Frame Rate, birim zamanda yer alan bir görüntünün kare oranıdır. Frame Rate'i artık çoğumuz oynadığımız video oyunlarında performans kriteri kabul edilen şekliyle yani FPS (Frame Per Second) olarak tanıyoruz. Kare başına düşen saniye anlamına gelen FPS bir görüntünün yenilenme hızı anlamına geliyor. Bilgisayarımız veya mobil cihazlarımız içerisinde izlediğimiz her şeyin birim zamanda bir kare oranı bulunuyor. İnsan gözünün kolayca algılayabildiği bu oranı biz kullanıcılar ise en bariz şekilde hızla orantılandırmaktayız.
Bir bilgisayar oyununda her şeyin akıcı olması için ortalama olarak 30 FPS gereklidir, 30 FPS'de oynadığınız bir bilgisayar oyunu içerisinde ekrana yansıyan her şey akıcı olacak ve görüntüde takılmalar en az seviyede gerçekleşecektir. FPS oranı 30'dan aşağıya indiğinde ise ekranda takılmalar olacak ve bunu gözünüz oldukça kısa bir süre içerisinde fark edecektir. Her ne kadar örneği bir bilgisayar oyunu üzerinden vermiş olsak dahi bu oran bilgisayar ve mobil cihazlarda kullandığımız birçok oyun benzeri grafik bazlı yazılımlarda geçerlidir. Yüksek teknolojili simülasyonları görüntüleyen cihazlar için de bu oran yine oldukça önemlidir.
Bir FPS oranının yüksek olmasının veya düşük olmasının nedeniyse görüntü aktarımını sağlayan donanımlarla alakalıdır. Ne kadar yüksek performansa sahip bir ana kart, işlemci ve bellek bir ekran kartıyla ve monitörle eşleşirse alınacak verim de o oranda yüksek olacaktır. FPS tekil kullanımlarda kullanıcılara pek bir şey ifade etmiyor olsa dahi özellikle Multiplayer oyunlarda ve hassas olarak yapılması gereken işlerde FPS oranı oldukça dikkat edilesi bir değerdir.
Nitekim daha yüksek FPS oranına sahip olmak demek ekrandaki görüntünün çok daha hızlı yenilenmesi ve kullanıcının olası durumlara daha kolay tepki vermesi anlamına gelir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/frame-rate
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder