30 Nisan 2016 Cumartesi

Ext2 Nedir?

Ext2, 1993 Yılında  Rémy Card tarafından geliştirilen bir dosya sistemidir. Ext2 daha çok Linux işletim sistemleri için tercih edilen bir dosya sistemidir. Karşılaştırmak gerekirse Ext2'yi bir zamanlar Microsoft'un Windows'ları içerisinde kullanmış olduğu FAT dosya sistemine benzetebiliriz.
Eski bir dosya sistemi olan Ext2'nin en büyük dezavantajı içerisinde günlükleme özelliğinin olmayışıdır. Bu nedenle Ext2 dosya sistemi dosyaların ve çalışmaların kaybolması konusunda birçok açıdan elinizi bağlayan dosya sistemlerinden biridir. Ext2'nin en büyük avantajıysa tekil dosyalarda 16 GB'dan 2 TB'a kadar destek sunması ve 2 TB'dan 32 TB'a kadar disk alanını destekliyor olmasıdır. Ext2 uzunca bir süre kullanıldıktan sonra yerini bir üst sürümü olan Ext3 dosya sistemine bırakmıştır.


Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/ext2

Ext3 Nedir?

Ext3, Linux işletim sistemleri içerisinde kullanılan Ext dosya sistemi standartlarının 3. sürümü ve Ext2 dosya sisteminin bir gelişmiş versiyonudur. İlk defa 2001 yılında  Stephen Tweedie tarafından kullanılan Ext3 bugün dahi hala kullanıcılar tarafından tercih edilebilen dosya sistemlerinden biridir.
Ext3'ün kendinden bir önceki sürümü olan Ext2'ye oranla en büyük farkı günlükleme özelliğinin yer almasıdır. Ext3'ün sahip olduğu günlükleme özelliği sayesinde sistem çalışırken herhangi bir nedenden dolayı sistem çökerse işlemleri geri kurtarabilmek mümkündür. Tekil dosya başına 16 GB'dan 2 TB'a kadar destek sunan Ext3 dosya sistemi 2 TB'dan 32 TB'a kadar depolanabilir diskler içerisinde kullanılabilmektedir.

 Ext3'ün Ext dosya sisteminin önemli bir parçası olmasının önemli nedenlerinden biri de Ext2 dosya sisteminin içerisinden hiçbir veri kaybedilmeksizin Ext3 dosya sistemine yükseltilebilmesidir. Ayrıca Ext3'ün kullanıcılar tarafından tercih edilebilecek 3 farkı günlükleme tipi bulunmaktadır;
  • Journal: Meta bilgileri ve veri bilgileri önce günlüğü yazılır ardından kararlı dosyalar sisteme yazılır.
  • Ordered: Bu tipte yalnızca meta bilgileri günlüğe işlenir. Veri bilgileri günlüğe işlenmez.
  • WriteBack: Yalnızca meta bilgilerinin günlüğü tutulur, veri bilgileri günlüğe işlenmez.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/ext3

Ext4 Nedir?

Ext4, Ext dosya sisteminin 4. ve şuan için son çıkış yapan sürümüdür. 2008 Yılında kullanılmaya başlanan Ext4 dosya sistemi Linux Kernel 2.6.19 ile birlikte kullanılmaya başlanmıştır. Tekil dosya başına 16 GB'dan 16 TB'a kadar destek sunan Ext4 dosya sistemi 1 Exabyte'a yani 1024 TB'a kadar destek sunmaktadır.
Ext4 dosya biçiminin içerisinde maksimum 64,000 alt dizin yer alabilir. Ext4'ün bir önceki olan sürümü Ext3'de ise kullanıcılar maksimum 32,000 alt dizin oluşturabilirler. Tıpkı Ext2 dosya sistemlerinin Ext3'e veri kaybı olmadan yükseltilebilmesi gibi Ext3 dosya sistemi de veri kaybı olmaksızın Ext4 dosya sistemine yükseltilebilirdir.
Ext4 dosya biçiminin sahip olduğu önemli özelliklerden biri de günlükleme özelliğinin kullanıcının insiyatifinde olmasıdır. Kullanıcılar kullanmak istemedikleri taktirde Ext4 dosya sistemi içerisinde günlüklemeyi kapatabilme şansına sahiptir.


Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/ext4

Serial Port Nedir?

Serial Port, bilgisayar üzerinde yer alan eş zamanlı olmaksızın bilgi aktarımı sağlayan bir giriştir. Serial Port çoğunlukla IBM'in bilgisayarları içerisinde yer almaktaydı ve D9 tipiyle bulunurdu. Teknolojinin gelişmesi ve USB teknolojisinin ortak olarak kabul edilmesi sonucunda Serial Port'larda kullanım özelliğini günden güne yitirmiştir.

Serial Port'lar aracılığıyla kullanılan en yaygın donanımlar şunlardır;
  1. Fare: Özellikle eski bilgisayarlar ve PS/2 veya USB portlarına sahip olmayan bilgisayarlar içerisinde serial port aracılığıyla fareler kullanılır.
  2. Modem: Kolay kullanımı ve kurulumu nedeniyle eski bilgisayarların içerisinde eski tip modemlerin kurulması ve kullanılması amacıyla Serial Portlar kullanılırdı.
  3. Network: Serial Port'un esas kullanım amaçlarından biri de ağ oluşturma amacıydı. Disket ve diğer aktarım donanımlarının yetersiz kaldığı yıllarda Serial port kullanılarak yüksek boyutlu dosyalar bir bilgisayardan diğerine aktarılırdı.
  4. Yazıcılar: Artık günümüz yazıcılarının büyük kısmı USB kullanıyor olmasına karşın eski model ve hesaplı yazıcılar arasından hala Serial port kullananlarını bulabilmek mümkün. Eski yazıcıların genel bir kısmı Serial Port aracılığıyla kullanılırdı.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/serial-port

29 Nisan 2016 Cuma

Reboot Nedir?

Reboot, bir bilgisayarın veya sistemin kendini baştan başlatması için kullanılan bir terimdir. Reboot 'u Windows kullanıcıları “Bilgisayarı Yeniden Başlat” seçeneğiyle kullanmaktadır. Reboot'a ihtiyaç duyulmasının çoğu zaman farklı nedenleri olabilir. Bazen sistem üzerinde meydana gelen bir hatadan dolayı bilgisayarın reboot edilmesi gerekirken bazen de güncellenen bir sürücü veya donanım nedeniyle bilgisayarın reboot edilmesi yani yeniden başlatılması gerekebilir.

Reboot'un iki farklı tipi vardır.
Hard (Cold) Reboot Nedir?
Bilgisayarınızın üzerinde yer alan fiziksel bir tuş yardımıyla bilgisayarınızı yeninden başlatmanız Hard Reboot manasına gelmektedir. Hard Reboot işleminde bilgisayarın gücü kesilir ve sistemin güç kaybından sonra yeninden başlatılması sağlanır.
Soft (Warm) Reboot Nedir?
Soft Reboot ise bilgisayarınızın kullanıcı arayüzünü veya komut satırını kullanarak bilgisayarınızı yeninden başlatmanız anlamına gelmektedir. Soft Reboot'da bilgisayarın güç kaybı yoktur. Soft reboot'da bilgisayarınız öncelikle kullanılan işlemleri sonlandırır ve tüm her şey kapanması gerektiği gibi kapandıktan sonra bilgisayarınızın yeniden başlatılması sağlanır.
Bilgisayarın ve donanımların sağlığı açısından Hard (Cold) Reboot yalnızca bilgisayarın tamamen donması ve kesinlikle yapılan işlemlere cevap verilmemesi durumunda kullanılmalıdır. Aksi taktirde sürekli olarak Hard Reboot'u kullanmak bilgisayar içerisindeki donanım bileşenlerinin zarar görmesine neden olabilir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/reboot

NTFS Nedir?

NTFS (New Technology File SystemYeni Teknoloji Dosya Sistemi) Windows'un eski işletim sistemleri içerisinde yıllarca kullandığı FAT dosya sisteminin yerini alması amacıyla geliştirilmiş dosya sistemidir. İlk defa Windows NT sürümünün içerisinde kullanılmaya başlanan NTFS, bugün Windows 2000, Windows XP ve Unix tabanlı birçok işletim sistemi içerisinde kullanılmaktadır. FAT dosya sisteminin aksine NTFS; taşınabilirlik ve güvenlik konusunda üst düzey geliştirmeler içermektedir.

NTFS Dosya sistemi içerisinde MTF (Master File Tableadı verilen dalgalar içermektedir. NTFS dosya biçiminin kalbi olarak nitelendirebileceğimiz bu MTF, NTFS diskin içerisindeki hacim ve dosya ismi gibi birçok temel veriyi içerisinde barındırmaktadır.
NTFS Dosya Sisteminin Özellikleri:
  • Uzun dosya isimlerini destekler.
  • FAT Dosya biçimine göre daha güvenlidir.
  • Kurtarılabilir yapısı vardır. Her işleme ait bilgiyi o anda kaydeder. Harddiskin gücünün kapatılması veya olası sistem hatası durumunda işlenen veriler kurtarılabilir.
  • Sıkıştırmayı destekler. NTFS dosya biçiminde yer kazanmak için dosya ve dizinleri optimize ederek harddisk sürücünüz içerisinde fazladan yer açabilirsiniz.
  • Kullanıcılara dizin ve dosyaları koruyabilmek için yerel güvenlik sunar.
  • Ayrılmaya müsait bir yapısı vardır. NTFS dosya biçimi sayesinde dosya ve klasörler farklı fiziksel disklerin içerisine yerleştirilebilir.
  • Günlüklü dosya sistemidir.
  • Dosya başına 4GB'a kadar olan hacmi destekler.
  • Büyük hacimli harddiskler içerisinde kullanılabilir.
  • Arttırılmış performansı sayesinde Windows'un Boot ediliş süresini yükseltir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/ntfs

HDD Bad Sector Nedir?

HDD Bad Sector, Harddisk'in sektör adı verilen tabakalarda çalışmayı önleyen arızanın bulunmasına denir. Bilgisayarlarımız içerisinde kullanmış olduğumuz harddiskler sektör dediğimiz katmanlara ayrılır. Bilgisayar kullanırken yapmış olduğumuz işlemlerin her biri bu tabakaların üzerine işlenir. Bu tabakalardan herhangi birinde bir hata meydana gelmesi durumunda da harddisk çalışması gerektiği gibi çalışmaz ve veri kaybına kadar varan sonuçlara neden olabilir.

HDD Bad Sector Düzeltme
Bir Harddisk'in içerisinde Bad Sector oluşmasının iki farklı nedeninden söz edebiliriz. Bunlardan ilki yazılımsal olanıdır ve bu bozuk sektörleri kullanacağımız basit yazılımlar sayesinde düzeltebiliriz. Diğer sorun ise donanımsal olarak oluşan Bad Sector hatalarıdır. Bu Bad Sector hatalarını ise tamir etmek ne yazık ki olanaksızdır. Çünkü bu hatalara muhtemelen fiziksel bir etki neden olmuştur. Bu durumda yapılabilecek en iyi şey bir an önce verilerin tamamen düzeltilmesini sağladıktan hemen sonra bilgisayarınızda çalışırken veri kaybıyla karşı karşıya kalmamak için yeni bir harddisk kullanmaktır.
HDD Bad Sector Neden Oluşur?
Bad Sector'un oluşmasının birçok farklı nedeninden söz edebiliriz. En önemli olanlarıysa hiç kuşkusuz fiziksel olarak meydana gelen etkilerdir;
- Harddiskin çok yüksek sıcaklık değerlerinde çalışması.
- Bilgisayarın kasasının yani harddisk'in yer aldığı alanın aşırı nemli olması.
- Yıllarca süren kullanım sonucunda meydana gelen hatalar.
- Çalışırken veya çalışmazken Harddiski'i düşürmek veya darbe almasını sağlamak.
- Üretim sırasında veya mağazaya ulaşma sürecinde meydana gelebilecek hatalar.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/hdd-bad-sector

HD Nedir?

HD (High Definitionyüksek netlik veya yüksek çözünürlük şeklinde Türkçeye çevirebileceğimiz bir görüntü terimidir. Bilgisayarlarımızdan telefonlara ve telefonlarımızdan televizyonlara kadar HD kavramını artık hemen her yerde görüyoruz. Peki, aslında bu HD dediğimiz kavram tam olarak nasıl meydana geliyor?
HD görüntü, standart bir görüntüye göre daha net çizgiler ve daha gerçekçi renklerle birlikte kullanıcıya sunuluyor. Böylece istenen gerçekçilik efekti daha üst çizgide kullanıcılara aktarılabiliyor. Eskiden ülkemizdeki televizyon kanallarının neredeyse tamamı PAL şeklinde kısaltmayla tanımladığımız bir görüntü kalitesinde yayın yapıyordu. Şimdiyse artık televizyon kanallarının büyük bir çoğunluğu HD yayını destekleyen kanal frekanslarına sahip.

HD bir görüntüyü görüntülemek için öncelikle cihazımızın yeteri kadar pikseli sunabilme özelliğine sahip olması gerekiyor. Yani, ekranı kalitesiz ve yeteri kadar pikselden meydana gelmeyen cihazlar siz her ne kadar HD bir kanalı veya videoyu görüntülemeye çalışırsanız çalışın size gerçek bir HD deneyimini sunmayacaktır.
Cihazların ve yayınların HD olma ölçütü konusunda biz kullanıcılara daima yardımcı olan bazı rakamlar var. Bunlar 480P, 720P ve 1080P gibi değerlerdir. Bu değerlerin her biri o yayının veya cihazın görüntüyü bize aktaracak piksel yoğunluğuyla ilgilidir.  Sizin cihazınız 1080P kapasitesine sahip olmasına karşın ekranınızdan 480P değerine sahip bir medya oynatırsanız alacağınız görüntü kalitesi yine 480P olacaktır. Bunun en basit şekilde testini YouTube ile yapabilirsiniz. YouTube'da açacağınız 720p ile 1080P'lik bir görüntü arasında çok büyük farklar göreceksinizdir. Çünkü 1080P olarak cihazınıza ulaşan görüntü daha nettir, renkler gerçeğe daha yakındır ve saniye başına düşen kare miktarı daha yüksektir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/hd

28 Nisan 2016 Perşembe

Swap Nedir?

Swap (Takas Alanısabit diskin üzerinde işletim sistemi tarafından veya kullanıcının işletim sistemi kurarken kendisinin ayırmış olduğu bölümdür. Swap alanı genellikle Linux işletim sistemi çekirdeği kullanan işletim sistemlerinin içerisinde kullanılmaktadır. Yeni Linux kullanıcılarının bolca kafasını kurcalayan disk alanlarından biri olan Swap'ın mantığı son derece basittir;
İşletim sistemi üzerinde işlenen verilerin tamamı RAM belleklerinden geçer. Bu verilerin RAM'e sığmaması durumunda işlemlerin devamlılığını sağlamak amacıyla Swap yani diğer adıyla takas alanı kullanılmaktadır.
Swap alanı sayesinde bilgisayar veya sunucunun RAM belleği yetersiz olmasına karşın işlemleri gerçekleştirmeye devam edebilme şansına sahip olacaktır. Swap alanı çoğunlukla RAM belleği düşük olan sistemler içerisinde kullanılır. Her ne kadar işlemlerin devamlılığını sağlayan önemli bir alan olarak görülse de sistemin Swap kullanılmasına ihtiyaç duyması halinde işlemler yavaşlayacaktır.
RAM'lerin veri okuma ve yazma hızları standart fiziksel disklere oranla çok daha yüksektir. İşletim sistemi RAM belleği yetersiz geldiği için Swap alanını kullandığında işlemler devam edecek fakat harddiskin okuma/yazma hızı RAM'e oranla kat kat düşük olduğu için işlemler sırasında yavaşlamalar meydana gelecektir.
Swap Alanları çoğu zaman işletim sistemi kurulumu aşamasında seçilir ve daha sonradan da kullanıcı tarafından düzenlenebilir. Linux işletim sisteminde bu alanı kullanıcının kendisi belirleyebilme lüksüne sahipken Windows kullanıcıları bu alanı kurulum ekranında görmezler ve daha sonradan üzerinde düzenlemeler gerçekleştirmezler.

Swap Alanı Ne Kadar Olmalıdır?
Swap alanı konusunda eski sistemlerle ilgili alışkanlıklar ve anlatımların bolca olması nedeniyle yanlış bir mantık hatası bulunmaktadır. Swap alanı RAM Belleğinin 1.5 katı veya 2 katı olmalıdır ifadesi tamamen yanlıştır.
Swap alanı belirlerken asıl kriter daima sistem ve ihtiyaçlar olmalıdır. Şayet kullanılan sistemin RAM Belleği 2 GB'dan daha düşükse Swap alanına o zaman ihtiyaç duyulabilir. 2GB'dan daha yüksek RAM belleğine sahip olan sistemlerde Swap alanının hiç oluşturulmaması veya çok düşük boyutlarda oluşturulması herhangi bir sorun teşkil etmez. Örneğin 8 GB RAM belleğine sahip bir bilgisayar zaten çok ağır işlemler sonucunda bu 8 GB belleği dolduracaktır. Hatta yapılan işlemler daha pasif işlemlerden oluşuyorsa Swap muhtemelen sistem tarafından hiç kullanılmayacaktır. Otomatik olarak 8 GB için 16 GB'lık Swap alanı oluşturduğunuzu düşünürsek sabit diskiniz içerisinde yer alan 16 GB'lık bir alan boş yere Swap alanına ayrılacaktır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/swap

Turhost Nedir?

Turhost, 2004 Yılında İzmit'de kurulmuş olan web hizmetleri firmasıdır. İlk kurulduğu yıllarda çoğunlukla kurumsal müşterilerin tercihi haline gelen Turhost, daha sonradan bireysel kullanıcılar için de gelişmiş çözümler meydana getirerek her alandan müşteri portföyünü arttırmayı başarmıştır.

Turhost şuan Domain tescil, Hosting, E-mail Sunucuları, Sunucu Kiralama, Canlı Yayın Servisleri ve Online Ticaret projeleri ile kullanıcılarına en üst düzey hizmet vermeye odaklanmış firmalardan biridir. Kaliteli sunucuları kullanması ve üst düzey 7/24 destek kalitesiyle Turhost, ülkemizin önde gelen en gelişmiş web hizmetleri şirketlerinden biridir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/turhost

TV Kartı Nedir?

TV Kartı veya TV Tuner Card bilgisayar üzerinden TV kanallarını televizyonda olduğu gibi izleme imkanı sunan bir donanım kartıdır. TV kartı bilgisayara bağlandığında üzerinde yer alan soketler yardımıyla bilgisayara ortak eksenli kablolar bağlanabiliyor. Bu sayede bilgisayar üzerinden normal bir TV'da olduğu gibi televizyon kanallarını izleyebilmek mümkün hale geliyor.

TV Kartlarının öne çıkan özelliklerinden bir diğeri de TV şovlarını kolaylıkla bilgisayara kaydedebilme özelliğidir. Bu sayede yayınlar daha sonra izlemek veya internet üzerinden paylaşılmak için depolanabilir hale getirilebilirler.
TV kartları konusunda en bilinen ve en çok tercih edilen markalardan biri de Hauppauge'dir. Hauppauge'nin üretmiş olduğu TV kartlarının genel çoğunluğu Windows XP, Windows Vista ve  7 gibi sürümlerde çalışabilir ayrıca kullanıcılar isterlerse harici bir kablo yardımıyla bilgisayardan izleyecekleri görüntüleri farklı bir monitör veya TV ekranına da aktarabilirler.
Artık neredeyse tüm TV kanallarının kendi resmi web siteleri üzerinden de TV yayınlarını HD şekilde sunması nedeniyle TV kartlarının eskisi kadar büyük bir popülaritesi olduğunu söyleyemeyiz. Yine de bilgisayarınızı hemen bir televizyona çevirmek istiyorsanız TV kartı en kolay şekilde bu işlemi gerçekleştirebilmenizin yolu olacaktır. TV kartlarının temel modellerinin fiyatları 50 Dolar civarından başlıyor, ileri seviye gelişmiş kartlara kadar ise fiyat 100 Dolar civarına çıkış yapabiliyor.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/tv-karti

Wine Nedir?

Wine, Linux işletim sistemi çekirdeği kullanan işletim sistemlerinde Windows (Unix-türevi) için tasarlanmış olan yazılımlarının çalıştırılmasını sağlayan açık kaynak kodlu ve geliştirilebilir yazılımdır. İlk defa 1993 yılında gelişimine başlanmış olan Wine bugün çok daha fonksiyonel ve kullanışlı bir yapıya sahiptir.

Wine'ın çalışma prensibi son derece basittir. Windows için üretilmiş olan yazılımların Linux'da çalışması teorik olarak mümkün değildir. Fakat Wine, bu yazılımların çalışmasını sağlayabilmek için gerekli kütüphanelerin de yer aldığı bir katman oluşturmaktadır. Sonuç olarak Wine'ın bu katmanı içerisinde başta .EXE dosyaları olmak üzere Windows ve benzeri işletim sistemleri içerisinde kullandığınız yazılımların birçoğunu Linux işletim sistemleri üzerinde de kullanma şansına sahip oluyorsunuz.
Wine her ne kadar çok etkili bir katman olsa dahi kendisi tam olarak bir emülatör değildir. Zira Wine'ın açılımına da bakacak olursak “Wine inot Emulator” manası çıkmaktadır. Wine oldukça kullanışlı bir katman olmasına karşın Windows üzerinde çalıştırmış olduğunuz her yazılımı çalıştırmanıza yardımcı olmayabilir. Ya da çalıştırdığınız yazılımların bazısı Windows'da çalışan fonksiyonlarını Wine ile gerçekleştiremeyebilir.
Linux işletim sistemi kullanıcıları Wine'ı buraya tıklayarak kendilerine uygun olan sürümünü indirebilir ve kurulum aşamasının ardından Linux işletim sistemi içerisinde Windows yazılımlarını kolaylıkla çalıştırabilir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/wine

27 Nisan 2016 Çarşamba

PTR Nedir?

PTR veya açılımıyla “Paid To Read” özellikle 2000'li yılların başında interneti kullanarak kendine ufak çaplı gelir elde etmek isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilmekte olan bir kazanç yöntemiydi. Bu kazanç yönteminde kullanıcılar bir web sitesi veya mail aracılığıyla okuma listesine dahil oluyor ve gönderilen reklam içerikli yazıları oyluyorlardı. Bu okudukları içeriklerin kalite değerlendirmesini yapan üyeler (feedback) işlemin tamamlanmasının ardından ufak miktarlarda paralar kazanabiliyordu.

Esasen PTR'daki asıl amaç kullanıcılar için para kazanmakken reklam veren şirketler için ise ilgili kullanıcılara ilgili ürünleri ve reklamları sunabilmekti. PTR'a dahil olan kullanıcılardan PTC sitelerinin aksine sadece kullanıcı adı ve şifreleri değil, fazlasıyla özel bilgileri talep ediliyordu. Bu özel bilgilerin sonucunda PTR sistemi kullanıcının ilgi alanını da belirleyerek ona en ilgi çekici olan reklamları gösterme şansına sahip oluyordu.
Böylece kullanıcılara ufak miktarlarda paralar kazandırılırken aynı zamanda hem PTR sistemi hem de reklam veren firmalar kazanıyordu. Reklam veren firmalar okuyucudan satın alma olarak geri dönüş alamamış olsa dahi feedback alıyor ve böylece daha etkili kampanyalara imza atabiliyordu.
2000'li yıllar için fazlasıyla geçerli olan bu yöntemin artık günümüzde temsilcisi olarak yalnızca birkaç farklı web sitesinin kaldığını söyleyebiliriz. Yine de ufak harçlıklar çıkartmak için hala geçerliliği olan kazanç yöntemleri arasında yer alıyor.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/ptr

PTSu Nedir?

Ptsu veya Get Paid to Surf Türkçe'de sıklıkla “Site gez kazan” veya “Sörf yap kazan” tarzı çevirilerle birlikte sunulan internet üzerinden kazanç modellerinden biridir. Bu kazanç modelleri içerisinde Ptsu siteleri veya programları kullanıcıları bazı internet siteleri gösterir ve bu internet siteleri içerisinde belli bir süre boyunca sörf yapmalarını ister. Sörf yapma işlemi başarıyla tamamlandıktan hemen sonraysa sistem otomatik olarak kullanıcıya belli bir bedel öder.

Ptsu tekniği sayesinde reklam veren firmalar web sitelerine doğrudan gerçek kullanıcılar sokabilir ve reklamlarıyla bu kullanıcıların dikkatini çekebilecek kampanyalara imza atabilir. Ek olarak reklam verenler web sitelerine katmış oldukları bu trafik sayesinde istatistik verilerini arttırıp daha düşük Alexa oranına sahip olabilirler. Kullanıcılarsa her başarılı tamamlamış olduk sörf başına sistem tarafından belirlenen krediyi alır. Kazanılan krediler alt limit eşiğine ulaştığı taktirde kullanıcılar ödemeleri kendi hesaplarına talep edebilirler.
Ptsu 2000'li yılların başında desktop programlarla yaygın şekilde kullanılan bir yöntem olmasına karşın günümüze kadar aktifliğini koruyarak gelmeyi başaran nadir sistemlerden biridir. Bu sistem sayesinde çok büyük gelirlerin sahibi olunmayacak olduğu bilinen bir gerçek olmasına karşın ufak ekstra gelirler kazanmak için sağlam stratejilerle kurulabilir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/ptsu

SadeceHosting Nedir?

SadeceHosting, Türkiye'deki aktif web sitelerinin büyük bir kısmının web barındırma ihtiyaçlarına çözüm sunan gelişmiş barındırma ve bilişim firmalarından biridir. 2013'ün Mayıs ayında Avrupa'nın veri merkezi ve bilişim hizmeti operatörü olanTelecityGroup tarafından satın alınan SadeceHosting şirketi artık her ne kadar bir Türk girişimi sayılmıyor olsa dahi hala ülkemizin web sektörü açısından önemli bir yere sahip.
SadeceHosting özellikle web kullanıcılarına sunmuş olduğu web barındırma çözümleri, alanadı tescili, sunucu servisleri, mail servisleri ve SDN servisleri hizmetleriyle bilinmekte ve çoğunlukla barındırma ve sunucu kiralama gibi ihtiyaçların karşılanılması amacıyla webmasterlar tarafından tercih edilmektedir.


Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/sadecehosting

ÜberCart Nedir? ÜberCart Temaları ve ÜberCart Eklentileri

Übercart, kendi e-ticaret mağazasını meydana getirmek isteyen kullanıcılar için tasarlanmış Drupal üzerinden kullanılan tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir modüldür. Hem fiziksel hem de sanal ürünleri satmak için oluşturulan mağazalar içerisinde kullanılan ÜberCart'ı diğer modüllerden ayıran en önemli özelliği hiç kuşkusuz kolayca ürün takibi gerçekleştirilebiliyor olmasıdır. Kolay ürün takibi, sipariş takibi ve geniş ödeme yönetimi sayesinde ÜberCart ile siz de kendi gelişmiş e-ticaret mağazalarınızı meydana getirebilirsiniz.

ÜberCart Temaları

Drupal üzerine kuracağınız ÜberCart'ı özelleştirmek ve amacınıza uygun şekilde kullanmak için çokça temaya ihtiyaç duyacaksınızdır. Bu konuda üyelerimizin yapmış olduğu paylaşımları görüntüleyebilmek ve paylaşımda bulunmak içinÜberCart Temaları kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

ÜberCart Eklentileri

ÜberCart'ın hem kolayca kullanılabilen bir modül olmasının hem de herkese hitap ediyor olmasının önemli nedenlerinden biri de kullanıcılara sunulan eklenti destekleridir. Kolayca kurulumunu yapabileceğiniz eklentilerle ÜberCart'ı daha fonksiynel hale getirip, istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Eklentiler ve daha fazlası için ÜberCart Eklentileri kategorisini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/ubercart

26 Nisan 2016 Salı

USB Nedir?

USB açılımıyla Universal Serial Bus (Evrensel Seri Veri Yolu), 1995 Yılı içerisinde Intel, Compaq, Microsoft ve bazı diğer bilgisayar şirketlerinin ortak karar kılarak bilgisayarları içerisinde kullandığı bir standarttır.

USB 1.x olarak bildiğimiz ilk USB'ler veri transferi yapabilmek amacıyla kullanılan veri yollarıydı. Daha sonradan Compaq, Hewlett Packard, Intel, Lucent, Microsoft, NEC ve Philips şirketlerinin ortak çalışmaları sonucunda 2001 yılında bir üst sürümü olan USB 2.0 meydana getirilmiştir.
USB 2.0 bir önceki sürüme oranla 480 Mbps'ye kadar veri aktarımına imkan sunan son derece kullanışlı ve en önemlisi USB 1.0 ve USB 1.1 cihazları tarafından da kullanabilen cihazlardı. 2001 Yılından 2009'a kadar değişime uğramadan kullanılan bu standart daha sonra USB 3.0 adıyla karşımıza çıktı. İlk defa USB 3.0'ın kullanılmasıysa 2010 Yılının sonuna doğru gerçekleştirilmiştir.
USB Cihazlar
Bir standart olarak kullanımına karar verilen USB cihazlarını artık hayatımızın hemen her yerinde ve teknolojik aletlerimizin içerisinde kullanıyoruz. Aşağıdaki örnekler sıklıkla USB cihazları gördüğümüz en yaygın cihazlardır;
  • Kameralar
  • Mobil cihazlar
  • iPod veya MP3 Player'lar
  • Klavyeler
  • Fareler
  • Mikrofonlar
  • Yazıcılar
  • Oyun Kumandaları
  • Tarayıcılar
  • Web Kameraları
  • Televizyonlar
  • Harici Diskler
  • USB Flash Depolama Bellekleri
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/usb

On Board Nedir?

On Board veya Dahili/Tümleşik; bir donanımın asıl konumunun neresi olduğunu belirmek için kullanılan bir terimdir.  Çoğu zaman bilgisayar konuşmalarında duyulan On Board terimiyle bir donanımın ana karta bağlı olup olmadığı anlaşılabilir.
Bilgisayarın üzerinde çalışan donanımların bir kısmı dahili yani tümleşik olurken bir kısmıysa sonradan eklenen ve değiştirilebilen donanım (Harici) olabilir. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak; bilgisayarın içerisindeki ana ekran kartı çoğu zaman bilgisayarın ana kartına bileşiktir. Bu dahili olan ekran kartını ana kart üzerinden değiştirmek son derece zor ve bir o kadar da masraflı bir iştir.
Bunun yanı sıra bilgisayarın harici ekran kartına sahip olması kullanıcıya bilgisayarın ekran kartının kolaylıkla özelleştirilebilmesine imkan tanır. Bilgisayarın ana kartı üzerindeki görüntü biriminin yanı sıra bilgisayara takacağımız yeni bir ekran kartına sahip olması durumunda bilgisayarınıza sonradan takılan ekran kartı harici, bilgisayarınızın ana kartı ile tümleşik olan ekran kartıysa dahili yani On-Board bir donanım olacaktır.

On-board olan donanımların hemen hiçbirinin özelleştirilebilmesi mümkün değildir. Yani ana kart üstünde yer alan bir ekran kartını söküp, yerine daha farklı bir ekran kartının takılması yalnızca teoride mümkün olan bir işlemdir.
Bilgisayarın ana kartına tümleşik olarak sıklıkla görülen donanımları şöyle listeleyebiliriz;
  1. Görüntü Birimi (Ekran Kartı)
  2. Ses Kartı
  3. Network Kartı (LAN)
  4. Wireless Kartı (WLAN)
  5. Çıkarılabilir Kartlar & USB Girişleri
Ana karta tümleşik (On-Board) olarak  kartınızın üzerinde yer alan bu gibi donanımları ana karttan ayırmanız mümkün değildir. Yine de bilgisayarınızın BIOS kontrol menüsüne giriş yaparak hem bu donanımlar için ayarlamalar yapabilir hem de  donanımları devre dışı bırakabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/on-board

MBR Nedir?

Master Boot Record'un kısaltması olarak kullanılan MBR, bilgisayarınızın harddiskinin ilk olarak harekete geçtiği bölüm (sector) olarak bilinmektedir. Master Boot Block veya Master Partition Boot Sector olarak da adlandırılan bu bölüm bilgisayarınızı başlattığınız anda harddiskiniz içerisinden okunan ilk ana kısımdır.

MBR bölmesi, bu harddisk içerisinde hangi işletim sistemlerinin yüklü olduğunu, harddiskin kaç bölümden oluştuğunu ve bu bölümlere dair bilgileri içerisinde barındırmaktadır. MBR ayrıca bu kısımlarda yer alan işletim sistemlerinden hangisinin yükleneceğine kadar birçok başlangıç ve temel detayı içerisinde barındırmaktadır.
MBR kısmı bilgisayarın açılışında BIOS kontrolü yapıldıktan sonra Harddisk içerisinden ilk olarak çalıştırılan kısımdır. Çünkü diskin içerisinde yer alan hangi işletim sisteminin veya diğer yazılımın başlatılacağının öğrenilmesi için ilk olarak bilgisayarın bu kısmı okuyarak işleme başlaması gerekir.
Bir bilgisayarın doğru şekilde başlaması, işletim sistemleri arasında tercih yapılabilmesi ve harddiskin sağlıklı olarak çalışabilmesi için diskin hatasız bir MBR bölümüne sahip olması gereklidir. MBR bölmesi, diskin içerisinde yer alan bir bölüm olması nedeniyle kullanıcının yapmış olduğu her hareketten etkilenebilir.
Kullanıcının yaptığı hatalı ve bilinçsiz bir hareket veya “Stone Empire Monkey Virus” benzeri bir MBR virüsü bulaşması sonucunda MBR kullanılamaz hale gelebilir. Sonuç olarak diskin başlangıç bilgisi etkilendiği için bu tür hatalar bilgisayarın boot edilememesine (başlatılamamasına) ve diskin kullanışsız  hale gelmesine neden olabilir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/mbr

Markum Nedir?

Markum, Türkiye kullanıcılarına 15 yılı aşkın süredir sunmuş olduğu web barındırma ve alan adı tescili servisleriyle bilinen, ülkemizin önde gelen bilişim firmalarından biridir. Başta web barındırma ve sunucu hizmetleri olmak üzere alan adına kadar birçok farklı alanda web kullanıcılarına hizmet sunan Markum, markum.net internet sitesi üzerinden hizmet vermektedir.
Microsoft ve RIPE NCC üyeliği gibi spesifik alanlarda sertifika sahibi olan Markum, şuanda Türkiye'de 50.000'in üzerinde alan adını barındırmakta ve sayısız web sitesine barındırma alt yapısı sunmaktadır.


Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/markum

25 Nisan 2016 Pazartesi

CPU Nedir?

CPU veya “Central Processing Unit” Türkçe'de “Merkezi İşlem Birimi” olarak adlanıldığımız, bilgisayar ve bilgisayar mantıklı dijital makinelerde yazılım ile donanımların çalışmasını sağlayan temel ve ayrılmaz bir parçadır. Günlük kullanımda daha kısa kullanımı amacıyla kısaca “İşlemci” olarak adlandırdığımız bu parça, bir bilgisayarın içerisinde tıpkı insan vücudunu kontrol eden beyin gibi çalışmaktadır.
CPU yani İşlemci bilgisayarların donanımlar ile yazılımlar arasındaki sürekli iletişimini sağlar ve bilgisayar içerisinde meydana gelecek olan her bir işlemi meydana getirmede kullanılır. Dolayısıyla işlemcisi olmayan bir bilgisayar tüm donanımlara sahip olsa dahi çalıştırılamaz.
İlk bilgisayar işlemcisi Intel tarafından Ted Hoff'un da yardımıyla birlikte 1970'lerin başında meydana getirilmiştir. Daha sonradan ilk defa halka duyurulan Intel'in işlemcisi 4004 olarak adlandırılmış ve çıkış yapmıştır.

Bilgisayar işlemcilerinin büyük bir kısmı CPU soketinin içerisinde ve ana kartın üzerinde yer alır. İşlemcinin altında yer alan bağlantı pinleri sayesinde işlemci ana karta bağlanır ve ana kart üzerindeki tüm işlemlerin meydana getirilmesini sağlar. Her işlemcinin altında yüzlerce bağlantı pini bulunur. Bu pinlerin takılacağı ana karttaki işlemci soketi modelden modele göre farklı olabilir ve yalnızca belli türdeki işlemcileri destekleyebilir.
İşlemciler ve özellikle günümüz işlemcileri çok fazla işlemi aynı anda gerçekleştirebilme kapasitesine sahiptir. Bilgisayarın en çok enerjiye ihtiyaç duyan parçalarından biri olan işlemci çok fazla çalışması nedeniyle ısınır. Bu ısıyı düşürmek için CPU'yu soğutmak amaçlı ana kart içerisinde kullanılan bir soğutma sistemi bulunmaktadır. Bu sistem yardımıyla CPU'nun ısısı düşürülerek bilgisayar kullanıcılarının sekteye uğramaksızın işlemleri yerine getirebilmesi ve CPU'nun aşırı ısı nedeniyle kendine zarar vermesini engellemek hedeflenir.
Eskiden bilgisayarların işlemcilerinin hangisinin daha hızlı olduğunu belirlemek için son hane kodu kullanılırdı. ÖrneğinIntel 80486 (486) işlemcisi Intel 80386 (386)'dan daha hızlıydı ve son hane kodlarına bakarak hangi işlemcinin daha hızlı olduğunu anlayabilmek mümkündü. Intel'in Pentium işlemci sersinin çıkışından sonraysa tüm bilgisayar işlemcileriAthlonDuron ve Pentium gibi isimlerle çıkış yapmaya başladı. Günümüzde ayrıca bilgisayarların işlemcilerinin arasında bit mimari farkı da bulanabilir. Örneğin bir işlemci 32-Bit değerine sahipken bir diğeri 64-Bit değerine sahip olabilir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/cpu

Admin Nedir?

Admin veya alternatif olarak karşınıza çıkabilecek olan AdministratorGatekeeperRoot ve Superuser bir bilgisayar yada ağ sistemi üzerinde tüm yetkilere sahip olan hesapların isimleridir. Bu hesaplar bir bilgisayar veya ağ üzerinde en üst seviye yetkiye sahiptirler. Yani, ekstradan farklı bir hesabın iznine gerek duymaksızın bir dosya veya komutu çalıştırabilir, ekleme yapabilir ve isterlerse silebilirler.

Linux ve Unix işletim sistemi bilgisayarlar içerisinde sıklıkla “Root” adıyla bilinen bu yetkili hesabı, Windows ve ağ yönetimi üzerinde “Administrator” olarak kullanılmaktadır. Administrator ise Türkçe'de “İdare” anlamına gelmektedir. Administrator'un kısaltılmışı hali olan “Admin” ise “Yönetim” anlamına sahiptir.
Nasıl ki bir şirket içerisinde birden fazla yönetici olabilirse, bir bilgisayarın veya ağ sisteminin içerisinde de birden fazla yönetici hesabı yer alabilir. Yönetici hesabı sayesinde bilgisayarlar ve ağlar daha büyük bir güvenlik içerisinde çalıştığı gibi düzenin sağlanması da daha kolay hale gelir.
Yetkili hesapların tamamı Admin seviyesindeyse bu hesaplar bir diğer hesabı kapatabilme yetkisine sahiptir. Bu nedenle bilgisayarlar ve diğer sistemler içerisinde Admin hesaplarının sadece güvenilir kişilerin elinde olması gerekir. Bir örnek daha vermek gerekirse Windows bir bilgisayarın Admin hesabını kullanarak Windows'un temel dosyaları üzerinde büyük bir karşıklık meydana getirilebilir ve bu karışıklık sonucunda Windows'un açılmaması sağlanabilir.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/admin

Awbs Nedir? Awbs Temaları ve Awbs Eklentileri

AWBS, açılımıyla Advanced Webhost Billing System sunucunuz üzerinden hosting ve reseller paketleri oluşturmak, domain satışı yapmak, müşterilere destek vermek gibi ihtiyaçlara karşılık vermeye yardımcı olan gelişmiş bir satış otomasyonu sistemidir. Başta hosting firmaları olmak üzere birçok bilişim firması tarafından kullanılan AWBS hem diğer satış otomasyonu sistemlerinin karşısında kuvvetli bir alternatiftir hem de düşük lisans ücretleri ve sürekli desteğiyle kaliteli hizmet altyapısına sahiptir. Tamamen özelleştirilebilir ve özgürlükçü yapısı nedeniyle AWBS kullanan kullanıcılar, AWBS temaları ve AWBS eklentileri yardımıyla sistemlerini özelleştirebilir ve kendi tarzlarını yansıtan fonksiyonel bir satış otomasyonuna sahip olabilirler.

AWBS Temaları

Firmanız veya kişisel satış platformunuz üzerinde AWBS kullanacaksanız ve AWBS'yi farklı temalar kullanarak kişiselleştirmek istiyorsanız, internet üzerinde keşfedilmeyi bekleyen sayısız AWBS teması sizi bekliyor demektir. AWBS temalarına ilk bakışı atmak için WMAracı Forumu içerisinde yer alan AWBS Temaları kategorisine göz atabilirsiniz.

AWBS Eklentileri

AWBS'nin popüler satış otomasyonu sistemleri arasında yer alıyor olmasının önde gelen nedenlerinden biri de kuşkusuz eklenti desteğidir. AWBS'ye ekleyeceğiniz eklentilerle ihtiyacınızı tam olarak karşılayacak satış otomasyonuna sahip olabilirsiniz. Aradığınız tüm eklentiler, destek ve paylaşımlar için WMAracı Forumunda yer alan AWBS Eklentilerikategorisine geçiş yapabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/awbs

Backlink Watch Nedir?

Backlink Watch, bir web sitesine gelen linklerin (backlink) tümünü çeşitli filtreler altında sunma yeteneğine sahip ücretsiz bir internet sitesi ve SEO aracıdır. Backlink Watch sayesinde ister kendi sitenizin isterseniz de rakip sitenizin hangi web siteleri üzerinden ne şekilde link aldığını, alınan linklerin Anchor Text bilgisini, no-follow durumunu ve daha birçok farklı veriyi elde edebilirsiniz. Bu veriler ışığında daha kapsamlı SEO stratejileri belirleyerek web sitenizi arama sorgularının sonuçlarında yukarıya çıkmasını sağlayacak adımlar atabilirsiniz.

Backlink Watch'un kullanımı son derece basittir, www.backlinkwatch.com internet adresini ziyaret ettikten sonra yapmanız gereken tek şey analizini yapmak istediğiniz internet adresini yazmak ve ardından Captcha doğrulamasını girip “Check Backlinks” butonuna basmak. Backlink Watch siz bu işlemi gerçekleştirdikten hemen sonra vermiş olduğunuz internet adresi için aramaları yapmaya başlayacak ve sizi her an güncellenen bir sonuç sayfasına yönlendirecektir. Bu sayfayı kullanarak analiz sonuçlarına dair detaylı verileri izleyebilir ve isterseniz bilgisayarınıza kaydetmek üzere indirebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/backlink-watch

24 Nisan 2016 Pazar

Bada Nedir? Bada İşletim Sistemi ve Bada Uygulamaları

Bada, mobil teknoloji devi Samsung tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu ve Linux tabanlı mobil işletim sistemidir. Samsung, pazara sunmuş olduğu amiral gemilerinin yanı sıra giriş ve orta segmentte de birçok farklı cihazın satışını gerçekleştiriyordu. Bu giriş seviyesindeki cihazlardaysa Android işletim sistemi gibi hem yeni hem de donanım yetersizliğinden dolayı istenilen performansı vermeyen cihazlarda kullanmak pek mantıklı değildi. Bu durumun üzerine hem kendi işletim sistemine sahip olmak (Apple ve Microsoft gibi) hem de giriş ve orta seviye cihazları içerisinde kullanmak için 2010 Yılında Samsung kendi işletim sistemi olan “bada OS” projesini başlatmıştır.

Bada İşletim Sistemi

bada OS, Kore dilinde “Okyanus” manasına gelmektedir. İlk defa bu işletim sisteminin giriş sürümü 2010 Yılında Barcelona'da gerçekleştirilen bir konferans esnasında Wave S8500'ı ile kullanıcılarının beğenisine sunulmuştur. Bada'nın tanıtılmasının hemen ardından da Twitter, EA, Gameloft, ve Bluckbuster gibi mobil uygulama geliştiricileri kendi üretmiş oldukları uygulamalarla birlikte Bada'ya olan desteklerini göstermiştir.
Bada OS daha çok giriş ve orta sınıf cihazlar için düşünülen bir işletim sistemi olması nedeniyle Samsung'un üretmiş olduğu Galaxy gibi büyük serilerin içerisinde kendisine hiçbir zaman yer edinememiştir. Bada OS daha çok giriş segmentinde ve donanım açısından düşük özelliklere sahip cihazlar içerisinde kullanılmıştır. Samsung hem giriş seviyesi cihaz ihtiyacına karşılık verebilmek hem de Bada OS'i geliştirebilmek için Samsug Wave serini meydana getirmiş ve bu cihazlar içerisinde Bada OS'i kullanmıştır.
2 Yıl kadarlık bir süre dilimi boyunca Wave serisi altında gelişimini devam ettiren Bada OS daha sonradan Samsung'un ihtiyaçlarını karşılamadığı için farklı bir işletim sistemi projesi olan Tizen ile birleştirilmek istenmiştir. Sonuç olarak 2014 Yılı itibariyle Bada OS, Tizen işletim sisteminin gelişimi için birleştirilmiş ve desteğine son verilmiştir.

Bada Uygulamaları

Samsung Wave serisi cihazların satışa çıkmasıyla birlikte, Samsung kendi işletim sistemi Bada OS için “Samsung Apps” adında ulusal bir uygulama platformu meydana getirmiştir. Samsung Apps'in içerisinde halen dahi 2400'ün üzerinde Bada OS işletim sistemli telefonlarda kullanılabilen uygulama yer almaktadır. Bada OS'in resmi desteği komple sona erdiği için maalesef uygulama marketine yeni uygulamalar eklenmemekte ve uygulamalar için güncellemeler sunulmamaktadır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/bada

Blogspot Nedir? Blogspot Açma ve Blogspot Temaları

Blogspot veya Blogger, Google'ın 2003 Yılında satın almış olduğu internet kullanıcılarına kendi bloglarını açmalarına yardımcı olan bir servistir. Esasen ilk olarak Pyra Labs tarafından geliştirilen Blogger sistemi 1999 yılında internet kullanıcılarının beğenisine sunulmuştur. Kısa süre sonra Google'ın dikkatini çekmeyi başaran bu servis Pyra Labs'dan satın alınmış ve Google markasının bir ürünü olarak bu güne kadar internet kullanıcılarına hizmet vermeye devam etmiştir.

Blogspot Açma

Kişisel bloglar ve topluluk blogları için son derece müsait bir altyapıya sahip olan bir Blogger Blogspot'u oluşturmak hem çok kolaydır, hem de istediğiniz gibi kolayca düzenlenebilir. Yazılım dillerinden herhangi birini bilmenize gerek kalmaksızın Blogspot aracılığıyla kendi istediğiniz blogları meydana getirebilir ve içeriklerinizi milyonlara ulaştırmanın ilk adımını atabilirsiniz.
Hemen bir Blogger Blogspot'u oluşturmak için www.blogger.com internet adresine giriş yapın. Blogger'da bir blog oluşturmanız için öncelikle Google hesabınızın olması gerekiyor. Şayet bir Google hesabı sahibi değilseniz o halde “kayıt ol” seçeneğine tıkayarak ilk etapta kayıt işleminizi tamamlayabilirsiniz. Eğer zaten bir Google hesabınız bulunuyorsa hesabınızın kullanıcı adı ve şifresini yazdıktan sonra Blogger'da oturum açabilirsiniz.
Oturum açma işlemini tamamladıktan sonra ana sayfa içerisinden “Yeni Blog Oluştur” sekmesine tıklayarak Blogspot blogunuzu açmanın ilk adımını atabilirsiniz. Bu sayfa içerisinden öncelikle blogunuza bir sayfa başlığı ve daha sonra da bir blog adresi seçmeniz gerekir. Blogger üzerinde oluşturduğunuz tüm bloglar www.blogadiniz.blogspot.com.tr şeklinde olacaktır. Ayrıca dilerseniz kendinize ait özel bir alan adı satın alarak da sadece Blogger'ın alt yapısını kullanabilirsiniz.

Blogspot Temaları

Blogunuzu tam anlamıyla oluşturduktan sonra ilk iş kullanıcıların gözünü yormayacak ve blogunuzun ruhunu yansıtacak bir blog teması seçimi yapmaktır. Blogger bu konuda kendi içerisinde size sayısız zenginlik sunuyor ve farklı blogger temaları sunuyor. Şayet istediğiniz tema bunlardan biri değilse,  onlarca tema şablonunu düzenleyerek de kolayca kendi temanızı meydana getirebiliyorsunuz.
Blogger hakkında soru ve sorunlarınız için WMAracı forumunun Blogger kategorisine en renkli Blogger tema paylaşımları içinse Blogger Temaları kategorisine giriş yapabilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/blogspot

Open Site Explorer Nedir?

Open Site Explorer veya OSE, SEO araçları konusunda önde gelen şirketlerden biri olan Moz'un internet kullanıcılarına ücretsiz olarak sunmuş olduğu basit bir link ve SEO durum analiz aracıdır. Doğru SEO çalışmalarına imza atabilmek için hem kendi sitenizin durumunun analizini yapmak hem de rakiplerinizin analizlerini değerlendirmek oldukça önemlidir. Bu analizleri oturup manuel yöntemlerle yapmaya kalktığınızdaysa hem istediğiniz metrik verilerini elde edemiyor, hem de bu veriler için bile saatlerinizi bilgisayar başında geçirmeniz gerekiyor. Open Site Explorer ve benzeri analiz araçları sayesindeyse kolayca sitelerin SEO karnesini hemen oluşturabiliyorsunuz.

Open Site Explorer'a giriş yaptıktan sonra (https://moz.com/researchtools/osekarşınıza gelen ana boşluk kısmına analizini gerçekleştirmek istediğiniz internet sitesinin adresini URL formatında yazıyor ve ardından “Search” butonuna basıyorsunuz. Birkaç saniyelik beklemenin sonucunda araç size ilk olarak bu sitenin Domain Authority ve Page Authority gibi puanlamalarını sunuyor. Alt kısmda ise bu web sitesine geliş yapan veya siteden giden linklerin kısa bir analiz raporu yer alıyor.  Bu kısımda yer alan filtre seçeneğini kullanarak yalnızca gelen linkleri veya yalnızca giden linkleri görebilmeniz mümkün.
Sol üst kısımdaysa link analizini daha detaylı şekilde yapabilmeniz için gerekli menüler yer alıyor. Kaliteli ve doğru çalışan bir araç olmasına karşın Open Site Explorer diğer rakiplerinin gerisinde kaldığı bilinen bir SEO aracı. Zira diğer link analiz araçları çok daha fazla linke ulaşırken Open Site Explorer 5'de 2'si kadarlık linkleri bulup analiz edebiliyor. Bu tarama eksikliği detaylı analizler gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar için büyük bir sorun olarak kabul edilebilir. Yine de ücretsiz olarak sunulan bu sürümün PRO sürümünde daha yüksek bir verim elde edebileceğinizi de unutmamak gerekiyor.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/open-site-explorer

Mac Nedir? Mac Bilgisayar ve Mac Pro

Mac yada tam ismiyle MacintoshSteve Jobs ve Steve Wozniak tarafından satışa sunulan Apple bilgisayarları serisinin ismidir. Macintosh serisinin ilk bilgisayarı olan Mac 128k, Apple Lisa işlemcisiyle bilinmekte ve GUI arayüzüyle kullanılmakta olan bir bilgisayardı. Daha sonradan gelişen seri 1984 sonrasında büyük satış rekorlarına imza attı ve bugüne kadar devam etti. Macintosh bilgisayar serisi günümüzde hala “Mac” serisi altında gelişimini devam ettirmektedir.

Mac Bilgisayar

Apple'ın üretmiş olduğu bilgisayarların tümünü Mac Bilgisayar kategorisi altında toplayabiliriz. Bugün hala Apple, Mac serisi adı altında farklı modellerle hem ev kullanıcılarının hem de ofis kullanıcılarının dikkatini çekebilecek kaliteli kişisel bilgisayarlar üretmektedir. Mac bilgisayarlar diğer kişisel bilgisayarların aksine daha kapalı kutu bir dizayna sahiptir ve içerisinde Apple'ın üretmiş olduğu özel işletim sistemi olan Mac OS (Mac Operation System) kullanmaktadır.

Mac Pro 

Mac Pro, Apple'ın ürettiği en gelişmiş, masaüstü kullanıcıları için tasarlanan bir kişisel bilgisayardır. Mac Pro içerisinde MacBook Pro ve Mini modellerinden çok daha güçlü bir işlemci, RAM belleği ve depolama haznesine sahiptir. Fiyatlarının hemen hemen günümüzün 0 otomobil fiyatıyla yarışıyor olmasının en büyük nedeni Mac Pro'nun gerçek profesyoneller için tasarlanmış olmasıdır.
Örneğin normal işlemlerle uğraşan bir grafiker için maksimum 8 GB RAM belleği yeterli olacaktır. Mac Pro ise içerisinde 64 GB RAM belleği barındırmaktadır. Bu RAM belleği gerçek profesyonellerin üst düzey bütçeli çalışmalarda yoğun çalışma tempolarına yanıt verebilecek düzeyde bir rakamdır. Yani, Mac Pro'nun asıl hedef kitlesi çok ağır yazılımlarla çalışan ve daha profeyonel ihtiyaçlara karşılık vermesini bekleyen geneli sektörel kullanıcılardır.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/mac

23 Nisan 2016 Cumartesi

Joomla Nedir? Joomla Temaları ve Joomla Eklentileri

Joomla veya tam yazılışıyla Joomla! Açık kaynak kodlu olarak geliştirilen içerik yönetim sistemi (CMS) platformudur. Diğer birçok CMS sisteminde olduğu gibi Joomla içerisinde de kullanıcılar teknik gereklilikler uğraşmak zorunda kalmadan kullanıcı arayüzleri yardımıyla kendi web sitelerini meydana getirebilir ve istedikleri gibi yönetebilirler. Joomla! daha önceden Joomla Ekibi tarafından geliştirilen Mambo isimli bir CMS'in temel yapısını kullanmaktadır. 
Joomla'nın Sahip Olduğu Başlıca Özellikler;
  • Kullanıcılarının deneyimini arttırmak için 6000'in üzerinde kullanılabilir eklenti modülünü içerisinde barındırır.
  • Responsive şablonlar yardımıyla Joomla! web siteleri kolayca mobil cihazlara adapte edilebilir.
  • Dosya yazma ve okuma izinleri kurulumdan ayarlıdır ve ekstradan güvenlik için yazma okuma izinlerini düzenlemeye gerek yoktur.
  • Türkçe'de dahil olmak üzere birçok popüler dilde desteği vardır.

Joomla Temaları

Joomla'nın en çok tercih edilen CMS sistemlerinden biri olmasının nedeni de özellikle kurumsal görünen sayısız temaya sahip olmasıdır. Joomla temalarını kurduktan sonra sisteminizi yalnızca dakikalar içerisinde özelleştirerek hemen internet dünyasına açılmaya hazır hale getirebilirsiniz. WMAracı Formu içerisinde yer alan Joomla Temaları kategorisini ziyaret ederek siz de beğendiğiniz Joomla temalarını paylaşabilir, üyelerin paylaştığı Joomla temalarından faydalanabilirsiniz.

Joomla Eklentileri

Joomla'yı esnek bir yapı haline getiren özelliklerin başında da eklenti desteği yer alıyor. İhtiyacınızı karşılayan eklentileri bulup doğru şekilde kurulumunu gerçekleştirdikten sonra Joomla ile yapamayacağını hiçbir şey yok! Yeni Joomla eklentileri keşfetmek veya üyelerin paylaştığı Joomla eklentilerini görmek için WMAracı Formunun Joomla Eklentileri kategorisini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/joomla

IMAP Nedir? IMAP Mail ve IMAP Ayarları

IMAP (Internet Message Access Protocol) ilk defa Mark Crispin tarafından Standford Üniversitesinde 1986 yılında geliştirilmiştir. IMAP de tıpkı POP protokolünde olduğu gibi uzakta bulunan bir e-mail sunucusundan maili almaya yardımcı olan protokoldür. IMAP'in daha güvenli ve SSL sertifikası kullanan protokol sürümüneyse IMAPS denir.

IMAP Mail

Gmail ve Outlook gibi daha birçok popüler mail dağıtım şirketlerinden bir mail hesabı edindiğinizde bu maile dışarıdan erişim göstermek için IMAP veya POP3 gibi farklı protokollerin kullanılması gerekir. IMAP, POP'a oranla eşzamanlama özelliğiyle çalışan bir protokol olması nedeniyle daha çok tercih edilmektedir.
Örneğin bir IMAP kullandığınızda maillerinizi hem mobil cihazlarınızdan hem de bilgisayarınızdan eş zamanlı olarak görüntüleyebilir, gönderdiğiniz mailleri ve klasöre taşımış olduğunuz mailleri her iki cihazdan da eş zamanlı olarak görüntüleyebilirsiniz. Böylece arada mailleriniz kaybolmaz ve hiçbir ileti gözünüzden kaçmamış olur.
IMAP protokolü için en son geliştirilmiş protokol IMAP4 olarak adlandırılan son sürümdür. IMAP varsayılan olarak 143 numaralı port'u kullanırken IMAP4 993 port numarasını kullanmaktadır.

IMAP Mail Ayarları

Kullandığınız maili farklı bir bilgisayar yazılımı veya mobil cihaz içerisinden IMAP ile kullanmak istiyorsanız mutlaka hizmet sağlayıcısının (ISP) bu konuda hazırlamış olduğu dokumana ulaşıp IMAP ayarları için gerekli olan sunucu adı ve Port değerlerine sahip olmanız gerekir. Bu sunucu adı ve port ayarları değerlerini, mailinizi ve şifrenizi yazdıktan sonra artık istediğiniz diğer tüm yazılımlar ve cihazlar üzerinden IMAP kullanarak girişinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/imap

Firefox OS Nedir? Firefox OS İşletim Sistemi ve Firefox OS Uygulamaları

Firefox OS açık kaynak kodlu ve Linux alt yapısını kullanan bir mobil işletim sistemidir. Akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve Smart TV modelleri için geliştirilmiş olan Firefox OS projesinin meydana getirilmesinde Mozilla vakfı ve destekçilerinin katkıları bulunmaktadır.

Firefox OS İşletim Sistemi

Firefox OS'in meydana getirilmesindeki en temel amaç mobil işletim sistemi alanında alternatif bir toplum temelli işletim sistemi oluşturmak ve mevcut açığını kapatmaktı. Bu eksikliği kapatmak amacıyla yola çıkan Firefox OS kısmen başarılı oldu ve kullanıcılara yüksek performansla kullanabilecekleri bir işletim sistemini meydana getirdi. Fakat izlenen yanlış politikalar nedeniyle 2015 yılına kadar Firefox OS beklenen ilgiye mashar olamadı.

Firefox OS hem kendi içerisinde uygulamalarla geliyor hem de bunun yanı sıra kullanıcılar istediği taktirde market alanını kullanarak istedikleri uygulamaları edinebiliyor. Tamamı açık standartlar üzerine kurulu olan Firefox OS işletim sisteminin içerisinde yer alan uygulamalar JavaScript ve HTML5 gibi ögelerle de destekleniyor. Firefox OS ilk defa 2012 Yılında Android işletim sistemi kullanılan bir cihazın üzerinde görücüye çıkartılmış ve daha sonradan da 2013 Yılında düzenlenenCES 2013 isimli etkinlik sırasında ZTE markası ilk Firefox OS temelli cihazı olan ZTE Open'ı duyurmuştur.
 Bu duyurudan kısa bir süre sonra İspanya'dan GeeksPhone'da kervana katılmış ve Peak+ ile Firefox OS temelli kendi cihazını duyurmuştur. 2014 Yılına geldiğimizdeyse Firefox OS'li cihazlar, 14 operatör tarafından 28 ülkede satışa sunulmuştur.
2015 Yılındaysa Firefox'un operatörler aracılığıyla satılması durumunda en iyi kullanıcı deneyiminin sunulamayacağını açıklayan Firefox yönetimi artık Firefox OS'li cihazların operatörler aracılığıyla kullanılmayacağını belirtmiştir.

Firefox OS Uygulamaları

Firefox OS kullanan işletim sistemlerinin tümü Firefox Marketplace adı verilen özel işletim sistemi bazlı uygulama marketi aracılığıyla uygulamalarına erişmektedir. Diğer popüler işletim sistemlerinin gölgesinde kalıyor olması nedeniyle Firefox OS için de birçok popüler uygulama yer alıyor olmasına karşın uygulama güncellemelerinin kısmen geç geldiğini doğrulayabilmemiz mümkün.
Kaynak: https://wmaraci.com/nedir/firefox-os