HD (High Definition) yüksek netlik veya yüksek çözünürlük şeklinde Türkçeye çevirebileceğimiz bir görüntü terimidir. Bilgisayarlarımızdan telefonlara ve telefonlarımızdan televizyonlara kadar HD kavramını artık hemen her yerde görüyoruz. Peki, aslında bu HD dediğimiz kavram tam olarak nasıl meydana geliyor?
HD görüntü, standart bir görüntüye göre daha net çizgiler ve daha gerçekçi renklerle birlikte kullanıcıya sunuluyor. Böylece istenen gerçekçilik efekti daha üst çizgide kullanıcılara aktarılabiliyor. Eskiden ülkemizdeki televizyon kanallarının neredeyse tamamı PAL şeklinde kısaltmayla tanımladığımız bir görüntü kalitesinde yayın yapıyordu. Şimdiyse artık televizyon kanallarının büyük bir çoğunluğu HD yayını destekleyen kanal frekanslarına sahip.
HD bir görüntüyü görüntülemek için öncelikle cihazımızın yeteri kadar pikseli sunabilme özelliğine sahip olması gerekiyor. Yani, ekranı kalitesiz ve yeteri kadar pikselden meydana gelmeyen cihazlar siz her ne kadar HD bir kanalı veya videoyu görüntülemeye çalışırsanız çalışın size gerçek bir HD deneyimini sunmayacaktır.
Cihazların ve yayınların HD olma ölçütü konusunda biz kullanıcılara daima yardımcı olan bazı rakamlar var. Bunlar 480P, 720P ve 1080P gibi değerlerdir. Bu değerlerin her biri o yayının veya cihazın görüntüyü bize aktaracak piksel yoğunluğuyla ilgilidir. Sizin cihazınız 1080P kapasitesine sahip olmasına karşın ekranınızdan 480P değerine sahip bir medya oynatırsanız alacağınız görüntü kalitesi yine 480P olacaktır. Bunun en basit şekilde testini YouTube ile yapabilirsiniz. YouTube'da açacağınız 720p ile 1080P'lik bir görüntü arasında çok büyük farklar göreceksinizdir. Çünkü 1080P olarak cihazınıza ulaşan görüntü daha nettir, renkler gerçeğe daha yakındır ve saniye başına düşen kare miktarı daha yüksektir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/hd
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder