28 Nisan 2016 Perşembe

Swap Nedir?

Swap (Takas Alanısabit diskin üzerinde işletim sistemi tarafından veya kullanıcının işletim sistemi kurarken kendisinin ayırmış olduğu bölümdür. Swap alanı genellikle Linux işletim sistemi çekirdeği kullanan işletim sistemlerinin içerisinde kullanılmaktadır. Yeni Linux kullanıcılarının bolca kafasını kurcalayan disk alanlarından biri olan Swap'ın mantığı son derece basittir;
İşletim sistemi üzerinde işlenen verilerin tamamı RAM belleklerinden geçer. Bu verilerin RAM'e sığmaması durumunda işlemlerin devamlılığını sağlamak amacıyla Swap yani diğer adıyla takas alanı kullanılmaktadır.
Swap alanı sayesinde bilgisayar veya sunucunun RAM belleği yetersiz olmasına karşın işlemleri gerçekleştirmeye devam edebilme şansına sahip olacaktır. Swap alanı çoğunlukla RAM belleği düşük olan sistemler içerisinde kullanılır. Her ne kadar işlemlerin devamlılığını sağlayan önemli bir alan olarak görülse de sistemin Swap kullanılmasına ihtiyaç duyması halinde işlemler yavaşlayacaktır.
RAM'lerin veri okuma ve yazma hızları standart fiziksel disklere oranla çok daha yüksektir. İşletim sistemi RAM belleği yetersiz geldiği için Swap alanını kullandığında işlemler devam edecek fakat harddiskin okuma/yazma hızı RAM'e oranla kat kat düşük olduğu için işlemler sırasında yavaşlamalar meydana gelecektir.
Swap Alanları çoğu zaman işletim sistemi kurulumu aşamasında seçilir ve daha sonradan da kullanıcı tarafından düzenlenebilir. Linux işletim sisteminde bu alanı kullanıcının kendisi belirleyebilme lüksüne sahipken Windows kullanıcıları bu alanı kurulum ekranında görmezler ve daha sonradan üzerinde düzenlemeler gerçekleştirmezler.

Swap Alanı Ne Kadar Olmalıdır?
Swap alanı konusunda eski sistemlerle ilgili alışkanlıklar ve anlatımların bolca olması nedeniyle yanlış bir mantık hatası bulunmaktadır. Swap alanı RAM Belleğinin 1.5 katı veya 2 katı olmalıdır ifadesi tamamen yanlıştır.
Swap alanı belirlerken asıl kriter daima sistem ve ihtiyaçlar olmalıdır. Şayet kullanılan sistemin RAM Belleği 2 GB'dan daha düşükse Swap alanına o zaman ihtiyaç duyulabilir. 2GB'dan daha yüksek RAM belleğine sahip olan sistemlerde Swap alanının hiç oluşturulmaması veya çok düşük boyutlarda oluşturulması herhangi bir sorun teşkil etmez. Örneğin 8 GB RAM belleğine sahip bir bilgisayar zaten çok ağır işlemler sonucunda bu 8 GB belleği dolduracaktır. Hatta yapılan işlemler daha pasif işlemlerden oluşuyorsa Swap muhtemelen sistem tarafından hiç kullanılmayacaktır. Otomatik olarak 8 GB için 16 GB'lık Swap alanı oluşturduğunuzu düşünürsek sabit diskiniz içerisinde yer alan 16 GB'lık bir alan boş yere Swap alanına ayrılacaktır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/swap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder