Kullandığımız internet tarayıcılarının tümü içerisinde bir User Agent yani kod dizgisi/string barındırır. Bu kod dizgisi yardımıyla bağlanmaya çalıştığımız web sunucusu tıpkı IP adresimizde olduğu gibi bizim hangi tarayıcıyı ve hangi işletim sistemini kullandığımızı öğrenir. User Agent'lar genellikle web sitesi sahipleri tarafından bir sitenin iyileştirme çalışmaları için kullanılabilir.
Örnek vermek gerekirse; Web sitenize fazlasıyla Microsoft Edge tarayıcısından giriş yapılıyorsa, bu durumda görünüm açısından web sitenizin daha iyi bir performans sunması için Edge bazlı bir tasarım düzenleme çalışması gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bu metrik analizleri size web sitenize ulaşan kullanıcıların ilgi alanı hakkında da çok ufak ipuçları sunabilir.
Ya da farklı işletim sistemine sahip kişileri farklı içerik sayfalarına göndermek için User Agent'ları kullanmak oldukça pratik bir çözüm yoludur. User Agent bilgisi sayesinde bir mobil cihazlardan yapılan girişleri sitenizin responsive tasarımına, bilgisayardan giriş yapan User Agent'i ise masaüstü görünümüne gönderebilirsiniz.
Kendi User Agent bilginizin nasıl göründüğünü merak ediyorsanız http://whatsmyuseragent.com/ internet adresini ziyaret ederek, bilgisayarınız ve tarayıcınız üzerinden elde edilen User Agent bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz.
User Agent List
Sunucunuza ulaşan bir User Agent'i çözümlemek veya User Agent ile ilgili bir sistem hazırlarken tüm kullanılan User Agent'lerin bilinmesi bazen sizi büyük dertlerden kurtarabilir. Tüm User Agent'leri görüntüleyebileceğiniz en geniş içeriğe sahip olan web sitelerinden birisi de http://www.useragentstring.com/pages/useragentstring.php internet adresidir. Liste içerisinden tarayıcılar için kolaylıkla ihtiyacınız olan verilere ulaşabilirsiniz.
User Agent Switcher
Bazı durumlarda bir web sitesinin tasarımını test etmek için veya gizliliğinizi korumak için User Agent bilginizin karşıdaki sunucuda görünmemesini tercih edebilirsiniz. Böyle bir durumda tarayıcının ayarlarıyla uğraşmadan kolayca User Agent verisini değiştirmek için User Agent Switcher isimli Google Chrome ve Firefox eklentisini kullanabilirsiniz.
İlgili internet tarayıcınızın mağazasına giriş yaparak tek bir tıklama ile eklentinin internet tarayıcınıza yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Yüklenme işlemi tamamlandıktan hemen sonra eklentinin simgesine tıklayarak User Agent'ınızı hangi User Agent ile değiştirmek istediğinizi seçin. User Agent'ınızı bu işlemden sonra tekrar sorgularsanız başarıyla değişimin gerçekleştiğini göreceksinizdir.
- Chrome: https://chrome.google.com/webstore/detail/user-agent-switcher-for-c/djflhoibgkdhkhhcedjiklpkjnoahfmg
- Firefox: https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/user-agent-switcher/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder