29 Şubat 2016 Pazartesi

Windows Server 2008 Nedir? Windows Server 2008 İndir ve Windows Server 2008

Windows Server 2008, web sunucuları içerisinde kullanılan Microsoft tarafından üretilmiş bir işletim sistemi sürümüdür. 2008 Yılında çıkışını yapmış olan işletim sistemi bir önceki sürümü olan Windows Server 2003'ten tam 5 yıl sonra çıkartılmıştır. Windows Server 2008'in çıkışından hemen hemen bir yıl sonra farklı bir sürümü olan Windows Server 2008 R2 isimli sürümü çıkmıştır.

Windows Server 2008 İndir

Windows Server 2008'i doğrudan Microsoft üzerinden indirebilmeniz mümkündür. Hemen http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=11093  linkini takip ederek indirme işlemini başlatabilirsiniz. Bu linkten indireceğiniz Windows Server 2008 sürümü, resmen Windows tarafından sunulan 180 günlük deneme sürümüdür.

Windows Server 2008 Kurulumu

Windows Server 2008'in kurulum medyasını indirdikten sonra bir DVD içerisine yazdırın. Daha sonra bu DVD medyasını sunucuya yerleştirip, boot menü içerisinden DVD seçeneğini birincil olarak ayarladıktan sonra sunucuyu tekrardan başlatın.
Yeniden başlatma esnasında Windows Server 2008 boot edilmeye başlanacak ve kurulum ekranı karşınıza gelecektir. Kurulum ekranında sizi tamamen görsel bir arayüz karşılayacak ve kurulum işlemi tıpkı normal bir Windows sürümü gibi yapılacaktır. İlk başta Enter adımıyla kurulum işlemine geçin ve daha sonradan kullanım sözleşmesini kabul edin. Lisans anahtarı için gerekli olan kısmı atlayıp disk bölümleme kısmını kendi tercihlerinize göre düzenleyin. Son adımdaysa kurulumun sonlanmasını bekleyin.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/windows-server-2008

Windows Server 2003 Nedir? Windows Server 2003 İndir ve Windows Server 2003 Kurulumu

Snapchat Nedir? Snapchat Nasıl Kullanılır ve Snapchat Silme

Snapchat, arkadaş listenizde yer alan kişilere fotoğraflar, resimler ve video klipler göndermenizi yardımcı olan popüler bir mobil uygulamadır. Snapchat'i diğer video ve fotoğraf paylaşma uygulamalarından farklı kılan özelliği gönderdiğiniz fotoğraf ve videolara süre sınırı koyabiliyor olmanız ve kolayca düzenleyebiliyor olmanızdır.

Snapchat Nasıl Kullanılır?

Snapchat'i App Store veya Google Play aracılığıyla indirdikten sonra kayıt olma işlemine geçebiliriz. Snapchat uygulamasını açtıktan sonra Kayıt ol seçeneğine tıklayın. Daha sonra mail adresinizi ve şifrenizi yazın. Bir sonraki gelen ekrandan ise kullanıcı adınızı seçerek Snapchat'e giriş yapabilirsiniz.
Snapchat sunduğu alternatif yöntemlerle kısa sürede tanıdığınız arkadaşlarınızı bulmanıza yardımcı olacaktır. Arkadaşlarınıza da Snapchat hesabınız içerisinde yer verdikten sonra artık Snapchat'i kullanmaya hazırsınız demektir.

Snapchat İçerisindeki Temel Özellikler
  • Filtre Ekleme: Instagram ve diğer uygulamalardaki kadar fazla olmasa da Snapchat içerisinde de fotoğraflarınızı filtreleyerek onlara daha hoş bir görünüm kazandırmanız mümkün.
  • Çizim Yapma: Çizim özelliği sayesinde istediğiniz fotoğraf veya video üzerinde renkli spektrum sayesinde istediğiniz çizimleri meydana getirip, daha sonradan bu görsel dosyayı arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
  • Yazı Ekleme: “T” işaretiyle yer verilmiş olan yazı ekleme komutunu kullandığınızda fotoğraf veya video dosyalarının içerisine onları kişiselleştirmeye yardımcı olacak olan yazı penceresini açıp, görsellerinize renk katabilirsiniz.
Bu özellikleri keşfettikten sonra artık Snapchat'i kullanma aşamasına geçebilirsiniz. Şimdi isterseniz arkadaşlarınızla paylaşmak için yeni Snap'ler hazırlayabilir, isterseniz de arkadaşlarınızla canlı sohbet veya videolu sohbetler gerçekleştirebilirsiniz. Her gönderinize mutlaka zaman sınırı eklemeyi de unutmayın, bu içeriklerinizi çok daha güvenli kılacaktır.

Snapchat Silme

Snapchat üzerindeki hesabınızı tamamen silmek için https://www.snapchat.com/a/delete_account/ adresine tekrardan hesabınızla birlikte giriş yapın. Giriş işlemi sonrasında yapacağınız onaylama sonrasında Snapchat hesabınız tamamen silinecektir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/snapcat

Orkut Nedir? Orkut Ne İşe Yarar?

Orkut, Google'ın sahibi ve yöneticisi olduğu Orkut Büyükkökten isimli Türk Google çalışanının meydana getirdiği birsosyal ağ sitesiydi. Orkut'un temel amacı insanları yeni kişilerle tanıştırmaya yardımcı olmak bu sırada da eski arkadaşlarına kolayca ulaşabilmelerini sağlamaktı. Kısa bir süre içerisinde tüm dünyadan trafik alan ve milyonlarca kayıtlı üyeye sahip olan internet sitesi en çok Hindistan ve Brezilya ülkelerinden trafik alıyordu. 2014 yılına gelindiğinde ise Google artık projenin hayatını yitirdiği konusunda bir karara vardı ve Orkut'un 30 Eylül 2014 yılında servis dışı bırakılacağını resmen duyurdu.

Orkut Ne İşe Yarar?

Orkut eskiden oldukça kaliteli bir sosyal ağ olmasına karşın günümüzde tıpkı bir sözlük yapısına benzeyen yapısıyla aktif olduğu zamanlarda en çok hizmet sunduğu Brezilya'ya hizmet sunmaktadır. Web sitesine bugün hala farklı ülkelerden de İngilizce diliyle giriş yapabilmek mümkün ancak web sitesinin içeriklerinin çoğunluğunun İngilizce olmaması nedeniyle pek popüler olduğu ve artık geçerli bir kullanım alanına sahip olduğu söylenemez.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/orkut

28 Şubat 2016 Pazar

Myspace Nedir? Myspace Nasıl Kullanılır?

Myspace kullanıcılarına arkadaşlık ağı, kişisel profiller, bloglar, gruplar, fotoğraflar, müzikler ve videolar gibi bir çok öne çıkan hizmeti sunan köklü bir sosyal ağ sitesidir. Özellikle internetin yenice aktif bir hal almaya başladığı yıllar içerisinde en geniş sosyal ağlardan biri olmayı başaran Myspace 2005 yılında 580 Milyon DolarNews Corporation tarafından satın alındı.
 Bu süreçten sonra sahip olduğu gelişmelerle daha da çok büyümeyi başaran Myspace, 2005 yılından 2008 yılına kadardünyanın en büyük sosyal ağı unvanını taşıdı. Aynı yıl içerisinde Google tarafından yapılan bir açıklamaya göre Myspace, Amerika Birleşik Devletleri içerisinde en çok aranan ve ziyaret edilen internet sitesi haline gelmiştir. Daha sonraları ortaya çıkan ve insanlara daha gelişmiş özellikler sunan farklı konsepte sahip sosyal ağ Facebook hiç kuşkusuz Myspace öyküsünün sonunu yazan kahraman haline gelmiştir. Daha geniş ve tüm dünyadan kullanıcılara ev sahipliği yapan Facebook sonrasında mega trafikli bir sosyal ağ olan Myspace sıradan bir sosyal ağ haline gelmiştir. Myspace bugün hala internet kullanıcılarına çizgisini bozmadan sunduğu kalitesinde hizmet vermeye devam ediyor, tabii artık eskisi kadar popüler olmadığı kesin.

MySpace Nasıl Kullanılır?

1-Üye Olun
MySpace'in sihirli ve nostaljik dünyasından kendinize bir yer almak istiyorsanız ilk etapta kayıt işleminizi tamamlamanız gerekiyor. MySpace'in resmi web sitesine giriş yaptıktan sonra kendinize temel bir Myspace hesabı açarak MySpace'in dünyasına katılmak için gerekli ilk adımı atabilirsiniz.
2-Arkadaşlarınızı Ekleyin
Hesabınızı tamamen aktif hale getirdikten sonra MySpace üzerinde çevrenizi kurmak için de hazırsınız. Şimdi e-posta adresiniz içerisindeki kontaklarınızı kullanarak veya diğer opsiyonları deneyerek MySpace üzerinde yer alan arkadaşlarınızı ağınıza dahil edebilirsiniz. Üstelik, MySpace'de arkadaşlarınızı eklerken “okul” veya “” gibi farklı kategoriler altında arkadaşlarınızı toplayabilmeniz de mümkün.
3-Yeni Kişilerle Tanışın
Çok fazla çevreniz yoksa ve yeni kişilerle tanışmak istiyorsanız MySpace bu konuda size yardımcı olabilir. MySpace'in arama motorunu kullanarak istediğiniz belli kriterlere göre arkadaşlar arayabilir veya MySpace içerisinde yer alan forum toplulukları sayesinde yeni kişilerle tanışabilirsiniz. İlk defa kontak kurduğunuz veya gerçekten ilginizi çeken kişileri de kolayca arkadaş olarak ekleyebilirsiniz.
4-Harika bir Profil Oluşturun
MySpace içerisindeki profiliniz diğer birçok sosyal ağdakinden daha özgür bir tasarıma sahiptir ve size ilgi duyan insanlara kendinizi anlatmanız için harika bir fırsat sunar. Profil sayfanız içerisinde bir fotoğraf galerisine yer verebileceğiniz gibi dilerseniz otomatik olarak profilinizi ziyaret edenlerin görebileceği bir video klip yükleyebilirsiniz. Kendi blogunuz sayesinde düşüncelerinize her an yer verip, bu yazılarınıza profil sayfanızdan linkler sunabilirsiniz. Tüm bunlara yorum yapan diğer arkadaşlarınız sayesinde de profilinizi çok daha etkileyici bir kılıfa sokabilirsiniz.
5-MySpace'de Yapabileceğiniz Diğer Şeyler
Kendinize gerçekten etkileyici bir MySpace profili oluşturup arkadaşlarınızla bağ kurmaya başladıktan sonra MySpace'i çok daha aktif kullanabileceğiniz birçok özelliğin olduğunu göreceksiniz. İster en sevdiğiniz sanatçıların MySpace sayfalarını ziyaret edin, isterseniz de yakınlarınızda gerçekleştirilen etkinliklerden haberdar olun. Hatta MySpace'de hemen oynamaya başlayabileceğiniz oyunlar bile mevcut!
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/myspace

FreeBSD Nedir? FreeBSD İşletim Sistemi ve FreeBSD Kurulumu

FreeBSD, tıpkı Linux dağıtımlarında olduğu gibi bir şirket yerine topluluk tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu işletim sistemidir. BSD açımıyla “Berkeley Software Distribution” anlamına gelmektedir.

FreeBSD İşletim Sistemi

FreeBSD işletim sistemi hem kişisel bilgisayarlar hem de ağ sunucuları içerisinde kullanılabilen bir işletim sistemidir. AT&T'nin Research Unix'inin açık kaynak kodlarından meydana getirilmiştir ve birçok ev kullanıcısından uzman kullanıcıya kadar herkese uygun bir işletim sistemdir. FreeBSD, bugün popüler olarak kullanılan Linux dağıtımlarının aksine Unix'den kopya bir işletim sitemi değildir ve kendi kaynak kodları tamamen bağımsız özgün bir sistemdir. Yüksek performansı ve sunduğu geniş güvenlik önlemleri, kolay kullanımı nedeniyle FreeBSD bugün kişisel kullanıcıların yanı sıra birçok dünyaca ünlü şirket tarafından da (Örn; Yahoo!) kullanılmaktadır. FreeBSD işletim sisteminin günümüzde farklı dağıtım sürümleri bulunmaktadır;
  1. FreeBSD: Yüksek performansın yanı sıra son kullanıcılar için tasarlanmıştır. Birçok FreeBSD kullanıcısının favori ihtiyaçlarını karşılayan işletim sistemidir. Sıklıkla ev kullanıcıları tarafından tercih edilmektedir.
  2. NetBSD: Taşınabilirliği hedefine alan işletim sistemidir. Son derece basit ve sade bir tasarıma sahiptir. 50'yi aşkın işlemci mimarisini destekler ve özellikle bilim laboratuvarları içerisinde kullanıldığı görülmüştür.
  3. OpenBSD: İsminin aksine OpenBSD içerisinde hiçbir açığı barındırmayan güvenlik özelliğiyle öne çıkan işletim sistemidir. Bu işletim sistemini genellikle bankalar ve bilişim konusunda ileri seviye mühendisleri kullanmaktadır.

FreeBSD Kurulumu

FreeBSD'yi bilgisayarınız için kurmak istiyorsanız http://www.pcbsd.org/en/download.html sayfasını ziyaret ettikten sonra kurulum için gerekli olan ISO yansıması dosyasını indirebilirsiniz. ISO yansıma dosyasını indirdikten sonra bu dosyayı herhangi bir yazılımla CD/DVD'ye yazdırabileceğiniz gibi dilerseniz tamamen ücretsiz olan Rufus yazılımını kullanarak da USB belleğe yazdırarak kurulum aşamasına geçiş yapabilirsiniz.
FreeBSD'yi bir medyaya yazma işlemini tamamladıktan hemen sonra;
  1. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve bilgisayarınız başlarken kurulum medyasını otomatik olarak görmezse BIOS üzerinden birinci boot (First Boot Device) seçeneğini kurulumu neyle gerçekleştirecekseniz ona göre ayarlayın.
  2. Kurulum ekranına geçtiğiniz ilk aşamada dil penceresinden dil seçimi yapın.
  3. Bir sonraki ekranda kurulumu bilgisayar için yapıyorsanız Desktop, bir ağ sunucusu için yapıyorsanız Serverseçeneğini seçin.
  4. Sonraki ekranda kurulum yöneticisi size bilgisayarınızdaki hangi donanımların FreeBSD ile uyumlu olup olmadığını gösterecektir.
  5. Daha sonraki ekranda diskinizi bölümle işlemi için sihirbaz ekranını karşınıza getirecek ve kurulum işlemine başlanacaktır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/freebsd

Linkedin Nedir? Linkedin İş İlanları ve Linkedin Kapatma

LinkedIn, 2003 yılında yayın hayatına başlayan iş dünyası odaklı bir sosyal ağ sitesidir. İlk başta profesyonel bir iş ağı olarak internet dünyasına giriş yapan web sitesi daha sonradan konseptini sosyal ağ sitesi olarak yeniledi ve her geçen yıl rakamlarını katlayarak yayın hayatına devam etti. 2006 yılından 2015 yılına kadar geçen süreç içerisinde LinkedIn 20 milyon daha kullanıcıyı sistemine dahil etti ve 2015 yılı raporlarına göre toplamda 200 farklı ülkeden 364 milyon kullanıcıya sahip oldu. LinkedIn şuanda aralarında Türkçe'nin de yer aldığı toplamda 24 dilde destek sunuyor.

LinkedIn İş İlanları
Profesyonel bir iş ağı olması ve ayrıca sosyal ağ olma niteliğini taşıyan LinkedIn günümüzde hangi alandan olursa olsun iş fırsatı yakalamak için kullanılabilecek en verimli platformların başında yer alıyor. https://tr.linkedin.com/job/ linkini ziyaret ettikten sonra belirlediğiniz kriterlere oranla iş araması gerçekleştirebiliyorsunuz. LinkedIn üzerinde kaliteli bir profilinizin olması ve LinkedIn'i aktif olarak kullanmanız da yine LinkedIn ile kısa sürede profesyonel iş hayatına atılmanız için önemli bir adım.
LinkedIn Hesabı Kapatma
LinkedIn hesabınızı kapatmak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek hesabınızı sonlandırabilirsiniz;
  1. LinkedIn üzerinde kapatmak istediğiniz hesapla oturum açın.
  2. Oturumunuzu açtıktan sonra gizlilik & ayarlar sayfasına giriş yapın.
  3. Sayfanın sol alt tarafında yer alan zırh simgesinin yanındaki hesap linkine tıklayın.
  4. Bu sayfada faydalı linkler bölümünü göreceksiniz, bu kısmın hemen altındaki hesabınızı kapatın linkine tıklayın.
  5. Son olarak onaylama işleminizi tamamlayın, LinkedIn hesabınız bu işlemleri tamamladığınızda tamamen sonlandırılacaktır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/linkedin

Flickr Nedir? Flickr Nasıl Kullanılır?

Flickr, birçok internet kullanıcısının ücretsiz olarak fotoğraflarını ve videolarını barındırabileceği bir web servisidir. İlk defaLudicorp tarafından 2004 yılında meydana getirilen Flickr projesi daha sonradan Yahoo şirketi tarafından satın alınmış ve bugün hala Yahoo markası altında gelişimini sürdürmektedir. Şirketin açıklamış olduğu 2013 yılı raporlarına göre Flickr 87 milyon üyeye sahip ve her gün 3.5 milyondan fazla internet kullanıcısına servisinin kapılarını açıyor.
Flickr'ın ayrıca mobil sürümlerde de kullanılabilir iOS, Android ve Windows Phone uygulamaları yer alıyor. Uygulaması olmayan cihazların da kolayca Flickr'a giriş yapabilmesi için responsive uyumlu web sitesi bulunmaktadır.

Flickr Nasıl Kullanılır?

Flickr'ı kullanmak için ilk adımda üyelik işlemimizi gerçekleştirmemiz gerekiyor. Flickr'ın web sitesi veya mobil uygulamaları içerisinden “kayıt ol” seçeneğinin yardımıyla kayıt adımına geçiş yapabiliyorsunuz. Eğer daha önceden bulunan bir Yahoo hesabınız varsa Flickr'a doğrudan bu hesabınızı kullanarak da giriş yapabiliyorsunuz.
Flickr'a giriş yaptıktan hemen sonra artık arkadaşlarınız bağ kurabilir, onların paylaştıkları herkese açık gönderili görebilir ve dahası kendi video ve resim dosyalarınızı depolamaya başlayabilirsiniz. Flickr'ın gelişmiş etiketleme sistemi sayesinde fotoğraflarınızı kategorize edebilir ve tüm fotoğrafla video albümlerinizi organize hale getirebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/flickr

27 Şubat 2016 Cumartesi

Xing Nedir? Xing Açma ve Xing Üyelik Silme

XING, kariyer odaklı olarak geliştirilmiş bir sosyal ağ sitesidir. Prensip olarak tıpkı Linkedin benzeri bir işleyişe sahip olan XING'i 200'den fazla ülkeden insan kullanıyor ve aralarında Türkçe'nin de yer aldığı birçok yaygın dilde destek sunuyor. XING kullanıcılarına profiller, gruplar, tartışma ortamları, forumlar ve etkinlik organizenin yanı sıra birçok sosyal ağ sitesinin sunmuş olduğu diğer ortak özellikleri sunuyor.
XING sayesinde iş arayan veya iş veren olarak platforma dahil olabilmeniz de mümkün. Böylece çok daha kısa süre içerisinde iş dünyası odaklı sosyal ağdan fırsatları yakalayabilmeniz mümkün oluyor. Her ne kadar 200'ün üzerinde ülkeden kullanılıyor olsa dahi XING'in %70 oranında ziyaretçileri AlmanyaAvusturya ve İsviçre üzerinden gelmektedir.

Xing Üyelik Açma

Xing'in artık Türkçe dil desteği olduğu için bu web sitesini kullanmak diğer birçok sosyal ağdaki gibi oldukça kolay olacaktır. https://www.xing.com/tr internet adresini ziyaret ederek hem Türkçe dil sürümlü web sitesine ulaşabilirsiniz hem de karşınıza gelen ilk ekran yardımıyla anında kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz.

Xing Üyelik Silme

Xing hesabınızı silmek istiyorsanız http://www.xing.com/app/user?op=cancel bağlantısını takip edebilirsiniz. Bu bağlantıya tıkladıktan hemen sonra Xing hesabınızla giriş yapıp üyeliğinizi silmek istediğinizi onaylayabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/xing

Windows Güvenlik Duvarı Nedir? Windows Güvenlik Duvarı Ayarları ve Windows Güvenlik

Windows güvenlik duvarı, Windows işletim sistemleri içerisinde yer alan bir güvenlik yazılımıdır.
Microsoft'un resmi ürünü olan ve hala gelişimine devam edilen Windows işletim sistemleri, bir kişisel bilgisayar kullanıcısının ihtiyacı olabileceği birçok temel yazılımla birlikte sunulmaktadır. Özellikle yeni nesil teknolojide güvenlik risklerin sayısının oldukça fazla olması nedeniyle Microsoft kullanıcıları kimlik avı ve diğer tehditlere karşı korumak için kendi güvenlik yazılımını varsayılan olarak sunmaktadır.

Windows Güvenlik Duvarı Ayarları

Windows işletim sistemleri içerisinde Denetim Masası'na eriştikten sonra Windows Defender'a giriş yaparak bilgisayarınızın ana koruyucu güvenlik yazılımına ulaşabilirsiniz. Buradan hem anlık korumayı takip edebilir hem de dilerseniz Windows'un varsayılan güvenlik duvarı uygulamasını devre dışı bırakabilirsiniz.

Windows Güvenlik Duvarı Kapatma

Başlat menüsü aracılığıyla Denetim Masası ögesine giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “güvenlik duvarı” yazın. Karşınıza gelen arama sonuçlarından Windows ve Güvenlik Duvarı seçeneğine tıklayın. Şimdi buradan “ Windows Güvenlik Duvarı'nı devre dışı bırak” seçeneğine tıklayın. Bu tıklamayı da gerçekleştirdiğinizde güvenlik duvarı kapatılacak ve bilgisayarınızın risk altında olduğunu söyleyen bir ibare bildirim alanına gelecektir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/windows-guvenlik-duvari

StumbleUpon Nedir? StumbleUpon Açma ve StumbleUpon Hesap Silme

StumbleUpon, sizin ilgi alanınızı baz alarak size yeni internet sayfaları ve blogları öneren bir sosyal ağdır. Yerli ve yabancı birçok servisi içerisinde barındıran StumbleUpon her ne kadar sosyal ağ tanımının altında yer alıyorsa da yalnızca bir sosyal ağ değildir. StumbleUpon'ın aynı anda da bir sosyal arama motoru ve sosyal imleme sitesi olduğunu da belirtmek gerekir.  StumbleUpon ile yeni şeyler keşfedebilir ve bu keşifleri beğenebilir veya yorumlayabilirsiniz. Sosyal imleme özelliği sayesinde tıpkı Pinterest'de olduğu gibi istediğiniz web sitelerini veya sayfalarını yer imlerinize ekleyerek bu sitelere daha sonradan da kolayca erişebilirsiniz.

StumbleUpon Hesap Açma

www.stumbleupon.com internet sitesine ilk girişinizde tıpkı Twitter'da olduğu gibi bir kayıt ve giriş ekranı sizleri bekliyor. Burada yer alan formu doldurup onay butonuna basarak StumbleUpon hesabınızı oluşturabileceğiniz gibi dilerseniz Facebook hesabınızı da kullanarak doğrudan StumbleUpon dünyasında yer almaya başlayabilirsiniz. StumbleUpon'a doğrudan kayıt seçeneğini kullanacaksanız mail adresinizin de mutlaka erişilebilir olduğundan emin olun. Zira kaydınızı doğrulamak amacıyla StumbleUpon size bir aktivasyon maili gönderecektir. Aktivasyon mailindeki linke tıkladıktan sonra üyeliğinizi tamamen kullanılabilir hale getirebilirsiniz.

StumbleUpon Hesap Silme

StumbleUpon üzerinde bulunan hesabınızı silmek istiyorsanız https://www.stumbleupon.com/settings/delete-accountlinkine mobil veya bir bilgisayar üzerinden giriş yaparak hesabınızı silmenin ilk adımını atabilirsiniz. Bu linkten silme işleminizi onayladıktan sonra hesabınız 14 günlük bir buzluk dönemine girecektir. 14 gün içinde dilerseniz hesabınızı tekrardan aktif hale getirebileceksiniz, 14. günden sonraysa StumbleUpon hesabınız tamamen sonsuzluğa uğurlanacak.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/stumbleupon

Parallels Nedir? Parallels Şirketi ve Parallels Plesk

Parallels, sanallaştırma teknolojisi alanında dünyanın öncü firmalarından biridir. 2008 Yılına kadar firmanın adı SWsoftolarak biliniyordu ardından şirketin aldığı bir kararla birlikte şirketin adı Parallels şeklinde değiştirildi. Bu yapılan değişim sadece şirketin adını değil aynı zamanda geniş ürün yelpazelerini de kapsamıştır. İsim değişikliğinden sonra şirket bu isim değişikliğini tüm ürünlerine yansıtmıştır.

Parallels Şirketi

2008 yılından sonra Parallels olarak bilinen şirket sanallaştırma teknolojisi konusunda yaptığı çalışmalarla biliniyor. Şuanda Amerika, Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, Çin, Rusya, Avustralya ve Ukrayna olmak üzere toplamda 15 ofisi ve 1000'den fazla çalışanı bulunuyor. 
2015'in Mart ayında alınan radikal kararlardan biri sonrasındaysa şirket iki farklı marka olarak bölündü. Servisle ilgili kısımOdin markası altında Plesk gibi ürünlerle devam ederken, Parallels asıl sanallaştırma teknolojisiyle ve aynı ismiyle piyasada yer tutmaya devam ediyor.

Parallels Plesk

İnternet dünyasında sıklıkla Windows sunucuların hakim olduğu zamanlar içerisinde, bu sunucuların hosting yönetim paneli olarak birçok kişi Parallels'in kaliteli ürünü Plesk'i kullanıyordu.  İlerleyen yıllarla birlikte Plesk'de Windows sunuculardan alınan verimin düşmesiyle birlikte Linux desteğiyle ortaya çıktı ve Linux sunucular için de destek sunmaya başladı. Plesk panel artık Parallels altında değil farklı bir şirket olan Odin'in altında bulunmaktadır.
Plesk panel hakkında daha detaylı bilgi için wmaraci.com/nedir/plesk linkini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/parallels

26 Şubat 2016 Cuma

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemleri ve İşletim Sistemi Kurulumu

İşletim sistemi bir bilgisayarın veya bilgisayar mantıklı çalışan cihazın içerisinde yer alan ana yazılımdır. İşletim sistemi bilgisayarın donanımlarıyla yazılımları ve hatta kullanıcı arasındaki en büyük köprü yazılımıdır. Bir bilgisayar içerisinde işletim sistemi yer almadan da kullanılabileceği gibi günlük kullanım veya profesyonel bir kullanım için mutlaka içerisinde bir işletim sistemi yüklü olmalıdır.

İşletim Sistemleri

Günümüzde bilgisayarlar ve mobil cihazlar için farklı farklı işletim sistemleri kullanılmaktadır. Her işletim sistemi kullanıcının kendi tercihinde olabileceği gibi hiçbir işletim sisteminin bir diğerinden daha üstün olduğunu kesin bir dille ifade edemeyiz. Günümüz itibariyle bakacak olursak şu işletim sistemleri en çok kullanılan işletim sistemleri arasında yer almaktadır.
  1. Windows İşletim Sistemleri; Microsoft'un ürünü olan işletim sistemleridir. Ülkemizde ve dünya çapında popüler bir kullanım ağına sahip olduğu gibi donanım desteği konusunda sıkıntı yaşanmayan işletim sistemlerinden biridir.
  2. Mac OS X; Apple'ın yalnızca kendi ürünü olan bilgisayarları içerisinde kullanılması için tasarlanmış bir işletim sistemidir. Diğer bilgisayarlara kurulması oldukça zor olan (Hackhintosh) Mac OS X hem gelişmiş hem de kullanıcılara sunduğu basitliğiyle bilinen işletim sistemidir.
  3. Linux Tabanlı İşletim Sistemleri; Unix'e benzeyen fakat tam olarak Unix şeklinde adlandırılmayan, (genellikle) özgür yazılım lisansıyla ücretsiz olarak sunulan işletim sistemleridir. Linux tabanlı işletim sistemlerinin en popüleri Debian ve Ubuntu dağıtımıdır.

İşletim Sistemi Kurulumu

Bilgisayarın içerisine bir işletim sistemi kurmak sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Aşağıdaki sayfalardan işletim sistemi kurulum anlatımlarına ulaşabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/isletim-sistemi

Güvenlik Duvarı Nedir? Güvenlik Duvarı Ayarları ve Güvenlik Duvarı Kapatma

Güvenlik duvarı herhangi bir ağın üzerindeki gelen ve giden trafiğin takibini gerçekleştiren, bu ağ üzerindeki olası güvenlik açıklarına karşı bilgisayarı koruyan yazılımların tümüne verilen isimdir. Güvenlik duvarı bir bilgisayarın sadece ağ üzerinden gelecek olan tehditlere karşı savunmakla görevlidir. Güvenlik duvarının aktif olduğu süreç içerisinde kullanıcılar internetten gelebilecek olan tehditlere karşı bu yazılımlar sayesinde korunabilir ve tetikte olabilirler.

Güvenlik Duvarı Ayarları

Windows işletim sistemi içerisinde kullanıcıları her türlü internet tehdidinden koruyan bir güvenlik duvarı yazılımıWindows Defender ile birlikte geliyor. Bilgisayarınızın denetim masası içerisinden Windows Defender'a giriş yaptığınızda bu güvenlik duvarına ilişkin ayarları görebilir, istediğiniz zaman güvenlik duvarının çalışmasını durdurabilir veya engelleyebilirsiniz.
Diğer işletim sistemlerindeyse kullanılan aktif bir güvenlik duvarı varsa yazılımın ayarlar menüsüne erişerek yazılımın size hangi seçenekleri sunduğunu görebilir, bu seçenekleri düzenleyerek kendiniz için en güvenli olan seçeneklerle yazılımın sizi korumasını sağlayabilirsiniz.

Güvenlik Duvarı Kapatma

Bilgisayarınızın içerisindeki güvenlik duvarını kapatmak için bilgisayarınızın içerisinde kullanılan güvenlik duvarının(Windows için örneğin Windows Defender) seçeneğine ulaşmanız ve gelişmiş ayarlar sekmesinden güvenlik duvarını kısmi veya tamamen kapatabilmeniz mümkün olacaktır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/guvenlik-duvari

Foursquare Nedir? Foursquare Mekan Silme ve Foursquare Hesap Silme

Foursquare konumunuzu baz alarak yakınınızda hangi mekanların olduğunu gösteren bir sosyal ağ servisidir.Swarm'dan sonra kendini tekrar eski çizgisine oturtmayı başaran Foursquare yakınlarınızda olan en iyi mekanları bulup, harika deneyimler geçirmenize yardımcı oluyor. Tıpkı sizler gibi diğer sosyal ağ kullanıcıları gittikleri mekanları puanlıyor ve bu mekanlardaki yapılması/yapılmaması gerekenler hakkında size notlar bırakıyor. Daha sonradan sizler de bu notları değerlendirerek kendinizce en iyi mekanlara giden yolu bulabiliyorsunuz.

Foursquare Mekan Silme

Foursquare'de gittiğiniz bir mekan hakkında detay düzenlemesi yapmak veya bu mekanı silmek istiyorsanız dilerseniz mobil uygulamayı dilerseniz de www.tr.foursquare.com internet adresini kullanabilirsiniz. Üye giriş yaptıktan sonra profil sayfanızı ziyaret edin ve son check in yapılmış mekanlar arasından silmek istediğiniz mekanı bulun. Silmek istediğiniz yere giriş yaptığınızda üst köşede düzenle seçeneğinin çıktığını göreceksinizdir. Bu seçeneğe giriş yaptığınızda düzenleme seçenekleriyle mekan silme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Foursquare Hesap Silme

Foursquare üzerinde artık daha fazla yer almak istemediğinizi düşünüyorsanız hesabınızı silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem için ister mobil bir cihazdan isterseniz de bilgisayarınız üzerindenhttps://tr.foursquare.com/delete_me linkine giriş yapmanız yeterli olacaktır. Giriş yaptıktan sonra silme işlemini onaylayarak hesabınızın Foursquare üzerinden silinmesini sağlayabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/foursquare

Forum Nedir? Forum Siteleri ve Forum Kurma

Forum veya mesaj panosu internet kullanıcıların online olarak paylaşımda bulundukları tartışmaya dayalı web siteleridir. Forumu en basit tanımıyla internetin ilk çağlarında aktif olarak kullanılan chat servislerine benzetebiliriz. Forumda ise kullanıcılar çok daha uzun mesajlar paylaşabilir ve bu paylaşılan mesajlar forum aktif olduğu sürece diğer kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Forumlar ayrıca internetin en eski web elementlerinden biri olması nedeniyle artık kendine ait bir jargona da sahip hale gelmiştir. Örneğin Türkçesiyle sistem üzerinde “konu” şeklinde belirtilen tanımlamaya “topik” adı verilir.
Forumlar yapılarına göre bir alt forumlar ve bu alt forumlarında forumlarını içerisinde barındırabilir. Bazı forumlar herkesin katılımına açıkken bazı forumlara sadece davetiye sayesinde kayıt olmak mümkündür. Forumlarda tartışma ve paylaşma düzeninin sağlanması için en üst seviye yetkililerin yanı sıra “moderatör” olarak adlandırılan kontrol yetkisine sahip üyeler de bulunmaktadır.

Forum Siteleri

Forum siteleri yalnızca bir forum üzerinden hizmet veren ve kullanıcıları belli bir amaç için aynı web sitesi altında toplayan sitelerdir. Örneğin WM Aracı bir Webmaster topluluğu yani aynı zamanda bir webmaster forumudur. Tıpkı WM Aracı'nda olduğu gibi teknoloji, markalar, ürünler ve daha birçok farklı konuya odaklanan forum sitelerini bulabilmek ve bunlara katılarak paylaşım ve tartışmada bulunabilirsiniz.

Forum Kurma

Sizin de tartışılacak veya üzerine gerçekten fazlasıyla bilgi paylaşımı yapılacak olan bir konunuz varsa o halde insanları tek bir web sitesi altında toplamak için bir forum sitesi kurabilirsiniz. Forum sitesi kurmanın günümüzde en kolay şekli lisans karşılığı satılan hazır forum sistemi veya lisanssız ücretsiz olarak sunulan forum sistemini kullanarak bir web sitesi meydana getirmektir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/forum

25 Şubat 2016 Perşembe

DeviantART Nedir? DeviantART Nasıl Kullanılır?

DeviantArt (Web'de popüler olan yazılım şekliyle deviantARTsanat üzerine oluşturulmuş bir online topluluk sitesidir. İlk defa 2000 yılında hayatına merhaba diyen internet DevianArt sitesi kategorisel olarak fotoğraflar, dijital sanatlar, geleneksel sanatlar, edebiyat, Flash, film yapımı, uygulamalar için temalar gibi birçok alanda insanları bir araya getiren farklı ve yaratıcı bir internet sitesi olmuştur. 2013 Yılında yayınlanan analiz raporuna göre DeviantArt'ın 25 milyonun üzerinde üyesi bulunmaktadır ve haftalık ortalama 3.8 milyon ziyaretçiye hizmet sunmaktadır.

DeviantArt Nasıl Kullanılır?

1) Gezin ve Aradığınız Sanatsal Çalışmalara Ulaşın
DeviantArt içerisindeki sanat kategorilerinde anime çizimlerden vücut resimlerine ve vücut resimlerinden yağlı boyalara kadar her türden çalışma vardır. İstediğiniz spesifik bir konu hakkında sanatsal bir şeyler aramak istiyorsanız DeviantArt üzerinden keşfe çıkarak aradıklarınızı bulabilir ve daha sonradan bunları trend olacak kendi koleksiyonunuz içerisine koyabilirsiniz. DeviantArt sadece içerisinde çalışmaları değil birçok görselin (Örneğin 3D Modelleme)  nasıl yapılacağı hakkında da detaylı ve dersler ve bilgi sunmaktadır.
2) Kendi Portföyünüzü Meydan Getirin
DeviantArt içerisinde sınırsız sayıda sanatsal çalışmanızı tamamen ücretsiz olarak 25+ milyondan fazla aktif üyenin yer aldığı bir online toplulukta yayınlama fırsatını yakalayabilirsiniz. Özellikle sanatsal çalışmalarınızı sanat aşıklarına sunarak kendinizi geliştirecek yorumlar alabilir, profesyonel portföyünüzü meydana getirirken de iş bulma fırsatını yakalayabilirsiniz.
3) Topluluklardaki Yerinizi Alın
DeviantArt'ı en basit şekilde topluluk içinde topluluk olarak tanımlayabiliriz. Profilinizi oluşturduktan sonra siz de sosyal gruplar içerisinden kendinize bir sandalye çekebilir yada en sevdiğiniz fan kulübünün üyesi olabilirsiniz.
4) Alın veya Satın
Evinizi veya ofisinizi tamamen orijinal sanat eserleriyle doldurmak istiyor ve bunu uygun fiyatla yapmak istiyorsanız DeviantArt en iyi opsiyonlardan biridir. Burada sadece tablolar değil hemen her kategoride mutlaka alıcıların ilgisini çekecek ürünler bulunuyor. Kimi zaman bir tablo, kimi zaman ise dijital bir şablon hiç fark etmez, DeviantArt içerisinde hepsi alım veya satım yapmak için sizi bekliyor.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/deviantart

WinRAR Nedir? WinRAR Şifreleme ve WinRAR Şifre Kırma

WinRAR, Windows işletim sistemi kullanıcıları için geliştirilen bir veri arşivleme ve sıkıştırma yazılımıdır. İlk defa 1995 yılında kullanıcılara sunulan yazılımın ilk geliştiricisi Eugene Roshal'dır. Daha sonradan yazılımın geliştirilmesi konusundaAlexander Roshal'da ekibe dahil olmuştur. Aralarında Türkçe'nin de yer aldığı sayısız dilde sunulan WinRAR yazılımı ücretli bir programdır ve arşiv dosyaları meydana getirme konusunda birçok farklı özelliği desteklemektedir.

WinRAR Şifreleme

WinRAR ile dosyalarınızı arşivlerken aynı zamanda dilerseniz bu dosyalarınızı 128 bitlik AES (Advanced Encryption Standart) ile şifreleyerek koruma altına alabilirsiniz. Özellikle bulut sunucular gibi depolama arşivlerini kullanan kullanıcılar arşiv dosyalarını şifreleyerek çok daha yüksek bir güvenlik elde edebilirler.
WinRAR ile arşiv dosyanızı şifreleme işlemi için öncelikle arşiv haline getirmek istediğiniz dosya veya dosyaları seçin daha sonra Arşive Ekle seçeneğine tıklayın. Bir sonraki adımda karşınıza gelen ekran içerisinden arşiv dosyanızın şekline dair detayları belirleyebileceğiniz ekran karşınıza gelecektir. Siz üstteki sekmeden Gelişmiş'e tıklayın ve sağ alt köşedenParola Ayarla'yı seçin.
Karşınıza gelen ekrandan arşivinize koymak istediğiniz şifreyi belirleyin ve Tamam seçeneğiyle arşiv dosyanız için şifrenizi kaydedin. Artık tekrar Tamam seçeneğine tıklayarak belirlediğiniz şifreyle arşiv dosyanızın korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

WinRAR Şifre Kırma

WinRAR benzeri programlar ile kilitlenen arşivler 127 bitlik AES şifreleme teknolojisini kullanırlar. Yani basit yazılımlarla veya yöntemlerle bu arşiv dosyalarının şifrelerine ulaşmak oldukça güçtür. Yine de unutulan WinRAR şifreleri için kullanılabilecek bazı yazılımlar sayesinde çok sayıda şifreyi kısa süre içerisinde deneyebilirsiniz. Brute-Forcedenilen bu yöntemle ayrıca şifresini hiç bilmediğiniz bir arşiv dosyasının şifresini de kırmayı deneyebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/winrar

WinZip Nedir? WinZip Şifreleme ve WinZip Şifre Kırma

WinZipShareware olarak yayınlanan ve Microsoft'un tescilli veri arşivleme ve sıkıştırma yazılımıdır. WinZip aracılığıyla birçok popüler sıkıştırılmış dosya uzantısı açılabileceği gibi ayrıca .RAR ve .ZIP gibi günümüzde sıklıkla kullanılan arşiv uzantılarının açılması da mümkündür. WinZip'i kullanarak istediğiniz herhangi bir dosya veya klasörü kolayca arşivleyebilir, bu arşivi şifreleyebilir veya kolayca farklı bir sürücüye aktarabilmek için parçalara bölerek (part) kullanabilirsiniz.

WinZip Şifreleme

İsteğe bağlı olarak dilerseniz WinZip ile oluşturacağınız arşiv dosyalarına güçlü bir şifre atayabilirsiniz. Bu şifreleme işleminden sonra diğer kullanıcıların bu arşiv dosyasını açabilmek, görüntüleyebilmek veya değiştirme işlemi gerçekleştirebilmesi için bu şifreye ihtiyacı olacaktır.
WinZip ile herhangi bir dosyayı şifrelemek için öncelikle arşiv haline getirmek istediğiniz dosyaları seçin ve daha sonraArşive Ekle seçeneğine tıklayın. Karşınıza WinZip'in arşiv hazırlama yöneticisi çıkacaktır. Bu ekran içerisinden Gelişmişsekmesine girin ve daha sonra Parola Ekle seçeneğine tıklayın.
İstediğiniz herhangi bir WinZip şifresini ayarlarken ayrıca bu arşiv içindeki dosyaların şifresi girilmeden gösterilip gösterilemeyeceğini de ayarlayabilirsiniz.

WinZip Şifre Kırma

WinZip ile şifrelenmiş olan bir arşiv dosyasının şifresinin kırılması teorik olarak mümkün fakat pratikte oldukça zor bir işlemdir. WinZip ile arşivlenen dosyaların şifrelerine ulaşmak için tek denenebilecek yöntem Brute-Force olarak da bilinen en basit tanımıyla şifreleri ardarda deneme yönetimidir. Bu yöntemde kullanıcılara yardımcı olarak sunulan birçok ücretli ve ücretsiz yazılım olmasına karşın bir WinZip ile arşivlenmiş ve şifrelenmiş olan arşivin şifresini kırmak oldukça uzun bir zaman ve büyük bir uğraşa neden olacaktır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/winzip

Delicious Nedir? Delicious Anlamı ve Delicious Kullanımı

Delicious, internet üzerinde beğendiğiniz web sitelerini profilinize kaydederek unutmanızın önüne geçen ve daha sonradan kaydettiğiniz bu internet sitelerine ulaşmanıza yardımcı olan bir yer imi yöneticisi ve sosyal imleme sitesidir. Tamamen ücretsiz olarak kullanıcılarına hizmet veren servis 2003 yılında kurulmuş ve daha sonradan Yahoo bünyesine katılmıştır. Delicious bugün tüm dünyada yaygın olarak kullanılan en kapsamlı yer imi yöneticilerinden biridir.

Delicious Anlamı

Delicious İngilizce bir kelimedir ve lezzetli, hoş, enfes anlamına gelmektedir. Delicious'ın bu ismi seçmesinin ardındaki nedenlerden biri de lezzetli olan şeyleri tekrar tatmak istememiz ve kolayca akılda kalan bir servis ismi olmasıdır.

Delicious Kullanımı

Delicious birçok farklı alanda ve birçok amaca hizmet etmesi için kullanılabilir. Bu başlık altında Delicious'un öne çıkan kullanım şekillerinden bahsedeceğiz;
1) Kaynaklarınızı Organize Edin
Delicious'ın bu kadar popüler bir servis olmasının arkasında yatan en önemli nedenlerin başında bizlere sunmuş olduğu organize ve düzenleme kolaylığı yer almaktadır. İnternet üzerinden faydalanacağınız her içeriği karşınıza ilk denk geldiğinde okumanız mümkün olmayabilir. Oysa Delicious'ı kullanarak kolayca tüm blog yazılarını, internet sayfalarını hesabınız üzerinde barındırabilir ve daha sonradan bunlara geri dönüş yapabilirsiniz.
2) Plan Yapın
Delicious sayesinde karşınıza çıkan önemli kaynakları daha sonradan ihtiyacınız olacağı bir zaman dilimi içerisinde kullanabilirsiniz. Örneğin bir nasıl yapılır yazısı çok fazla ilginizi çekiyor fakat bu yazı size şuanda değil, aylar sonra lazım olacak. O halde o sayfayı Delicious ile etiketleyerek daha sonradan bu web sayfasına kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
3) Link İnşanıza Yardımcı Olun
Web sitelerinin Google gibi popüler arama motorları sonuçlarında daha iyi yerlerde yer alabilmesi için iyi bir SEOstratejisinin uygulanmasına ihtiyaç vardır. İyi bir SEO stratejisi ise kesinlikle link inşası olmadan düşünülemez. Delicious'ın içerisine alınan linkleri takip eden sayısız robot bot var, bu da demek oluyor ki link inşası için Delicious iyi bir adım olabilir.
4) Popüler Şeyleri Keşfedin
Delicious sayesinde trend sekmesi altında birçok farklı popüler konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Delicious'ın en güzel yanlarından biri de evrensel olması ve tüm dilden kullanıcılara İngilizce diliyle hitap ediyor olmasıdır. Yani tüm dünyada olup bitenlerden haberdar olmak Delicious sayesinde çok kolaydır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/delicious

24 Şubat 2016 Çarşamba

Install Nedir?

Install; yükleme veya kurulum olarak adlandırılan işlemin İngilizcedeki karşılığıdır. Bilgisayarlarımız ve mobil cihazlarımız başta olmak üzere birçok dosyayı indirip onları sistemde çalışır hale getirebilmemiz için (program ve uygulama türevleri için geçerlidir)bir install dosyası yardımıyla kurulum işlemini gerçekleştiririz.

Install dosyaları belirlenmiş yazılım veya oyun için kurulum işleminin nasıl gerçekleşeceğini bilen kod dosyalıdır. Bu dosyaları çalıştırdığımızda tercihlerimiz doğrultusunda kısa süre içerisinde bir uygulama veya yazılımın kurulum işlemini gerçekleştirebiliriz. Artık standart haline gelmiş olan bu uygulama nedeniyle Install dosyası bilgisayar kullanıcılarının mutlaka bilmesi gereken bir nevi terimdir.
Her program bir Install'a yani kurulum dosyasına sahip olmak zorunda değildir. Özellikle portable yani taşınabilir olan uygulamalar/yazılımlar herhangi bir kurulum işlemi yapmamıza gerek kalmaksızın doğrudan çalışabilirler.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/install

ISO Nedir? ISO Dosyası Yapma ve ISO Yazdırma

ISO dosyası” veya “ISO İmaj Dosyası” bir CD veya DVD dosyasının içerindeki tüm dosyaların kalıbı olan dosya uzantısıdır. Herhangi bir CD veya DVD dosyanın içerisinde yer alan dosyaların tümü kolaylıkla bir. ISO dosyasına çevrilerek başka medya araçlarına da aktarmak için kullanılabilmektedir. Her CD ve DVD dosyasının kolaylıkla ISO dosyası alınarak bu ISO dosyasından farklı bir kopyası oluşturulabilir. ISO dosyasını anlatmak için kullanılan en yaygın örnek kutu örneğidir. ISO dosyaları tıpkı bir kutu gibidir. Bu kutunun içerisinde bir CD veya DVD'nin içerisinde yer alan tüm dosyalar bulunur. ISO dosyasını yani kutuyu elde ettikten sonra isterseniz bu kutu direkt açarak içinden size lazım olanları kullanabilirsiniz isterseniz de bu kutuyu farklı bir kutuya aktarabilirsiniz.

ISO Dosyası Yapma

Herhangi bir medya sürücüsünün ISO kalıbını oluşturmak için çoğu zaman işletim sisteminde normalde var olmayan bir yazılımı kullanmak gerekecektir. Bir CD/DVD veya USB'nin ISO kalıp dosyasını alabilmek için kullanabileceğiniz sayısız ücretsiz program bulunuyor. Başta AnytolSoFree ISO Creator ve Deamon Tools olmak üzere birçok ücretsiz lisansa sahip olan programı kullanarak ISO kalıp dosyası alabilirsiniz.

ISO Yazdırma

Elinizde bir ISO kalıp dosyası varsa bu dosyayı bilgisayarınız içerisinde doğrudan açabileceğiniz gibi ayrıca bir CD/DVD ve USB içerisine tak çalıştır olacak şekilde yazdırabilirsiniz. ISO dosyasını CD veya DVD üzerine yazmak için Nero Burning ROM gibi CD yazma yazılımları kullanabilecekken USB'ler için ücretsiz ve küçük boyutlu olan yazılım Rufus'u kullanabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/iso

GNU Nedir? GNU Linux ve GNU Lisansı

GNU, çekirdek, açıcılar ve kullanıcıların ihtiyaç duyabileceği son yazılımları içeren GNU tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. Microsoft'un hakimiyet kurmaya başladığı yıllar içerisinde GNU projesi Richard Stallman liderliğinde başlatılmış ve hala gelişime devam edilmektedir.

GNU Linux

GNU/Linux her ne kadar kullanıcılar tarafından farklı şeyler gibi kabul edilse dahi aslında birbirlerinin eş anlamlılarıdır diyebiliriz. Bugün birçok kullanıcı GNU/Linux demek yerine daha kısa ve popüler olarak kullanımda olan Linux'u kullanır. GNU ve Linux birbirinden farklı şeyler olmadığı gibi ikisi bizzat aynı şeyleri temsil etmektedir.

GNU Lisansı Nedir?

GNU yada Genel Kamu Lisansı olarak adlandırılan bu lisans sayısız yazılım ve dağıtımın içerisinde kullanılan özgür bir lisans türüdür. Bu lisans türünde hem kullanıcılar hem de yayıncılar için bazı çeşitli özgürlükler tanınmıştır. GNU lisansıyla korunan yazılımlar başkaları tarafından değiştirilebilir ve nasıl çalıştığı anlaşılmak için görülebilir yazılımlardır. GNU lisansı özellikle insanları program geliştirmeye ve tamamen özgür programlardan oluşan bir bilgisayar dünyası oluşturmaya yönelik atılmış bir adımdır.
https://linux.org.tr/gpl/ internet adresini ziyaret ederek GNU Lisans metninin Türkçe sürümüne ulaşarak GNU lisansının tam olarak ne olduğu ve kapsamlarının neler olduğu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/gnu

FLV Nedir? FLV Player ve FLV Converter

FLV veya tam adıyla bilindiği şekilde Flash Video, Adobe firmasının ürünü olan Flash Player'ın ön tanımlı video uzantısıdır. FLV dosya uzantısı sadece Adobe ürünlerinde değil, YouTube'a kadar içerisinde medya oynatıcısı kullanılan birçok web sitesinde kullanılan popüler bir video biçimidir. FLV'nin diğer uzantılara oranla daha çok kullanılıyor olmasının en önemli nedeniyse kendine has yüksek bir sıkıştırma algoritmasına sahip olmasıdır.

FLV Player

FLV Player, FLV dosya türündeki video dosyalarını oynatmaya yardımcı olan basit bir video oynatıcısı yazılımdır. Küçük boyutunun yanı sıra tamamen ücretsiz oluşu ve istenilen FLV video dosyalarını açmanın yanında 3GPMP3MP4 ve AVIgibi popüler uzantılara çevirebilme desteği sayesinde sayısız kullanıcı tarafından tercih edilmektedir.

FLV Converter

FLV dosya uzantısı internette çok popüler olarak kullanıldığı için sayısız kullanıcı bu video formatını nasıl istedikleri diğer medya formatına çevirebileceklerini merak etmektedir. Hemen bir üst başlıkta da örneğini verdiğimiz FLV Player ile istediğiniz FLV videosunu popüler ve kullanışlı olan diğer video veya ses uzantılarına çevirebilmeniz mümkündür. AyrıcaOnline FLV Converter şeklinde arama yaparak da size online olarak çevirme işleminde yardımcı olacak olan web sitelerine ulaşabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/flv

23 Şubat 2016 Salı

Free Nedir? Free Ne Demek ve Ne Anlama Gelir?

Free ücretsiz veya serbest anlamına gelen İngilizce bir kelimedir. İnternet dünyası üzerinde en sık gördüğümüz İngilizce kelimelerden biri olan Free genellikle ücretsiz veya serbest dağıtım olan dosyaları açıklamak için kullanılmaktadır.

Free Ne Demek?

Herhangi bir şeyin “Free” kavramı altında tanımlanıyor olması demek, o şeyin ücretsiz olarak kullanılabileceği ve ayrıca serbestlik kavramı içerisinde belli sınırlarla kullanılabilirliği anlamına gelmektedir. Free'yi genellikle ücretsiz ve serbest dağıtımlarda görebilmemiz mümkündür.

Free Ne Anlama Gelir?

Free kelime anlamıyla bize serbest veya ücretsiz manasını sunuyor olmasına karşın internet üzerinde Free olan şeylerin özellikleri ve kullanılmak istendiği anlamı tamamen farklı olabilir. Örneğin birçok dosya “Free Download” yani “Ücretsiz İndirme” adı altında sunulmaktadır. Burada Free'den kastımız indireceğimiz dosyayı ücretsiz olarak indirebileceğimiz olmasına karşın bu Free dosyanın kullanım hakları içerisinde bazı sınırlamaları bulunabilmektedir. Bunu net şekilde öğrenmek için indirdiğimiz dosyaların hangi lisans şartlarına tabii olduğunu öğrenmemiz gereklidir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/free

E-Ticaret Nedir? E-Ticaret Sitesi ve E-Ticaret Paketleri

E-ticaret veya Elektronik Ticaret, ticaretin internet üzerinden gerçekleştirildiği bir iş modelidir. Birçok farklı ticaret tipini içerisinde barındıran E-ticaret hizmetinde bir sanal ürünün satışı gerçekleştirilirken diğer yandan tamamen fiziki bir ürünün de ticaretinin gerçekleştirilebilmesi mümkündür.
Her geçen gün insanların daha çok online olması ve alışverişlerine online ortamlardan faydalanarak yön vermesi nedeniyle e-ticaret ürün satışı yapmak isteyen her işletme için çağımızın vazgeçilmez ticaret alanlarından birini oluşturuyor.

E-Ticaret Sitesi

Ürünlerinizi internet aracılığıyla diğer kullanıcılara satışa sunmak istiyorsanız kullanacağınız büyük sitelerin yanı sıra ayrıca kendiniz için oluşturabileceğiniz bir de e-ticaret sitesi sahibi olmak gerekiyor. Bu internet sitesi işletmeniz hakkında bilgileri, satışını yapmış olduğunuz ürünleri içereceği gibi aynı zamanda gelişmiş ödeme modülleri sayesinde alıcılara doğrudan internet siteniz üzerinden alışveriş yapabilme olanağını da sunar. Böylece mağazanız içerisinden gerçekleştirdiğiniz satışların yanı sıra online mağazanız içerisinden de satış gerçekleştirerek hem tüm ülke çapında satış hizmeti verebilir hem de işletmenizin satış oranını defalarca kez katlayabilirsiniz.

E-Ticaret Paketleri

Buraya kadar okuduklarınızın hepsi çok güzel şeylerdi. Fakat bir e-ticaret sitesi oluşturmak ve bunun güvenliğini sağlamak gibi işlemler çoğu bilgisayar kullanıcısı için sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Zira bir e-ticaret sitesini sıfırdan meydana getirmek son derece uğraşılı bir iştir ve programlama dilleri konusunda uzman olmayı gerektirir.
İşte bu safhada devreye E-ticaret paketleri ve yazılımları girer. E-ticaret paketleri, işletmeler için bilişim firmaları tarafından hazırlanmış hazır paket web siteleridir. Bu hazır paketler sayesinde çok düşük bilgisayar seviyesiyle bile kendi sanal mağazanızı oluşturup istediğiniz yerini istediğiniz gibi özelleştirebilir ve hemen satış yapmaya başlayabilirsiniz.
E-ticaret paketlerinin bir kısmı ücretli olarak lisans karşılığı bilişim firmaları tarafından satılır. Bir diğer kısmıysa açık kaynak kodlu olarak geliştirilen hazır sistemlerdir. Bu sistemleri tercih ettiğinizde ise minimum bir çabayla kendi e-ticaret sitenizi kendiniz meydana getirebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/e-ticaret

Veritabanı Nedir? Veritabanı Dersleri ve Veritabanı Oluşturma

Veritabanı birbiriyle bağlantısı olan bilgilerin toplu olarak barındırıldığı alandır. Bilgisayar teknolojilerinin hayatın vazgeçilmesi haline gelmesiyle birlikte kağıt üzerinde yer alan veriler de internet ortamı üzerine geçiş yapmaya başladı. Tüm verilerin depolanabilmesi için de gelişen teknolojiyle paralel olarak veritabanı ve veritabanı sistemleri meydana çıkmıştır. Bugün birçok yazılımın ve web yazılımının meydana gelmesinde Access, MySQL, IBM DB2, Informix, Microsoft SQL, PostgreSQL, Oracle, Interbase ve Sysbase başta olmak üzre birçok veritabanı türü kullanılmaktadır.

Veritabanı Dersleri

Tıpkı bir programlama dilinde bir şeyler meydana getirebilmek için programlama dilinin tamamen öğrenilmesi gerekildiği gibi veritabanıyla işlemler meydana getirebilmek için de veritabanlarının öğrenilebilmesi gerekmektedir. Veritabanları özellikle içerisinde barındırmış olduğu veriler nedeniyle çalışılması daha riskli bir alandır. Bu nedenle veritabanıyla ilgili bir şeyler meydana getirmek isteyen kullanıcıların veritabanı dersleri alması gerekmektedir. Veritabanı derslerine ulaşmak için birkaç farklı adımı izleyebilirsiniz;
  • Eğitim CD ve DVD'leri
  • Eğitim Kitapları
  • Veritabanı eğitimi için hazırlanmış olan web siteleri
  • Veritabanı için özel kurs veren bilişim/programlama kursları

Veritabanı Oluşturma

Programalama dilleriyle hiç alakanız olmasa bile basit bir CMS'i kurarken dahi size bir veritabanı gerekecektir. Bu durumda veritabanı oluşturmak için hosting yönetim panelinizi (Örneğin; Cpanel) kullanmanız gerekecektir. Bu panel içerisinden veritabanları kısmına giriş yaparak, belirlediğiniz türde ve belirlediğiniz bir isimde kolaylıkla veritabanı ve bir veritabanı kullanıcısı oluşturabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/veritabani