7 Şubat 2016 Pazar

DNS Nedir? DNS Ayarları ve DNS Değiştirme

Her web sitesi ona diğer internet kullanıcılarının ulaşabilmesi için sayısal rakamlardan oluşan bir IP adresine sahiptir. DNS ise bu IP adresi numaralarının isimlere çevrilmesine yardımcı olan sistemdir. DNS sayesinde internet kullanıcıları giriş yapmak istedikleri web sitesinin rakamsal IP değeri yerine onun kendi dilimizde anlaşılabilir alan adını yazıyor ve web tarayıcısı üzerinden kolaylıkla erişebiliyor.

DNS Ayarları

Standart olarak bir internet hizmetini kullanmaya başladığınız anda hizmet sağlayıcınızın size belirlemiş olduğu DNS adreslerini kullanıyorsunuz demektir. Bu DNS sunucuları sayesinde internet üzerindeki diğer web siteleri kolayca çözümlenebiliyor ve sizlerin sorguları internet sitelerinin sonuçlanması olarak geri dönüş yapıyor. Tüm bunlara karşın DNS ayarları üzerinden yapılan sansür vb. İşlemler sonucunda sizin bir internet sitesine erişiminizin engellenebilmesi de mümkün kılınıyor.

DNS Değiştirme

Hem bilgisayarlar hem de mobil cihazlar başta olmak üzere internet kullanan tüm cihazlar içerisinden DNS değiştirme işlemi meydana getirebilmek mümkündür. DNS sunucularınızı hizmet sağlayıcınızın sunucu ayarlarından daha farklı bir sunucuyla değiştirdiğinizde bazı özel avantajlara sahip olabildiğiniz gibi yasaklı internet sitelerine de giriş yapmanın önünü açabiliyorsunuz. Hangi cihazı kullanıyorsanız bu cihazın adıyla birlikte yapacağınız arama sonucunda cihazınızın içerisinden DNS ayarlarınızı nasıl değiştirebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/dns

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder