27 Mart 2016 Pazar

HDR Nedir? HDR Çekim ve HDR Tekniği

HDR; yani (High Dynamic Range) fotoğrafçılık sanatında sıklıkla uygulanan bir fotoğraf tekniğidir. HDR en az üç fotoğrafın aynı kadrajdan çekilerek yazılım yardımıyla karanlık ve aydınlık ölçüsü göz önüne alınarak göze hitap eden yeni bir çalışmanın ortaya çıkartılmasıdır. HDR kameranın kendiliğinden yer alan bir özellik olabilirken yazılımlar aracılığıyla da bir fotoğrafa HDR özelliği eklenebilir.

HDR Çekim

Eğer kameranız bir mobil cihaza aitse HDR özelliği veya HDR çekim yapmanıza yardımcı olan uygulamalar aracılığıyla kolaylıkla HDR çekimi normal bir fotoğraf çeker gibi uygulayabilirsiniz. Fakat elinizde profesyonel bir fotoğraf makinası yer alıyorsa o halde poz ayarlarıyla oynayarak kendinizin üç farklı çekim yapması gerekir. Normal poz, +2 poz ve -2 poz ile yapacağınız çekimlerin sonucunda bu üç fotoğrafın birleştirilmesinde elde edeceğiniz görüntü HDR bir görüntü olacaktır.

HDR Tekniği

HDR Tekniği, daha çok yüksek ışıklı olan yerlerde tercih edilmelidir. Çünkü yüksek ışık olan yerlerde bu üç pozun daha rahat şekilde elde edilmesi mümkün olacaktır. HDR çekimin dışında çekmiş olduğunuz görselleri mobil cihazlarınızda veya bilgisayarınızda da düzenleme yazılımları yardımıyla (Örn; Adobe Photoshop) meydana getirebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/hdr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder