31 Mart 2016 Perşembe

Animated Gif Nedir? Animated Gif Nasıl Yapılır?

Animated GIF, Birden fazla görsel dosyanın tek bir GIF dosyası haline getirilerek animasyonlu şekle dönüştürülmüş halidir. Animasyonlu GIF dosyaları birden fazla görselle anlatılmak istenen durumu tek bir görsel içerisinde anlatmak, yada video ile alıntı yapmak yerine kareleri bir GIF haline getirmek için oldukça yaygın bir kullanıma sahiptir.
GIF uzantısı bilgisayarlarımız ve mobil cihazlarımız içerisinde kullanılan hemen hemen tüm Web tarayıcıları tarafından desteklenmektedir. GIF dosyalarının tek dezavantajıysa boyutlarının kısmen diğer dosya uzantılarına göre daha yüksek olması ve içerisinde animasyon içerdiği için tarayıcının çalışmasını çok az da olsa yavaşlatmasıdır.



Animated GIF Nasıl Yapılır?



Özellikle liste trendinin ülkemizde de yer almasıyla birlikte GIF dosya formatıyla daha sık karşılaşır bir hal aldık. Tek bir yalın fotoğrafla anlatmak yerine GIF dosyalarla tek bir animasyon içerisinde birden çok şeyi anlatabiliyor ve video kullanmaktan kaçınabiliyoruz. Eğer GIF yapmadan önce aklınızda herhangi bir anahtar kelime varsa en geniş arşive sahip olan GIF arama motoru www.giphy.com internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Kendi animasyonlu GIF'inizi kendiniz meydana getirmek istiyorsanız, bunu hem programlar hem de bazı yardımcı web siteleri aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.
Animasyonlu GIF'ler Hazırlamak için Yardımcı Web Siteleri;
MakeAGIF, internet üzerinde tercih edilebilecek en kullanışlı online GIF yapma sitelerinin arasında yer alıyor. Bu site aracılığıyla ister istediğiniz görselleri kombine ederek GIF dosyaları meydana getirebiliyor, isterseniz de bir video'dan istediğiniz bölümü kesip alabiliyorsunuz. Ayrıca YouTube kliplerinden de GIF hazırlama gibi gelişmiş seçeneği bulunan MakeAGIF istediğiniz GIF animasyonları meydana getirmenin en kolay yollarından biri. Üstelik WebCam'den görüntü alarak bunları anında GIF animasyona çevirmek gibi daha birçok seçenek MakeAGIF'de sizi bekliyor.
Imgflip, sizlerin YouTube videoları veya kendi Upload edeceğiniz videolar üzerinden GIF'ler meydana getirmenize veya istediğiniz fotoğrafları birleştirerek GIF dosyaları oluşturmanıza yardımcı oluyor. Oldukça gelişmiş bir kontrolü kullanıcıya sunmasının yanı sıra hız konusunda da Imgflip diğer servislere oranla fazlasıyla önde. Imgflip'de eğer özel bir GIF dosyası hazırlarsanız işlem bittikten sonra size doğrudan indirme olanağı sunuyor, yapacağınız GIF'i herkese açık olarak tasarlarsanız da GIF'inizi her yerde kullanabilmeniz için size bir embed kodu veriyor.
Gifmaker.Me'nin en öne çıkan özelliği kısa sürede işinizi bitirmeye yardımcı olmasıdır. Öyle ki hiçbir kayıt işlemiyle uğraşmanıza gerek kalmadan siteye giriş yaptığınız gibi GIF'i hazırlama aşamasına geçiş yapabiliyorsunuz. Çoklu olanaklarıyla göz dolduran Gifmaker.me hazır halde olan bir GIF dosyasını da düzenlemenize imkan tanıyan nadir GIF araçlarından biri.
Gicker yalnızca YouTube ile GIF dosyaları hazırlamanıza yardımcı olan bir araç. İstediğiniz YouTube videosundan hazırladığınız Gif'i de daha sonrasında dilerseniz Flickr dilerseniz de Picasa hesabınıza atabiliyorsunuz.
Animasyonlu GIF'ler Hazırlamak için Programlar;
Photoshop CC
Windows ve Mac kullanıcılarına hitap eden Photoshop CC bir GIF tasarlayıcısının ihtiyacı olan her şeyi içerisinde barındırıyor. Gelişmiş araçlara sahip olan Photoshop CC içeriye videolar aktarma ve bu videolardan GIF'ler oluşturmaya kadar size istediğiniz tüm olanakları sunuyor. Biraz da GIF hazırlamak için yeteneğinizin olduğunu düşünüyorsanız PS CC ihtiyacınız olan tek araç olabilir. Tek sıkıntıysa Photoshop CC'yi kullanarak hayalinizdeki GIF'leri meydana getirmek için aylık 9.99 Dolar lisans bedelini ödemeniz gerekiyor.
GIMP
Hem Windows hem Mac hem de Linux kullanıcılarına hitap eden ücretsiz fotoğraf düzenleme aracı GIMP sayesinde istediğiniz GIF'leri meydana getirmek sandığınızdan daha kolay olabilir. Birçok platform içerisinde sorunsuz şekilde kullanabileceğiniz GIMP farklı taslaklarla ve layer'la kolayca animasyonlu GIF dosyaları meydana getirmenize yardımcı oluyor. Ücretsiz olmasına karşın GIMP'in arayüzü ilk kullanımda size biraz değişik gelebilir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/animated-gif

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder