10 Mart 2016 Perşembe

Syntax Nedir? Syntax Error ve Syntax Highlighter

Syntax, yazılan herhangi bir sözün sırasıyla ilgilenen bilim dalıdır. Nasıl ki Türkçe'de cümlelerin ögelerinin diziliminin bir sırası söz konusuysa diğer diller için de (programlama dilleri) aynı şey söz konusudur. Bilgisayar içerisinde kullanılan tüm programlama dillerinde de tıpkı bizim günlük hayatta kullandığımız dilde olduğu gibi belli dizilim kuralları vardır. Bu dizilim kuralları sayesinde her şey makineler ve insanlar tarafından daha rahat anlaşılabilir ve yorumlanabilir bir hal almaktadır. Bunların dışına çıkıldığında veya bir eksiklik yapıldığında o kod satırı tam olarak yorumlanamaz ve hatayla karşılaşılır. Buna da Syntax Error adı verilmektedir.

Syntax Error

Syntax Error'un başlıca nedeni kod yazımı sırasında herhangi bir yerde yapılan dizgi yanlışlığıdır. Örneğin açık bırakılan bir komut Syntax Error'a neden olabilecekken bir kod dizgisi içerisinde yanlış yere koyulan veya kullanılan sembol (örneğin “ işareti) de Syntax error almaya neden olabilir.
Programlama sırasında sıklıkla karşılaşılan hatalardan biri olan Syntax Error hatasını en aza indirgemenin yolu ise kuşkusuz Syntax Highlighter özellikli bir kod editörü kullanarak programlama yapmaktan geçiyor.

Syntax Highlighter

En basit kodlamalarla meydana getirilecek olan projelerin dahi içerisinde sayısız karakterden oluşan kod dizgileri ve satırları yer alabilir. Yapmak istediğiniz şeylerin detayı arttıkça yazılacak kod sayısı ve düzenlenecek kod sayısı da artacak demektir. Bunları normal bir text editörüyle yaptığınızda hatalar meydana getirebileceğiniz gibi daha sonradan yapmış olduğunuz hataları bulmak da son derece güç olacaktır.
Bu nedenle birçok yazılımcı Syntax Highlighter yani; söz dizgilerini renklendiren özelliğe sahip kod editörleri kullanırlar. Böylece bir kodu diğer bir koddan ayırt etmek çok daha kolay bir hal alacaktır. Syntax Highlighter hem kodları farklı ve tanınabilir renklerle sunacak hem de hata yapılan yerlerde renk farklılıkları sayesinde sizi uyaracaktır. Böylece Syntax Error'a neden olacak hataların yapma şansınız en aza ineceği gibi yapılan bir hatayı bulma süreniz de en aza inecektir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/syntax

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder