olabilecek online çeviri araçlarını kullanabilirsiniz. http://www.texttopdfconverter.com/ internet sitesine giriş yaptıktan sonra “Dosya Seç” menüsünden .txt dosyanızı seçin, ardından “Convert and Download” butonuna basın. Birkaç saniye içerisinde dosyanız PDF formatına dönüştürülecek ve indirme işlemi başlayacaktır.
2.Ücretsiz Yazılım Yardımıyla .TXT dosyasını .PDF'e dönüştürün;
Format değiştirme işlemini daha gizlilikle halletmek istiyorsanız ücretsiz yazılımlar yardımıyla kolayca .TXT dosyasını .PDF formatına dönüştürebilirsiniz. Free PDF to Text Converter aracını indirip, kolayca .TXT dosyasını PDF'e, PDF dosyasını da .TXT'e çevirebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/txt

28 Mart 2016 Pazartesi

Del Nedir? Del Tuşu ve Del Tuşu Ne İşe Yarar?

Delete(Türkçesiyle; Silmek) bilgisayar klavyelerinin üzerinde yer alan ve silme ve kaldırma fonksiyonunu klavye aracılığıyla yerine getirmeye yardımcı olan bir tuştur. Delete bazı klavyelerde Delete'nin kısaltması olan DEL şeklinde de yer alabilir..

Del Tuşu

Del tuşu tüm klavyelerin içerisinde yer alıyor olmasına karşın bilgisayarın içerisinde barınan işletim sistemine göre farklı işlevleri de yerine getirebilir. MS-DOS tabanlı bir işletim sistemi içerisinde Del tuşunun fonksiyonu başkayken, bugün kullandığımız grafik arayüzlü işletim sistemleri içerisinde Del tuşunun daha farklı bir fonksiyonu mevcuttur.

Del Tuşu Ne İşe Yarar?

Kullanılan işletim sistemine göre işlevi değişmesine karşın DEL tuşunun genel amacı bir dosyayı veya arayüz üzerinde yer almakta olan herhangi bir objeyi kaldırmaktır. Delete tuşları kullanıldığında şayet bir geri dönüşüm kutusu veya çöp kutusu varsa dosya ilk aşamada buraya gönderilir. Kullanıcının onayından sonra ise dosya tamamen depolama birimi üzerinden kaldırılır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/del

Scroll Lock Nedir? Scroll Lock Tuşu ve Scroll Lock Ne İşe Yarar?

Scroll Lock, eskiden kullanılan işletim sistemleri içerisinde ekranı kaydırma konusunda kullanıcılara yardımcı olan faydalı bir bilgisayar tuşudur.

Scroll Lock Tuşu

İlk defa IBM tarafından bulunan ve kısa süre içerisinde klavye standartları arasında kendisine bir yer tutan bu tuş artık yeni nesil klavyeler içerisinde yer almıyor. Klavye içerisinde genellikle Pause tuşunun yanında yer alan Scroll Lock tuşu,eski tip klavyelerde ayrıca aktif veya pasif olduğunu belirtmek amacıyla da LED ışığıyla birlikte kullanılıyor. Scroll Lock tuşu uzun yazılışı nedeniyle bazı klavyeler içerisinde ScLkSlk veya ScrLk ismiyle de yer alabilmektedir.

Scroll Lock Tuşu Ne İşe Yarar?

Scroll Lock tuşu artık günümüzde pek yaygın kullanılmadığı gibi eskisi kadar çok yazılım da bu fonksiyonu desteklemiyor. Eskiden Scroll Lock sayesinde bir ekranın alt kısmına buton kullanmamıza gerek kalmadan ilerleyebiliyorduk. Artık grafik tabanlı işletim sistemleri kullandığımız için ve klavye yerine farelerimizin ortasında yer alan kaydırma tuşu yer aldığı için bu fonksiyon çok nadir kullanılmaktadır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/scroll-lock

Enter Nedir? Enter Tuşu ve Enter Tuşu Ne İşe Yarar?

Enter(Türkçesiyle;Giriş veya sonuç) bilgisayar klavyeleri üzerinde yer alan bir onaylama ve ekrana sonucu yazdırma tuşudur. Enter tuşu kullanım yerlerine göre farklı fonksiyonlarla birlikte kullanılabilmektedir.

Enter Tuşu

Enter tuşu, bilgisayar ve benzeri cihazların klavyesi içerisinde yer alan bir komut tuşudur. Kullanıldığı yere göre farklı tepki verebilen Enter tuşu hem bir sonucu ekrana getirme hem de onaylama tuşu olarak kullanılmaktadır.

Enter Tuşu Ne İşe Yarar?

Enter tuşu sayesinde karşınıza gelen bir ekranı onaylayabilir, metin yazma esnasında bir alt satıra geçiş yapabilir veya ekrana sonuç getirilmesi gereken bir eylemi harekete geçirebilirsiniz. Örneğin Google'da arama yapmak istediğiniz kelimeyi yazdıktan sonra Enter'a bastığınızda fareyi kullanmanıza gerek kalmaksızın arama sonuçlarının ekrana getirilmesini (sonuç) sağlayabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/enter

Caps Lock Nedir? Caps Lock Tuşu ve Caps Lock Tuşu Ne İşe Yarar?

Caps Lock, bilgisayarlar başta olmak üzere birçok klavyenin içerisinde yer alan, kullanıcıların büyük ve küçük harfleri meydana getirmelerine yardımcı olan görev tuşudur.

Caps Lock Tuşu

Bilgisayarların ve diğer cihazların klavyeleri üzerinde yalnızca büyük harfler yer alır. Kullanıcıların büyük veya küçük harfleri meydana getirebilmesi için ise Caps Lock tuşunu kullanması gerekir. Caps Lock tuşu klavye içerisinde TAB tuşunun hemen altında yer alır ve çoğu zaman açık veya kapalı konumda olduğunu kullanıcıya bildiren bir LED ile desteklenir. LED ışığı yanıyorken Caps Lock açık, yanmıyorken ise Caps Lock kapalı konumdadır.

Caps Lock Tuşu Ne İşe Yarar?

Caps Lock tuşu açıkken klavye üzerindeki tüm harfler büyük şekilleriyle yazılır. Caps Lock açık klavyede “BU ŞEKİLDE” yazabileceğimiz bir metin Caps Lock tuşu kapalı haldeyken “bu şekilde” yazılır. Caps Lock tuşunun bilgisayardaki temel kullanım amacı yalnızca büyük veya küçük harflere geçiş yapmak içindir. Yani sadece kelimenin tek bir harfini büyük harfle yazmanız gerekiyorsa Shift tuşuna bastıktan sonra istediğiniz tuşa basıp, o harfin doğrudan büyük şeklini bilgisayara yazdırabilirsiniz.
Bilgisayarınızın Caps Lock'u açıkken de Shift'e basılı tutarak bu işlemi tersine çevirebilir ve basılı tutuğunuz sürece harfleri küçük harfle yazabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/caps-lock

27 Mart 2016 Pazar

Mobil Nedir ve Mobil Cihazlar

Hücresel bağlantı ve diğer kablosuz bağlantı elemanlarını kullanarak radyo veya uydu sinyalleri üzerinden bağlantı gerçekleştirebilme yeteneğine sahip olan cihazların tümüne mobil cihazlar denir. Günümüzde mobil cihazlar dediğimizde ilk akla gelenler akıllı cihazlar olarak adlandırdığımız gelişmiş işletim sistemlerini içerisinde barındıran cep telefonları ve daha eski teknolojiyle üretilmiş olan cep telefonlarıdır.

Mobil Cihazlar

Mobil cihazlar herhangi bir kablosuz bağlantı seçeneğini kullanarak iletişim sağlayabilen ve taşınabilir olma özelliğine sahip olan tüm telekomünikasyon cihazlarına verilen genel isimdir. Bugün kullandığımız akıllı cihazlar, eski tip cep telefonları ve tablet bilgisayarların tümü mobil cihazlar sekmesi altında incelenmektedir. Mobil cihazların büyük bir kısmı ses yardımıyla iletişime olanak sunduğu gibi kısa mesaj ve multimedya mesajı ve internet gibi yöntemlerle de iletişim sağlayabilmektedir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/mobil

HDR Nedir? HDR Çekim ve HDR Tekniği

HDR; yani (High Dynamic Range) fotoğrafçılık sanatında sıklıkla uygulanan bir fotoğraf tekniğidir. HDR en az üç fotoğrafın aynı kadrajdan çekilerek yazılım yardımıyla karanlık ve aydınlık ölçüsü göz önüne alınarak göze hitap eden yeni bir çalışmanın ortaya çıkartılmasıdır. HDR kameranın kendiliğinden yer alan bir özellik olabilirken yazılımlar aracılığıyla da bir fotoğrafa HDR özelliği eklenebilir.

HDR Çekim

Eğer kameranız bir mobil cihaza aitse HDR özelliği veya HDR çekim yapmanıza yardımcı olan uygulamalar aracılığıyla kolaylıkla HDR çekimi normal bir fotoğraf çeker gibi uygulayabilirsiniz. Fakat elinizde profesyonel bir fotoğraf makinası yer alıyorsa o halde poz ayarlarıyla oynayarak kendinizin üç farklı çekim yapması gerekir. Normal poz, +2 poz ve -2 poz ile yapacağınız çekimlerin sonucunda bu üç fotoğrafın birleştirilmesinde elde edeceğiniz görüntü HDR bir görüntü olacaktır.

HDR Tekniği

HDR Tekniği, daha çok yüksek ışıklı olan yerlerde tercih edilmelidir. Çünkü yüksek ışık olan yerlerde bu üç pozun daha rahat şekilde elde edilmesi mümkün olacaktır. HDR çekimin dışında çekmiş olduğunuz görselleri mobil cihazlarınızda veya bilgisayarınızda da düzenleme yazılımları yardımıyla (Örn; Adobe Photoshop) meydana getirebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/hdr

YandexBot Nedir? YandexBot Test ve YandexBot User Agent

YandexBot, Yandex tarafından meydana getirilmiş olan arama yazılımı ve robotudur. YandexBot'lar sürekli olarak internet üzerinde yer alan sayfaları tarar ve elde ettiği bilgileri arama motorunun haznesine sunarlar. Böylece Yandex'in arama motoru tam işlevini yerine getirir ve kullanıcılara istediği en yakın sonuçları vermeye çalışır.

YandexBot Test

YandexBot'un web sitenizi tam olarak tarayıp tarayamadığını merak ediyorsanız, bu konu hakkındaki şüphelerinizi gidermek için oluşturulmuş olan Yandex Robot aracını deneyebilirsiniz.
Yandex Robot aracına giriş yaptıktan sonra web sitenizin URL'sini Host Adı kısmına yazın. Daha sonra Siteden Robots.txt Dosyasını Yükle butonuna basın. Bir sonraki aşamadaysa sayfanın alt kısmında yer alan Denetle butonuna basın. Sonuçlar size Yandex Bot'un sitenize ulaşıp ulaşamadığını rapor edecektir.

YandexBot User Agent

Yandex'in farklı taramalar gerçekleştirmek için farklı robot yazılımları vardır. En genel tarama amacıyla tarama işlemi gerçekleştiren bot ise YandexBot adını verdiğimiz bottur. Bu Bot'un User Agent'ına aşağıdan ulaşabilirsiniz;
Mozilla/5.0 (compatible; YandexBot/3.0; +http://yandex.com/bots)
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/yandexbot

YahooBot Nedir? YahooBot Test ve YahooBot User Agent

YahooBot veya resmi adıyla Yahoo Slurp, Yahoo tarafından geliştirilmiş olan bir tarama yazılımı ve robotudur. Yahoo Slurp, internet üzerinde yer alan web sayfalarını tarar ve bu sayfalar hakkında elde etmiş olduğu bilgileri Yahoo'un arama motoru haznesine geçirir. Böylece Yahoo kullanıcılara arama sonuçlarında çok daha etkili ve istenen sonuçları sunar.

YahooBot Test

Eğer kullandığınız sayaç yazılımının içerisinde “Slurp” User-Agent'ını görüyorsanız o halde Yahoo'nun arama motoru botu tarafından taranıyorsunuz demektir. Tabii dilerseniz robots.txt dosyasına ekleyeceğiniz ekstra komutlarla Yahoo'nun arama botunun web sayfanızın hangi sayfalarını taramayacağını kendiniz de belirleyebilirsiniz. Ayrıca Yahoo'nun Webmaster alanından da tarama işlemi gerçekleştirebileceğinizi unutmayın.

YahooBot User-Agent

YahooBot olarak da tanımladığımız, Yahoo'nun arama motoru botunun User-Agent'ini web sitenizin analizlerine baktığınızda “Slurp” olarak göreceksinizdir. Daha detaylı bir raporlama halindeyse Slurp'u aşağıdaki User-Agent verisinden tanıyabilmeniz mümkün olacaktır.
Mozilla/5.0 (compatible; Yahoo! Slurp; http://help.yahoo.com/help/us/ysearch/slurp)

Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/yahoobot

26 Mart 2016 Cumartesi

Xbox Nedir? Xbox Oyun Konsolu ve Xbox Modelleri

Xbox, Microsoft markası altında geliştirilmekte olan TV veya diğer dijital görüntü araçlarına bağlanarak çalıştırılabilen oyun konsolu serisidir. Xbox serisinin ilk ürünü “Xbox” adıyla 15 Kasım 2001 tarihinde çıkış yapmıştır. Daha sonradan seriyi takip eden Xbox 360 ve son olarak da 2013 Yılı içerisinde piyasaya sürülen Xbox One çıkış yapmıştır.

Xbox Oyun Konsolu

Xbox oyun konsolu serisi jenerasyon jenerasyon farklılıklarla üretilmiştir. Her çıkış yapan cihazın bir öncekine göre bazı keskin farklılıkları bulunurken en çok alt modeli bulunan cihaz ise Xbox 360 isimli modelidir. Aşağıda verilen model tanıtımları yalnızca ana modellerdir, ara modellerle aralında özellik farklılıkları olabilir.

Xbox Modelleri

Şuana dek çıkmış olan Xbox serisi ürünleri ve modelleri şöyledir;
Xbox
Xbox, serinin ilk çıkış yapan konsolu olarak 15 Kasım 2001 tarihinde Kuzey Amerika'da, 22 Şubat'da Japonya'da ve 14 Mart 2002 tarihinde Avustralya ve Avrupa ülkelerinde satışına başlanmıştır. Altıncı jenerasyon oyun konsolu olarak çıkış yapan Xbox Amerika'da 1996'da satışı durdurulan Atari Jaguar'dan sonra Amerika'nın yeni üretimi olmuş ve kısa süre içerisinde yeni göz bebeği olmayı başarmıştır. API ve DirectX teknolojilerini kullanmakta olan konsol hızla yükselerek PlayStation 2 gibi popüler konsollarla yarışır hale gelmiştir. 2002 Yılında hayata geçirilen Xbox Live sonrasında Xbox oyuncuları online olarak da oyun oynayabilme şansına sahip olmuştur.
Xbox içerisinde 8 GB'lık bir depolama haznesine sahipti. O zamanın oyun konsolu teknolojileri düşünüldüğünde bir kısım konsollar sadece harici depolama üniteleri sayesinde 2 GB'a kadar destek sunabilirken Xbox'un kendiliğinden içerisinde yer alan depolama ünitesiyle 8 GB'lık bir alan sunması oyun konsolları konusunda devrim niteliğindeydi. Ayrıca Xbox rakiplerini geride bırakmayı planlayan Pentium III İşlemci250 Megahertz 3D grafik işlemcisiDVD SürücüsüHDTV Desteği ve diğer birçok öne çıkan özelliği içerisinde barındırıyordu.
Xbox Windows bazlı bir platform üzerinde çalışıyordu ve içerisinde hem müzik hem de filmleri yürütmeye yardımcı olan bir medya oynatıcısı yer alıyordu. Xbox'ın popüler olduğu zamanlarda en çok bilinen oyunlar ise Dead or Alive 3Halo: Combat Evolved ve Fuzion Frenzy isimli oyunlardır.
Xbox 360
Serinin bir sonraki jenerasyon ürünü olan Xbox 360, Kasım 2005 yılında Sony'nin PS3'ü ve Nintendo'nun Wii'sine rakip olarak geliştirilmiştir. 2013 Yılına kadar gerçekleşen satışlarda Xbox 360 dünya çapında 78.2 Milyon satış hacmini yakalamayı başarmıştır.
 Xbox 360'ın asıl işlevi oyun konsolu olmasına karşın aynı zamanda Xbox Music ve Xbox Video gibi servisler sayesinde hem bir Müzik oynatıcısı hem de gelişmiş bir video oynatıcısı özelliğiyle de kullanıcılarına hizmet vermiştir. Xbox 360, USB 2.0 teknolojisine sahip USB portlarına sahipken aynı zamanda gelişmiş bir WiFİ kartına ve 250 GB Depolama kapasitesine sahiptir.
Xbox 360 bir önceki ürün olan Xbox'a göre tamamen farklı bir fiziksel görünüme sahip olarak kullanıcıların karşısına çıkmıştır. Ayrıca bir önceki nesle göre çok daha gelişmiş özellikleri içerisinde barındıran Xbox 360, 3.2 GHZ trile-core işlemci, 10 MB DRAM grafik işlemcisi, 512 Megahertz RAM ve 12x okuma hızına sahip DVD-ROM'a sahiptir.
Xbox One
Xbox One, Kasım 2013 yılında Kuzey Amerika başta olmak üzere satışına başlanan ve şuan için Xbox serisinin çıkış yapmış olan en son ürünüdür. Rakibi olarak Sony'nin PS4'ü ve Nintendo'nun Wii U'su gösterilmektedir. Diğer Xbox ürünlerine göre Xbox One daha çok internet bazlı özellikleriyle öne çıkmaktadır. İçerisinde ekran kayıt etme ve yayınlama gibi birçok gelişmiş özellik yer almaktadır. Ayrıca Xbox One sesle de kontrol edilebilmektedir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/xbox

Tab Nedir? Tab Tuşu ve Tab Tuşu Ne İşe Yarar?

Tab, programlama dilinde bilindiği üzere sekmeler için kullanılan bir kısaltmayken aynı zamanda klavyelerimizin üzerinde yer alan bir tuştur. Tab tuşu klavyeler içerisinde en sol kısımda ve CapsLock tuşunun hemen üstünde yer alır.

Tab Tuşu Ne İşe Yarar?

Tab tuşu; fare kullanmaksızın yazma imlecini kolayca hareket ettirmemize yardımcı olan ve satır sonu veya satır başı yapabilmemizi sağlayan bir klavye tuşudur. Bu tuş ve yön tuşları sayesinde yazı yazarken imleci istediğimiz yönde ve hızlıca hareket ettirebiliriz. Tab tuşunu metin yazma penceresi içerisinde tek bir defa bastığımızdaysa bir kaç boşluk atma işlemini yerine getirebiliriz.
Tab tuşu aynı zamanda seçilebilir diyalog kutularında da bir diğer seçeneğe geçme veya bir alttaki boşluğa/seçeneğe geçme konusunda bize yardımcı olabilir.  Tab tuşu sayesinde bilgisayarı kullanmamız esansında fareyi daha az kullanırız ve klavye üzerinde tam hakimiyet kurabiliriz.

Shift Nedir? Shift Tuşu ve Shift Tuşu Ne İşe Yarar?

Shift, bilgisayarların ve mobil cihazların içerisinde yer almakta olan bir komut tuşudur. En popüler kullanımıyla bilindiği üzere Shift tuşu yardımıyla CapsLock kullanmaya gerek kalmadan istediğiniz harflerin büyük şekillerini veya küçük şekillerini yazabilirsiniz.

Shift Tuşu Ne İşe Yarar?

Shift tuşu genellikle Birleşmiş Milletler bazlı olarak kullanılan Q Tip klavyelerin içerisinde yer almaktadır. Bir zamanlar sıklıkla kullanılmakta olan TeleType'larda Shift tuşuna sahip olmuştur. Bu tuş yardımıyla en çok kullanılan fonksiyon klavyenin üzerinde yer alan diğer ekstrem sembolleri meydana getirmek ve basılı tutulması halinde küçük harfleri büyük şekilde büyük harfleri ise küçük şekilde yazmamıza olanak sunmasıdır.
Shift tuşunun bir diğer fonksiyonuysa, işletim sistemleri ve yazılımlar içerisinde kolayca fonksiyon üretmeye yardımcı olmasıdır. Windows işletim sistemli bilgisayarlar içerisinde Shift tuşuna basılı tuttuktan sonra ok tuşlarıyla bir metnin belli bir kısmını fare kullanmanıza gerek kalmadan işaretleyebilirsiniz. Böylece daha hızlı çalışarak fareyle işaretleme yapmanın zorluğundan da kendinizi kurtarabilirsiniz.
Yine aynı şekilde farklı yazılımların içinde de Shift tuşunu kullanarak belirlenen fonksiyonların yerine getirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Bilgisayarların klavyelerinde yer alan Shift tuşları çoğu zaman çift şeklindedir. Bir sağda bir de solda olmak üzere Q Tip klavyelerde iki farklı shift tuşu bulunur. Bu iki tuşun birbirinden hiçbir farkı yoktur ve iki tane olmasının tek nedeni Shift fonksiyonuyla kullanılan tüm tuşlara elinizi yormadan kolayca erişebilmenizi sağlamaktır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/shift

RankBrain Nedir? Google RankBrain Algoritması ve RankBrain Yapay Zekası

RankBrain, Google'ın daha önceki yıllarda proje olarak tasarlamış ve denemiş olduğu 2015 yılındaysa nihai karar alarak global şekilde arama sonuçlarına yardımcı olması için yayınladığı yapay zeka mimarisine dayalı bir algoritmadır. Google'ın arama sonuçlarında siteleri neye göre sıraladığına dair bazı teorik bilgiler bulunuyor olsa dahi tam olarak hangi kriterlerin göz önüne alınarak gerçekleştirildiği bilinmiyor. RankBrain ile birlikteyse artık bu kriterleri kestirmek daha da güç bir hal alacak.

Google RankBrain Algoritması

Google'ın meydana getirdiği arama sonuçlarını etkileyecek yeni algoritması olan RankBrain tamamen yapay-zeka ve öğrenme mimarisiyle birlikte çalışacak. RankBrain, insanların yapmış oldukları aramaları belli matematiksel işlemlerden ve anlama semantiklerinden geçirerek insanların bu aramayı nasıl ve neden yaptığını belirlemeye çalışacak. Ardından elde etmiş olduğu verilere dayanarak en belirgin ve yararlı olarak kabul edeceği kaynakları gelecekteki arama sonuçlarında daha üst sıralara yerleştirecek. Böylece kullanıcılar yapmış oldukları aramaların sonucunda en yararlı ve faydalı olan sonuçlarla karşı karşıya kalacak.

RankBrain Yapay Zekası

RankBrain, Google'ın ilk defa kullandığı bir teknoloji değil, daha önceki zamanlarda da Google'ın bu projesinin ismi farklı şekillerde duyulmuştu ve testleri gerçekleştirilmişti. Şimdiyse bu yeni öğrenmeye dayalı yapay zeka arama sonuçlarında insanlara yardımcı olacak. RankBrain sıklıkla adını duyduğumuz Penguin veya Panda benzeri bir algoritma güncellemesi değildir. Ya da RankBraing kendi başına bir yeni algoritma değildir. RankBrain yapay zekası arama motorundan daha etkili sonuçların elde edilebilmesi için hayata geçirilmiş yeni bir modül/araç olarak tanımlanmalıdır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/rankbrain

25 Mart 2016 Cuma

Prt Scr Nedir? Prt Scr Tuşu ve Prt Scr Tuşu Ne İşe Yarar?

Prt Scr, bilgisayar klavyelerinin üzerinde yer alan ve Print ScrnPrnt ScrnPrt ScnPrt ScrPrt ScrPrt Sc veya Pr Sc şeklinde kısaltmaları şeklinde de görülebilen bir komut tuşudur. Klavye içerisinde genellikle Delete veya Scroll Lock tuşlarının yanında yer almaktadır.

Prt Scr Tuşu Ne İşe Yarar?

Prt Scr veya yukarıda bulunan şekilleriyle bilinen tuşun asıl açılımı “Print Screen” yani “Ekranı Yazdır” demektir. MS-DOS ve diğer yazı tabanlı işletim sistemlerinin kullanıldığı zamanlarda icat edilen bu tuş sayesinde kolaylıkla ekran üzerindeki yazıların tarayıcıya gönderilmesi sağlanıyordu. Yazı tabanlı işletim sistemlerinde bu tuş sayesinde böylece ekrana yazdırma işlemi çok kolay şekilde ve kısa zamanda halledilebiliyordu.
Modern zamanlara gelip, yazı tabanlı işletim sistemlerinden grafik tabanlı işletim sistemlerine geçtiğimizde Prt Scr tuşu varlığını korumaya devam etmiş olmasına karşın fonksiyonu değişmiştir. Şuan Prt Scr tuşunun en büyük işlevi grafik tabanlı işletim sistemlerinde ekran görüntüsünü ara belleğe kopyalamaktır.
Prt Scr tuşuna bastıktan sonra herhangi bir grafik düzenleyicisi programa giriş yaparak ön belleğe almış olduğunuz bu görüntüyü yapıştırarak kaydedebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/prt-scr

Num Lock Nedir? Num Lock Tuşu ve Num Lock Tuşu Ne İşe Yarar?

Num Lock, bilgisayar klavyesi üzerinde yer alan rakam kümesini aktif veya pasif hale getirerek kullanıcının tercihine göre kullanmasına olanak sunan, yanlış yazımın önüne geçmeye yardımcı olan bir tuştur.

Num Lock Tuşu

Numeric Lock veya Number Lock olarak açılımıyla bilinen Num Lock klavyenin sağ kısmında ter alan rakam tuşlarını aktif veya pasif hale getirmek için kullanılan tuştur. Bilgisayarların klavyeleri üzerinde çoğu zaman iki yerde rakam tuşları görürüz. Bunlardan biri harflerin üzerinde yer alan rakam tuşları olurken bir diğeri ise klavyenin sağ kısmında yer alanNumeric Pad adını verdiğimiz rakam kümesidir.

Num Lock Tuşu Ne İşe Yarar?

Num Lock tuşuna bastığımızda bu tuşları aktif hale getirip, rakamlara ihtiyacımız olduğunda bu kısımda yer alan sayıları kullanabiliriz. Şayet bu kısımdaki rakamları kullanmak istemiyorsak ve çalışmamıza engel olmasının önüne geçmek istiyorsak o halde tekrar Num Lock tuşuna basarak bu rakam kümesini klavye üzerinde devre dışı bırakabiliriz.
Num Lock Kapalı Konumdayken; buradaki harfleri ok tuşları olarak da kullanabilirsiniz. Örneğin Num Lock'un kapalı olması halinde 2 tuşuna bastığınızda bilgisayara aşağı yön tuşuna basılmış komutu verebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/num-lock

CTRL Nedir? CTRL Tuşu Ne İşe Yarar?

CTRL, IBM Uyumlu bilgisayar klavyelerinin sol alt kısmında yer alan bir kontrol tuşu olarak meydana gelmiştir. Günümüzdeyse artık CTRL tuşu istisnasız birçok klavyenin içerisinde temel tuşlardan biri olarak yer alır. CTRL tuşu İngilizcesi “Control” olan kelimenin kısaltılma harflerinden meydana getirilmektedir. CTRL tuşunun fonksiyonu ise bir tane değildir. Farklı işletim sistemleri içerisinde ve farklı yazılımlar içerisinde CTRL tuşuna farklı farklı komutlar atanabilmektedir.

CTRL Tuşu Ne İşe Yarar?

Popüler olduğu için Windows işletim sistemli bilgisayarlardan örnek vermek gerekirse; CTRL + ALT + DEL gibi bir fonksiyonla Görev Yöneticisi uygulamasını hemen başlatabilirsiniz. Bu tuş fonksiyonuna basılı tuttuğunuzdaysa bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz.
CTRL tuşları bizlere yalnızca Görev Yöneticisi konusunda bir avantaj sağlamıyor. Bu kontrol tuşu sayesinde yazılımlardan doküman işlerine kadar birçok yerde elimizi fareye götürmek zorunda kalmadan farklı fonksiyonları meydana getirebiliyoruz. Bu da bilgisayarı klavyeyle daha hızlı kullanmamıza ve gereksiz fare hareketlerinden kaçınmamıza yardımcı olur. Örneğin bir Word dosyası içerisinde CTRL ve Z tuşuna aynı anda basarsak geri alma işlemini gerçekleştirebiliriz.
CTRL tuşu ile meydana getirilen kısaltmalarda bazen CTRL tuşu “^” karakteriyle de sembolize edilebilir. Örneğin bir doküman içerisinde gördüğünüz ^X,^C,^Z gibi komutlarda asıl söylenmek istenen CTRL – X, CTRL – C ve CTRL – Zgibi komutlardır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/ctrl

Amortisman Nedir? Amortisman Hesaplama ve Amortisman Oranları

Amortisman, telefon, buzdolabı, televizyon vb maddi duran varlıkların (demirbaşların) yıllar içinde eskime - yıpranma payıdır.
Amortisman bir yıldan fazla uzun sürebilir. Her duran varlık amortismana ayrılmaz. Duran varlıkların amortisman olarak ayrılması için her yıl tutar belirlenir. 2015 yılının belirlenen matrah tutarı 880 TL’dir.

Amortisman Hesaplama

Örnek olarak bir işletmenin 20.000 TL - KDV %18 hariç tutarında bir demirbaş aldığını ve demirbaşın ömrünün 5 yıl olduğunu düşünelim.  Demirbaş kaydı aşağıdaki tablodaki gibi olur:
Tablo 1
AÇIKLAMA
BORÇ
ALACAK
255 DEMİRBAŞ HESABI
20.000

191 İNDİRİLECEK KDV
3.600

100 KASA

23.600
Tablo 1 de görüldüğü gibi amorismanın muhasebe kaydı gözükmektedir. Tabloda matrah 20.000 TL, indirilecek KDV 20.000*18/100=3.600 TL olarak hesaplanmıştır. Toplamıda 100 kasa hesabına yazılmıştır. 
Amortisman Oranı:  1 / Ekonomik Ömrü (kullanım ömrü)
1 / 5 = 0.20 yapar. Çıkan sonucun 2 katı alınır:
0.20x2 (iki katından hesaplanır) = 0.40 (%40) amortisman oranı çıkar.
20.000 x %40 = 8.000 (yıllık amortisman tutarı) olarak hesaplanır.
Bu durumda ilk yıl amortisman oranı 8.000 TL olarak belirlenir ve yıllara göre hesaplanması aşağıdaki tablodaki gibi yapılır:
Tablo 2
YIL
TUTAR
AMORTİSMAN
2011
20.000 (20.000x%40)=
8.000
2012
12.000
4.800
2013
7.200
2.880
2014
4.320
1.728
2015
2.592
2.592
TOPLAM

20.000
Tablo 2 de görüldüğü gibi amortisman hesaplamanın yıllara göre dağılımı gösterilmektedir.
Dönem sonundaki muhasebe kaydı:
Tablo 3
770 Genel yönetim hesabı
8.000

257 Birikmiş amortisman

8.000
Şeklinde yazılmaktadır.
Şimdide aldığımız demirbaşın satışını 17.500 TL %18 KDV hariç satış kaydı tablo 4’te gösterelim:
Tablo 4
100 Kasa
17.500

257 Birikmiş amortisman hesabı
8.000

255 Demirbaş hesabı

20.000
391 Hesaplanan KDV hesabı

3.150
679 Diğer olağandışı gelir ve karlar

2.350
391 TL KDV hesabı ise 100 kasa 17.500x18/100 olarak hesaplanıp yazılmıştır. Kalan tutarda diğer olağan dışı gelir ve karlara yazılır. Bu firman 2.350 TL kar etmiş bulunmaktadır.

Amortisman Oranları

Amortisman oranları ise her yıl GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI tarafından belirlenmektedir.  Aşağıdaki bağlantıdan güncel amortisman oranlarına ulaşabilirsiniz:
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/amortisman