11 Nisan 2016 Pazartesi

Base64 Nedir? Base64 Decode ve Base64 Encode

Base64, PHP programlama dili içerisinde 8 bitlik verileri 64 bite çevirmek amacıyla kullanılan bir kodlama tekniğidir. 8 bit değerine sahip olan veriler ile 64 bitlik veriler arasında farklı katmanlı iletişimlerin meydana gelmemesi için bu basit kodlama tekniği kullanılır. Böylece iletişim sırasında katmanlardan dolayı meydana çıkabilecek veri kaybı önlenir.

Base64 Encode

Temelde bir kodlama tekniği olmasına karşın Base64 birçok yazılımcı tarafından bazı verileri şifrelemek amacıyla da kullanılıyor. Özellikle ücretsiz olarak dağıtılan temaların içerisinde Footer linklerinin kaldırılmaması gibi farklı amaçlarla buraya ait olan kodlar base64 ile encode edilir. Encode edilmiş veriler tıpkı şifreli göründüğü için programlama bilgisine sahip olmayan kişiler bu kodları çözümleyemez ve kodlar üzerinde değişiklik meydana getiremez. Değişiklik meydana getirildiğinde de tasarım üzerinde bozulmalar meydana gelir.
PHP kodlama tekniğini kullanarak herhangi bir metni ve elementi encode etmek son derece basittir. Encode işlemi için boş bir PHP sayfası oluşturduktan sonra aşağıdaki örnek fonksiyonu kullanabilirsiniz;
<?php
base64_encode('şifrelenecekod')
?>

Base64 Decode

Base64 ile şifrelenmiş olan herhangi bir metni veya elementi yukarıdaki örneğin tersine olarak kullanılan bir PHP fonksiyonu sayesinde açığa çıkartabilmeniz mümkündür. Bu decode işlemini gerçekleştirmek için yeni bir PHP sayfası oluşturun ve aşağıdaki fonksiyonu kendinize göre düzenleyin;
<?php
base64_decode('Çözülecekkod')
?>
Şimdi bu kodu herhangi bir yerde çalıştırmanız Encode edilmiş olan kodların decode edilmiş şekilde karşınıza çıkmasına yardımcı olacaktır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/base64

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder