AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) XHTML, CSS, DOM, XML ve XSLT'nin kullanımı sonucunda ortaya çıkan web tabanlı uygulamaların geliştirilmesinde faydalanılan bir yöntemdir. Birçok kişinin bir programlama dili olarak sunmasına karşın Ajax tam olarak bir programlama dili değil bir yöntem ve bir framework'tür.
Ajax, başta Facebook ve Gmail ve Outlook olmak üzere birçok servis içerisinde günlük hayatta defalarca karşılaştığımız bir yöntemdir. Ajax sayesinde belli bir form yalnızca kendi başına güncellenebilir. Örneğin Gmail'i kullandığınızda gelen mailler kısmında AJAX kullanıldığı için yeni bir mail adresinize ulaştığında sayfanın yeniden yüklenmesine gerek kalmaksızın anında yeni mail AJAX kullanılan alan içerisine yansıtılabilir.
Ajax, büyük veya küçük fark etmeksizin birçok web sitesi ve web yazılımı içerisinde kullanılır. Kullanıcıları sayfayı yenileme derdinden kurtaran ve aktif formların meydana gelmesine yardımcı olan Ajax sayesinde hem sayfayı sürekli yenileme zorunluluğumuz ortadan kalkar. Böylece web sunucusu üzerinde daha az yenileme meydana geldiği için daha az sorgu işlemi gerçekleştirilir. Bu da web sunucusunun yükünü büyük ölçüde azaltır.
Ajax Dersleri
AJAX'ı öğrenmeye hemen başlamak istiyorsanız tercih edebileceğiniz birçok farklı yöntem var. Eğer diğer programlama dillerinden herhangi birine aşinalığınız varsa o halde W3Schools'un baştan sona hazırladığı Ajax dersleri sayesinde giriş ve orta seviyede Ajax bilgisine sahip olabilirsiniz. Tabii, bir de Türkçe kaynaklar konusunda Ajax hakkında yazılmış birçok içerik sayfası mevcut. Çok az bir araştırmayla Türkçe birçok online kaynağa erişebilirsiniz. Yazılı bir kaynak arıyorsanız Selçuk Özdemir'in kaleme almış olduğu Ajax veya Nicholas C. Zakas'ın Ajax Herkes İçin isimli kitaplarını deneyebilirsiniz.
Ajax Örnekleri
AJAX'ın en yaygın örneklerinden birini de popüler olarak kullandığımız sosyal medya siteleri içerisinde görebiliriz. Çoğu zaman sayfayı komple yenilememize gerek kalmadan yayın akışımız üzerinde yeni güncelleme ve içeriklerin yansıdığını görürüz. İşte bunun yapılması için AJAX yöntemine başvurulmaktadır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/ajax
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder