IMAP (Internet Message Access Protocol) ilk defa Mark Crispin tarafından Standford Üniversitesinde 1986 yılında geliştirilmiştir. IMAP de tıpkı POP protokolünde olduğu gibi uzakta bulunan bir e-mail sunucusundan maili almaya yardımcı olan protokoldür. IMAP'in daha güvenli ve SSL sertifikası kullanan protokol sürümüneyse IMAPS denir.
IMAP Mail
Gmail ve Outlook gibi daha birçok popüler mail dağıtım şirketlerinden bir mail hesabı edindiğinizde bu maile dışarıdan erişim göstermek için IMAP veya POP3 gibi farklı protokollerin kullanılması gerekir. IMAP, POP'a oranla eşzamanlama özelliğiyle çalışan bir protokol olması nedeniyle daha çok tercih edilmektedir.
Örneğin bir IMAP kullandığınızda maillerinizi hem mobil cihazlarınızdan hem de bilgisayarınızdan eş zamanlı olarak görüntüleyebilir, gönderdiğiniz mailleri ve klasöre taşımış olduğunuz mailleri her iki cihazdan da eş zamanlı olarak görüntüleyebilirsiniz. Böylece arada mailleriniz kaybolmaz ve hiçbir ileti gözünüzden kaçmamış olur.
IMAP protokolü için en son geliştirilmiş protokol IMAP4 olarak adlandırılan son sürümdür. IMAP varsayılan olarak 143 numaralı port'u kullanırken IMAP4 993 port numarasını kullanmaktadır.
IMAP Mail Ayarları
Kullandığınız maili farklı bir bilgisayar yazılımı veya mobil cihaz içerisinden IMAP ile kullanmak istiyorsanız mutlaka hizmet sağlayıcısının (ISP) bu konuda hazırlamış olduğu dokumana ulaşıp IMAP ayarları için gerekli olan sunucu adı ve Port değerlerine sahip olmanız gerekir. Bu sunucu adı ve port ayarları değerlerini, mailinizi ve şifrenizi yazdıktan sonra artık istediğiniz diğer tüm yazılımlar ve cihazlar üzerinden IMAP kullanarak girişinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/imap
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder