18 Şubat 2016 Perşembe

Php Nuke Nedir? Php Nuke Demo ve Php Nuke Kurulumu

PHP-NukePHP programlama dili kullanılarak geliştirilmiş ücretsiz ve açık kaynak kodlu olarak geliştirilen bir (CMS) İçerik yönetim sistemidir. MySQL veritabanı kullanarak çalışan PHP-Nuke ilk defa David Norman tarafından yazılmış daha sonradan ise geliştirilmesi kısmında Francisco Burzi'nin yer aldığı bir projedir.  GNU lisansıyla dağıtılan PHP-Nuke özellikle ücretsiz ve açık kaynak kodlu CMS sistemi arayan kullanıcıların popüler olarak kullandığı tercihlerden biridir.

PHP-Nuke Demo

PHP-Nuke'un Türkiye üzerinde yer alan destek platformu, kullanıcılara PHP-Nuke'u tanıtmak ve bir demo göstermek amacıyla http://www.demo.phpnuketurkiye.com/ internet adresini oluşturmuştur. Bu web sitesine giriş yaparak PHP-Nuke'un tasarımı ve genel işlevleri hakkında fikir sahibi olabilmeniz mümkündür.

PHP-Nuke Kurulumu

PHP-Nuke'u projenin resmi web sitesi olan https://www.phpnuke.org/ internet sitesinden son sürümüyle indirebilirsiniz.
PHP-Nuke'u kurmak için ilk adımda arşiv dosyasından çıkartın. Bu arşiv dosyası içerisinden “html”, “sql” ve “upgrade” isminde üç farklı klasör çıkacaktır. PHP-Nuke'u hangi dizine kurmak istiyorsanız HTML klasörünün içinde yer alan dosyaları o dizine FTP yardımıyla atın. Daha sonradan kurulum aşamasında lazım olacağı için hosting kontrol paneliniz içerisinden PHP-Nuke için bir MySQL kullanıcısı oluşturup, bu kullanıcı için ayrıca bir veritabanı oluşturun. Şimdi PHP-Nuke'un içerisinde yer alan “config.php” dosyasını herhangi bir Text editörü kullanarak (Notepad gibi) açın.  Açtığınız dosya içerisinden
$dbhost = "localhost";$dbuname = "root";$dbpass = "";$dbname = "nuke";
satırına ulaşın. Bu satırı aşaığıdaki örnekteki gibi kendi oluşturmuş olduğunuz MySQL bilgilerine göre düzenleyin.
$dbhost = "localhost";$dbuname = "Veritabanıkullanıcıadı";$dbpass = "Veritabanışifresi";$dbname = "Veritabanıadı";
Config yani ayar dosyamızı bu şekilde düzenledikten sonra hostinginizin PhpMyAdmin'ine ulaşmanız gerekiyor. Bunun için hosting panelinize tekrardan giriş yapın ve PHP-Nuke'da kullanacağınız veritabanını bulup PhpMyAdmin ile görüntüleyen. Bu sayfadan “import” veya “İçe aktar” seçeneğini bulmanız gerekiyor. Bu seçeneği bulduktan sonra PHP-Nuke'u indirdiğinizde çıkan klasörlerin içerisinden “sql” klasörüne girin ve “nuke.sql” dosyasını seçip işlemi onaylayın.
Artık kurulum işlemini sonlandırmamız için tek gerekli olan şey admin sayfasına giderek kendimize bir admin kullanıcısı oluşturmaktır. siteniz.com/admin.php şeklinde admin sayfasına giderek kurulum işlemini tamamlayabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/php-nuke

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder