Warez, telif hakları yasalarla korunmakta olunan herhangi bir dijital veya fiziksel ürünün internet ortamı aracılığıyla tamamen ücretsiz veya yapımcı firma harici kişiler tarafından daha düşük ücret karşılığında satılması ve dağıtılmasıdır. Warez'in doğuşu ilk olarak 1990 yılında gerçekleşmiştir. Bilgisayar dünyasının korsanları kapalı kaynak kodludağıtımlara tepki olarak kendilerince yazılımları hacklemiş ve bu yazılımları ücretsiz olarak bilgisayar kullanıcılarının kullanabileceği şekle getirmiştir.
Program anlamına gelen “Software” kelimesinden yola çıkarak bu hackerlar ilk aşamada “programlar” kelimesi anlamını taşıması için bu dağıtımları İngilizce'de çoğul anlamı katan “-s” harfiyle birleştirmiş ve “Wares” olarak kullanmıştır. Daha sonraki zamanlarda Wares'in ismi yer altı dünyasına özgü dilden dolayı “Warez” şeklini almıştır. Warez'i Türkçe'de ise tam olarak korsanlık kelimesiyle tanımlıyoruz.
90'lı yıllarda yazılımların kırılması ve dağıtılmasıyla doğuşunu gerçekleştiren Warez ilerleyen yıllarda korsanların upload gücünün yükselmesiyle birlikte diğer yapımlara da geçiş yapmıştır. Bugün yazılımlar, filmler, oyunlar ve hatta kitaplardahi Warez olarak kullanıcılara dağıtılabilmektedir. Warez dağıtımlar bir şekilde sanal dünyanın korsanları tarafından ele geçirilip size sunulmuş olduğu için bu dosyaların her zaman için özgürlükçü felsefenin bir parçası olduğunu sanmayın. Birçok hacker artık warez dosyalarının içerisine zararlı yazılımlar yerleştirerek veri korsanlığı yapıyor veya sizleri farkında bile olmadan kendi kurmuş oldukları botnet saldırı ağının bir üyesi yapıyorlar.
Warez dağıtımları oluşturup dağıtmak yasalar karşısında suç sayıldığı gibi ayrıca warez bir paylaşımı bilgisayarları veya mobil cihazları içerisinde barındırıp, telif hakkı gereğinin dışına çıkan kişiler de suç işlemiş sayılmaktadır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/warez
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder