Startup, hem büyüme hem de gelişme özelliklerini taşıyan, farklı projelere ve yeni girişimlere verilen isimdir. İlk defa İngilizce'de kullanılan Startup kelimesinin Türkçe içerisinde herhangi bir tam karşılığı bulunmuyor. Yine de Startup kelimesi denildiğinde birçok kişinin ilk aklına gelen tanım “yeni girişim” tanımı oluyor.
Stratup Projeleri
Startup'ı yani yeni bir girişimi tam olarak anlayabilmemiz için öncelikle yeni bir girişimin ne olabileceği konusu üzerinde durmamız gerekiyor. Startup aslında yeni bir keşif ile gelişmiş ürünlerin meydana gelmesi olarak kafamızda canlanabilir. Örneğin, Google piyasaya ilk defa çıkış yaptığında benzerlerine oranla daha yenilikçi bir sisteme sahipti ve kısa süre içerisinde büyüyüp gelişmeyi planlıyordu. Nitekim Google projesi istenilen başarıyı da elde etmeyi başaran Startup projelerindendir.
Her açılan bir berber salonunu yeni bir girişim statüsünde inceleyemeyiz. Zira her berber dükkanının içerisinde nelerin olabileceği ve berber dükkanının müşterilere ne sunabileceği üç aşağı beş yukarı bellidir. Siz her ne kadar bu sınırların dışında yer alırsanız alın (gelişmiş tasarım vb.) bu proje bir Startup projesi sayılamaz. Çünkü bu girişim insanlara alıştıklarının dışında yeni bir şey sunmayacaktır.
Bu berber dükkanının bir Startup kavramı altında değerlendirilebilmesi için açacağımız berber dükkanında müşterilerin saçını makas veya tıraş makinesi yerine daha farklı bir araçla kesmeliyiz. Böylece diğer benzerlerinin dışına çıkmış olacağımız gibi ayrıca yeni de bir şey ortaya koymuş olacağız.
StartUp'ların yani yeni girişimlerin amacı hem tüketicilere daha önceden sunulmamış olan bir şeyi sunmak hem de hızla büyümeyi hedeflemektir. Çoğu kez bu tür projelerin teknolojiyle birlikte hareket ettiğini görmemize karşın Startup'ın illa teknolojiyle alakalı bir proje olması gerekmez. Tarım konusunda başlattığınız yeni bir proje de pek ala Startup kavramı altında incelenebilmektedir.
Günümüzde Stratup'lar ile ilgili projelere örnek göstermek için https://www.kickstarter.com/ adresini önerebiliriz. Bu site içerisindeki projelerin büyük bir kısmı üretime geçmiş olduğu aşamadan sonra bir Startup olmaya hazır hale gelecek ve sürekli büyüme hedefi arkasında kullanıcılara yeni şeyler sunacaktır.
Startup Şirketi
İlk olarak ABD'nin Silikon Vadisi içerisinden yayılmaya başlayan Startup akımı üretmeye yönelik bir halk oluşturmak ve teşvik etmek için son derece önemlidir. Bunun ülkenin gelişimi için ne kadar önemli olduğunu kavrayan gelişmiş ülkeler bu tür Startup projelerini normal şirket yerine C-Crop şirket statüsünde ele almaktadır.
Bu statüdeki şirketlerin yasalarla destekli olarak resmi işlemleri kolaylaştırılırken bir de teşvik etmeye amaçlı olarak vergi muafiyeti veya indirimi gibi gelişmiş teşvikler sunulmaktadır. Ülkemizde ise maalesef Startup tipinde şirket statüsü bulunmamaktadır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/startup
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder