11 Şubat 2016 Perşembe

CAT-5 Nedir? CAT-5 Kablo Özellikleri ve CAT-5 Kablo Renk Sıralaması

Cat-5 veya Category-5 olarak tanımlanan Türkçesiyle Kategori 5 olarak isimlendirdiğimiz kablolar yüksek hızda verilerin taşınmasına yardımcı olan bir UTP kablo türüdür. Cat-5 Kablolar megabit hızlarında verileri taşıyabilirler ve 1000Mhz'e kadar yetkin bir performans sunarlar.

Cat-5 Kablo Özellikleri

Cat-5 Kabloların en önemli özelliği fiyat/performans oranından ev kullanıcıları ve profesyonel veri işlemiyle uğraşmayan işletmeler için yeterli bir deneyimi sunabiliyor olmasıdır. Cat-5 kablolar Cat-6 tipindeki kablolara göre daha zayıf özelliklere sahiptir fakat fiyat olarak daha uygun rakamlarla karşımıza çıkarlar. Cat-5 kablolar 70 metre mesafeye kadar yüksek bir performans sunmalarına karşın bu mesafenin artması durumunda veri iletimi açısından zayıflarlar.  Kabloların dışında ekstradan bir materyal bulunmadığı için Cat-5 kablolar kolaylıkla parazit yapıp veri aktarımı sırasında etkilenebilirler. Ev kullanıcıları için yıllardır vazgeçilmez tercihlerden biri olan Cat-5 kablolar profesyonel işletmeler için ve 70 metre mesafesinden uzun kullanımlar için uygun değildir.

Cat-5 Kablo Renk Sıralaması

Cat-5 kabloların tam performansla ve uzun mesafe aralığında da performans kaybı olmadan kullanılabilmesi için doğru bir sıralanmaya göre hazırlanması gereklidir. Cat-5 kabloların renklerinin sıralanması konusunda artık evrensel olarak kabul edilmiş; 8P8C sonlandırma (T568A standardı),8P8C Sonlandırma (T568B standardı) ve USOC/RJ61 Sonlandırma standartları bulunmaktadır.
Aşağıdaki şemalara bakarak, istediğiniz standarda uygun şekilde renk sıralamasını takip ederek kablonuzun tam olarak kullanım amacınıza hizmet etmesini sağlayabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/cat-5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder