30 Nisan 2016 Cumartesi

Ext3 Nedir?

Ext3, Linux işletim sistemleri içerisinde kullanılan Ext dosya sistemi standartlarının 3. sürümü ve Ext2 dosya sisteminin bir gelişmiş versiyonudur. İlk defa 2001 yılında  Stephen Tweedie tarafından kullanılan Ext3 bugün dahi hala kullanıcılar tarafından tercih edilebilen dosya sistemlerinden biridir.
Ext3'ün kendinden bir önceki sürümü olan Ext2'ye oranla en büyük farkı günlükleme özelliğinin yer almasıdır. Ext3'ün sahip olduğu günlükleme özelliği sayesinde sistem çalışırken herhangi bir nedenden dolayı sistem çökerse işlemleri geri kurtarabilmek mümkündür. Tekil dosya başına 16 GB'dan 2 TB'a kadar destek sunan Ext3 dosya sistemi 2 TB'dan 32 TB'a kadar depolanabilir diskler içerisinde kullanılabilmektedir.

 Ext3'ün Ext dosya sisteminin önemli bir parçası olmasının önemli nedenlerinden biri de Ext2 dosya sisteminin içerisinden hiçbir veri kaybedilmeksizin Ext3 dosya sistemine yükseltilebilmesidir. Ayrıca Ext3'ün kullanıcılar tarafından tercih edilebilecek 3 farkı günlükleme tipi bulunmaktadır;
  • Journal: Meta bilgileri ve veri bilgileri önce günlüğü yazılır ardından kararlı dosyalar sisteme yazılır.
  • Ordered: Bu tipte yalnızca meta bilgileri günlüğe işlenir. Veri bilgileri günlüğe işlenmez.
  • WriteBack: Yalnızca meta bilgilerinin günlüğü tutulur, veri bilgileri günlüğe işlenmez.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/ext3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder