7 Nisan 2016 Perşembe

PERL Nedir? PERL Dili ve PERL Dersleri

PERL, (Pratical Extraction and Reporting Language) ilk defa 1987 Yılında Larry Wall tarafından Unix ortamı için geliştirilmiş olan açık kaynak kodlu bir programlama dilidir. Başta Unix ortamı için geliştirilmiş olan Perl dili artık Linux ortamı içerisinde çalışabilme fonksiyonuna sahiptir. Perl diliyle yazılan dosyaların dosya uzantısı “pl” dir.

PERL Dili

Perl dili yapı olarak C programlama diline benzer bir mimariye sahiptir. Genellikle Perl, CGI scrpitler meydana getirme ve web sayfaları için çeşitli uygulamaların meydana getirilmesi aşamasında kullanılır. Aşağıdaki en basit Perl komutu ekrana bir “Merhaba Dünya” yazdırmak için kullanılır;
#!/usr/bin/perl
print "Merhaba Dünya!\n";
Eğer Linux dağıtımı işletim sistemlerinden herhangi birini kullanıyorsanız muhtemelen işletim sisteminizin içerisinde Perl yüklü vaziyette gelecektir. Mac OS veya Windows gibi işletim sistemlerindeyse Perl'i kullanabilmeniz için öncelikle Perl Client kurmanız gerekir. Windows ve Mac OS için yaygın olarak kullanılan Perl Client'larından biri de ActivaState'dir. Bu yazılımı işletim sisteminiz içerisine kurarak Perl için hazır hale gelebilirsiniz.

Perl Dersleri

Perl Dili başlığı içerisinden Perl için önerdiğimiz Client'ı kurarak Perl'i öğrenmenin ilk adımını atabilirsiniz. Birçok programlama dilinin aksine Perl çok yaygın bir kullanım alanına sahip olmadığı için Türkçe dilinde hemen hemen neredeyse hiç denecek kadar az kaynak yer alıyor. Fakat temel seviyede İngilizceniz varsa Perl'i öğrenmek için birçok farklı kaynak mevcut. Perl'i öğrenmeye ilk adımda bir organizasyon sitesi olan http://learn.perl.org/ internet adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu site içerisinde Perl'in temel ve ileri seviye eğitimlerinin yer almasının yanı sıra ayrıca Perl eğitimi için hazırlanmış ücretsiz eğitim kitapları da yer almaktadır.
Perl'i kurduktan hemen sonra terminal ekranı içerisinden perldoc komutunu çalıştırarak da Perl konusunda takıldığınız yerlerde size yardımcı olacak tümleşik bir kaynağı görüntüleyebilirsiniz. Bu tümleşik kaynağa ayrıca web sitesi üzerinden erişmek isterseniz perldoc.perl.org internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Her yazılım dilinde olduğu gibi Perl içerisinde de mutlaka anlamadığınız ve karmaşık gelen sorunlar karşınıza çıkacaktır. Bu durumda da http://www.cpan.org/ internet sitesini hem bir kaynak hem de tartışma platformu olarak aktif şekilde kullanabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/perl

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder