18 Nisan 2016 Pazartesi

Bluray Nedir? Bluray Film ve Bluray Player

Blu-ray veya BD aralarında Dell, Hitachi, HP, LG, Mitsubishi, Pansonic, Sony ve TDK'nın da bulunduğu 30 farklı teknoloji devinin yardımlarıyla geliştirilen yeni nesil compact disk türüdür. Blu-Ray ilk defa 2006 Yılında gerçekleştirilen CES etkinliği sırasında tanıtılmıştır. Bir Blu-Ray disk tek taraflı katmanıyla 25 GB veri taşıyabilirken çift taraflı katmana sahip olan Blu-Ray diskler 50 GB veriyi içerisinde saklayabilmektedir.

Blu-Ray Film

Blu-Ray Filmler standart film kalitesinden 5 kat daha kaliteli olan film biçimidir. Bu filmlerde tüm detaylar ve renkler daha belirgin olduğu gibi görüntü daha pürüzsüz şekilde izleyiciye aktarılmaktadır. Blu-ray filmlerin netlik detayları çok daha yüksek olması nedeniyle boyutları da normal bir filmin 5 katı kadardır. Örneğin bir film standart kalitesiyle 1 GB iken Blu-ray bir film 8 GB olacaktır. Normal film bir DVD içerisine sığarken bu filmiyse 8 ayrı DVD içerisine sığdırabiliriz. Bu nedenle Blu-Ray filmler Blu-Ray disklerinin içerisinde satılmaktadır.

Blu-Ray Player

Blu-Ray bir filmi veya Blu-Ray bir diski oynatabilmeniz için öncelikle sürücünüzün Blu-Ray oynatma özelliğini destekliyor olması lazım. DVD ve CD'ler için normal lazer kullanırken Blu-Ray'de mavi lazer ışınları kullanılmaktadır. Bu nedenle sürücünüzün Blu-Ray oynatabilme özelliğine sahip olması gerekir.
Blu-Ray bir diski oynatabilme kapasitesine sahip olan hem donanımlara hem de yazılımlara Blu-Ray Player adı verilir. Artık yeni nesil PlayStation 3 gibi oyun konsolları da Blu-Ray disk teknolojisini çalıştırabilmektedir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/bluray

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder